Dél-Korea: nagy médiaérdeklődés övezi az idény újraindulását

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.08. 18:26
Zárt kapuk mögött, ám jelentős nemzetközi médiaérdeklődéssel indult újra a labdarúgó-bajnokság Dél-Koreában.

Az élvonal küzdelmei februárban kezdődtek volna, ám a koronavírus terjedése miatt erre nem volt lehetőség. A távol-keleti ország viszont sikeresen küzdött a járvánnyal, így mostanra minden akadály elhárult a bajnokság indulása elől.

A pontvadászat rangadóval vette kezdetét, a címvédő Csonbuk Motors fogadta a kupagyőztes Szuvon Bluewings együttesét, és Li Dong Guk 84. percben szerzett találatával 1–0-ra győzött. A 41 esztendős játékos gólörömében eljelelte a „tisztelet” szót a világjárvány ellen harcoló egészségügyi dolgozóknak címezve.

Az összecsapást 36 ország – közte Németország, Nagy-Britannia, India és Ausztrália – televíziós csatornái tűzték műsorukra, a dél-koreai szövetség pedig a Twitteren és a Youtube-on is angol kommentárral sugározta. Az idény közvetítési jogait eddig tíz, zömmel ázsiai és európai országból vásárolták meg.

A dél-koreai labdarúgóidény újraindulása előtt, április végén a liga 1100 tesztet végeztetett el játékosokon és stábtagokon, valamennyi negatív lett. A meccsek zárt kapuk mögött zajlanak, a futballistáknak tilos köpniük és a hosszú gólöröm is tiltott, kézfogás helyet pedig fejbiccentéssel köszönthetik egymást a labdarúgók.

Az 1983 óta működő, így a legrégebbi hagyományokkal bíró ázsiai profi liga küzdelmeit rövidítve, 38 helyett 27 forduló alatt rendezik meg. Vészforgatókönyvet is kialakítottak a világjárvány esetleges második hulláma kapcsán: ebben az esetben 22 fordulóra rövidülne a pontvadászat.

Nem a futballisták az úttörők Dél-Koreában: a baseballbajnokság már kedd óta zajlik a járvány lecsengését követően.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik