Edzősors: Bölöni a belga ezüstérmesnél folytatja – NS-infó

Vágólapra másolva!
2020.08.20. 09:59
null
Bölöni Belgiumban maradhat (Fotó: Szabó Miklós)
A Nemzeti Sport értesülései szerint továbbra is Belgiumban edzősködik majd Bölöni László, aki az elmúlt három idény során a Royal Antwerp vezetőedzője volt, s hamarosan aláírhat az előző kiírásban ezüstérmet szerző KAA Gent csapatához.

A marosvásárhelyi születésű Bölöni László lehet az új idényt meglepően gyengén kezdő ezüstérmes, a KAA Gent új edzője: a csapat az első két bajnokiját egyaránt 2–1-re elvesztette, így a vezetőség bizalma megingott Jess Thorupban, akit csütörtökön menesztettek is.

„A Gent a mai napon megszakította az együttműködést Jess Thoruppal, a dán edző 2018 októbere óta irányította a csapatot. A klub szeretné megköszönni neki az elkötelezettségét és az elvégzett munkáját” – áll a klub rövid búcsúhírében.

Lapunk információi szerint Bölönit hivatalosan akár még ma bejelenthetik mint új vezetőedzőt.

Amennyiben valóban Bölöni veszi át Thorup helyét a Gent kispadján, úgy edzői pályafutása harmadik belgiumi állomásához érhet. 2009-ben a Standard Liege-zsel bajnoki címet és szuperkupát nyert– az év legjobb edzőjének is megválasztották –, majd az elmúlt idényben az Antwerpet kupadöntőbe vezette, igaz, a finálét már nélküle nyerte meg az együttes, mert közben lejárt a szerződése.

Bölöni egyik korábbi, portugáliai munkája hivatalos „mesterhármassal” jellemezhető: a Sportinggal – ahová már a román válogatott szövetségi kapitányaként szerzett rutinnal is felvértezve érkezett – 2002-ben néhány hónapon belül a bajnokságot, a kupát és a szuperkupát is megnyerte (a bajnoki címet azóta sem hódította el a csapat). Noha a második lisszaboni idénye már nem volt ilyen sikeres, egy bizonyos Cristiano Ronaldo mély vízbe dobásával szintén beírta magát a futballtörténelembe.

Ami pedig a klubtörténelmeket illeti: a labdarúgó-karrierjét 1992-ben, 108-szoros román válogatottként Franciaországban lezáró Bölöni az edzősködése első állomáshelyén, Nancyban feljuttatta a gárdát a francia élvonalba, majd addigi története legjobb (4.) helyezéséhez segítette a szintén francia Rennes-t.

Igaz, ahogy a trénereké általában, az ő mérlegének másik serpenyője sem maradt üres: a Monacótól idő előtt kellett távoznia, a Lenst nem sikerült az első osztályban tartania, és a négy közel-keleti missziója sem feltétlenül alakult a tervei szerint.

Trófeája azonban Ázsiából is van: az Arab Emírségek addig ilyen nagy sikereket nem látott csapatával, az al-Dzsazirával 2007-ben megnyerte az Arab-öböl olajállamainak legjobb klubjait felvonultató Bajnokok Kupáját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik