Debrecentől Barcelonáig – az évszázad legsikeresebb csapatai

Vágólapra másolva!
2020.07.10. 19:12
null
A Debrecen nemcsak bajnoki címet, hanem BL-be jutást is ünnepelhetett 2009-ben (Fotó: archívum)
A mostani a huszadik szezon a 21. században, aminek apropóján megnéztük, melyek az egyes országok legsikeresebb futballklubjai az időszak bajnoki címei alapján. Idehaza az évszázados legjobbnak számító Debrecen éppen kiesett az élvonalból. Mi a helyzet a többiekkel?

Magyarország – Debreceni VSC
Ugyan a Ferencváros már az ötödik bajnoki címét szerezte idén ebben az évszázadban, a korszak legsikeresebb hazai klubja még mindig a Debreceni VSC. A hajdúságiak történetük mind a hét aranyérmét a századforduló után szerezték, először 2005-ben elfoglalva az NB I trónját. Nagy szerepe volt a felemelkedésben a külföldről három évvel korábban hazatérő válogatott duónak, Sándor Tamásnak és Dombi Tibornak, köréjük épült a későbbi bajnokcsapat. A nemzetközi porondon is nagy sikereket ért el a Loki, amely 2004-ben megélte a tavaszt az UEFA-kupában, ami azóta sem sikerült egyik magyar csapatnak sem. De a Debrecen az egyetlen BL-szereplőnk 2009-ből ebben az évszázadban, a rá következő szezonban ráadásul az Európa-liga csoportkörében is ott volt, és az olasz Sampdoriát le is győzte. Legutóbb 2014-ben volt magyar bajnok a csapat Kondás Elemér irányításával – idén ugyanő volt az edző (igaz, csak a hajrára érkezett), amikor 27 év után kiesett a klub az élvonalból.

Németország – Bayern München
A Bundesligában nem az a kérdés, hogy a Bayern München-e az elmúlt húsz év legsikeresebb klubja, hanem az, hogy hány másik csapatot engedett felérni a csúcsra ebben az évszázadban: csupán négyet. A Dortmund háromszor, a Werder Bremen, a VfB Stuttgart és a Wolfsburg egyaránt egyszer tudott német bajnok lenni a vizsgált időszakban. Ebből következik, hogy a legutóbbi húsz német bajnoknak kiosztott salátástálból 14 a müncheni vitrinbe került. Ebből ráadásul a legutóbbi nyolc aranyérmét zsinórban húzta be a Bayern, amely 2013 óta verhetetlen a Bundesligában, noha a legutóbbi három szezonban az ősszel rendre a válság jelei mutatkoztak a csapatnál, aminek következtében Hansi Flick már a negyedik edző a kispadon három szezon alatt. Vele idén a harmadik BL-győzelmét veszi célba a klub az évszázadban: 2001 és 2013 után szeretne újra Európa királya lenni a bajor sztárcsapat, amely az egyik legjobb formában lévő klub jelenleg a világon.

A BAYERN LEGENDÁS IDÉNYÉNEK ÖSSZEFOGLALÓJA

Pep Guardiola Barcája megállíthatatlan volt, Lionel Messivel
az élen (Fotó: AFP)

Spanyolország – FC Barcelona
Lehet vitatkozni azon, melyik a legeredményesebb spanyol klub ebben az évszázadban, hiszen a Real Madrid ötször nyerte meg a Bajnokok Ligáját ebben az időszakban, míg az FC Barcelona „csak” négyszer. Idén azonban egyrészt elviekben akár még egyenlíthet is a Barca, hiszen még versenyben van a BL-ben, másrészt a listán a bajnoki címek száma alapján határoztuk meg a legjobbat, abban pedig a katalánok 10–6-ra vezetnek a Real előtt az évszázad kezdetétől, azaz 2001. január 1-jétől számolva. A legutóbbi két La Liga-győzelmet is Lionel Messiék aratták le, noha a mostani szezonban a Real van közelebb a sikerhez. A meccs azonban még nincs lefutva, de ha a királyi gárda nevet a végén, akkor is megmarad a Barca évszázados fölénye. Mivel idén is a két gigaklub közül kerül ki a bajnok, a La Ligában csak háromszor fordult elő az elmúlt húsz évben, hogy nem ők győztek: a Valencia kétszer, az Atlético Madrid egyszer törte meg az uralmukat.

Olaszország – Juventus
Hivatalosan tíz olasz bajnoki címe van a Juventusnak az évszázadban, de a pályán 12-szer ünnepeltek a torinóiak. A 2006-ban kirobbanó bundabotrány miatt – amiért a másodosztályba tették át a klubot – a 2005-ös és 2006-os bajnoki címüket elvették – előbbit nem osztották ki senkinek, utóbbit az Inter kapta meg. A Juve így is messze a legsikeresebb olasz klub a scudettók tekintetében, még azzal együtt is, hogy a Bajnokok Ligáját csak az Inter és a Milan tudta megnyerni ebben az évszázadban olasz csapatként. A torinói gárda jelenleg sorozatban a kilencedik bajnoki címe felé száguld, 2012 óta nem hagyva kétséget afelől, hogy melyik városban kell keresni a Serie A királyait. Cristiano Ronaldóval a fedélzeten persze nem az újabb hazai tarolás a nagy cél, hanem az átütő nemzetközi siker. Háromszor közel járt a Bajnokok Ligája-győzelemhez a Juventus ebben az évszázadban, ám 2003-ban, 2015-ben és 2017-ben is az ezüst jutott neki.

Anglia – Manchester United
Most, hogy a Liverpool 30 év után újra angol bajnok lett, 43–42-re rögtön át is vette a vezetést a Manchester Unitedtől, mint a legtöbbszörös aranyérmes. Ugyanakkor az évszázad legjobb szigetországi klubját még mindig az Old Traffordon kell keresni: a vörös ördögök hétszer nyerték meg a Premier League-et ebben az időszakban, utánuk a Chelsea következik öttel, a Manchester City néggyel, az Arsenal kettővel, a Leicester City és a Liverpool eggyel. A Unitednél ez azonban aligha vigasztalja a szurkolókat, hiszen a sikerkorszak Sir Alex Fergusonnal kéz a kézben nyugdíjba vonult 2013-ban, amikor legutóbb bajnokcsapatot ünnepeltek Manchester vörös felében. Azóta dobogós is csak egyszer volt a klub, 2018-ban José Mourinhóval lett ezüstérmes. A mostani idényben a harmadik helyre még van esélye, de a United szintjén ez még mindig csak félsiker…

Franciaország – PSG, Lyon
Az öt topliga közül egyedül a Ligue 1-ban döntöttek úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztett szezont nem fejezik be, és az addig lejátszott mérkőzések alapján hirdettek végeredményt. Eszerint a 27 bajnokijából 22-t megnyerő Paris Saint-Germain lett a bajnok, amivel azért sem érdemes vitába szállni, mert nagy valószínűséggel ez akkor is így lett volna, ha végigfut mind a 38 forduló. Az elmúlt nyolc évben csak egyszer tudták megtörni a PSG uralmát, 2017-ben a berobbanó Kylian Mbappé vezette Monaco állt az élre. Aztán a párizsiak gyorsan meg is vették a csatárzsenit, mellé csapták Neymart, és az azóta eltelt három szezonban megint esélytelen letaszítani a trónról a párizsiakat. Húszéves távlatban azonban a PSG csak holtversenyben a legsikeresebb francia klub a maga hét bajnoki címével, ugyanis 2002 és 2008 között hasonló fölénnyel a Lyon uralta a Ligue 1-t. Ott talán nem játszottak akkora sztárok, bár Juninho Pernambucano például a világ egyik legjobb szabadrúgáslövője volt. Azóta sokat kopott a Lyon fénye, a mostani csonka szezont csak a 7. helyen zárta, és legjobb játékosa, Memphis Depay is távozni szeretne.

Bő tíz éve Dzsudzsák volt az Ajax-szurkolók rémálma (Fotó: AFP)
Bő tíz éve Dzsudzsák volt az Ajax-szurkolók rémálma (Fotó: AFP)


Hollandia – PSV Eindhoven

Az utóbbi két szezon bajnoka az Ajax volt az Eredivisiében, de az amszterdamiaknak így is eggyel kevesebb aranyérmük van ebben az évszázadban, mint a nagy rivális PSV-nek. Eindhovenben kilencszer ünnepeltek, az Ajaxnál nyolcszor az elmúlt húsz évben, amiből következik, hogy mindössze háromszor fordult elő, hogy más csapat lett a bajnok. 2009-ben az AZ Alkmaar, 2010-ben a Twente, 2017-ben a Feyenoord előzte meg a két óriást. A PSV főleg a 2000-es években uralta a bajnokságot, hiszen az évszázad első évtizedében hatszor végzett az első helyen. Abban a tíz évben utoljára 2008-ban, amikor már Dzsudzsák Balázs is tagja volt a csapatnak. Utána jött egy kis hanyatlás, majd Ajax-uralom a 2010-es évek első felében, aztán 2015-ben a gólkirályi címet elhódító Memphis Depay vezérletével tért vissza a csúcsra az eindhoveni gárda. Legutóbb 2018-ban volt bajnok az eindhoveni klub, és a mostani idényben különösen rosszul érintette, hogy a járvány miatt nem fejezték be a szezont, hiszen így csak a negyedik helyen zárt.

DZSUDZSÁK LEGSZEBB GÓLJAI A PSV-BEN

Oroszország – CSZKA Moszkva, Zenit
A Premjer-ligában igen sokszínű volt az elmúlt húsz év, hiszen öt különböző klub is bajnoki címet tudott szerezni. A Rubin Kazany és a Szpartak Moszkva kétszer-kétszer, a Lokomotiv Moszkva háromszor, a Zenit Szentpétervár ötször, a CSZKA Moszkva pedig hatszor ünnepelt ebben az évszázadban. Hogy a Zenitet mégis odaírtuk holtversenyben a CSZKA mellé, az annak köszönhető, hogy a szentpéterváriakat már csak egy hajszál választja el a hatodik aranyérmüktől, hiszen a jelenlegi bajnokságban öt fordulóval a vége előtt 11 pontos előnnyel állnak az élen – nem vállaltunk túl nagy kockázatot azzal, hogy ezt a sikert már megelőlegeztük nekik. A 2008-ban UEFA-kupa-győztes Zenit egyébként ebben az évszázadban emelkedett fel, hiszen az orosz élvonalban az összes bajnoki címét 2001 után szerezte, ebből kettőt Huszti Szabolccsal a soraiban. Ami a CSZKA-t illeti, sokszor a BL-ben is találkozhattunk vele az elmúlt két évtizedben, ám most kisebb válságban van a klub, amit bizonyít, hogy a bajnokságban valószínűleg lemarad a dobogóról, az Európa-ligában pedig a Ferencvárostól is kikapva utolsó helyen végzett az őszi csoportkörben.

Portugália – FC Porto
A portugál élvonalban az a legérdekesebb, hogy az évszázad első bajnokcsapata, a Boavista pályája mekkora hullámvasút volt. A 2001-ben még aranyérmes csapatot hét évvel később játékvezetők megvesztegetése miatt a másodosztályba száműzték, majd anyagi problémák miatt onnan is kiesett. 2014-ben tért vissza a klub az első osztályba, melyben jelenleg középcsapatnak számít. A Boavista kálváriája óta lényegében csak a Braga volt képes a nagy FC Porto, Benfica, Sporting hármas közé beférkőzni, de bajnokságot nem nyert más együttes. Sőt alapvetően inkább csak a Benfica és az FC Porto versenyfutásáról beszélhetünk, hiszen a lisszaboniak hétszer, a portóiak tízszer végeztek az élen, és utóbbiak jelenleg a 11. sikerük felé lépegetnek. A nemzetközi porondon is a Porto volt a legsikeresebb, hiszen még José Mourinho irányításával 2003-ban UEFA-kupát, 2004-ben Bajnokok Ligáját nyert, majd már André Villas-Boasszal a kispadon 2011-ben az Európa-ligában is diadalmaskodott.

Törökország – Galatasaray
A Süper Ligben is a hagyományos nagycsapatok, a Fenerbahce, a Besiktas és a Galatasaray uralták az elmúlt húsz évet. Mindössze kétszer fordult elő, hogy nem közülük került ki a bajnok ebben az évszázadban, 2010-ben Dzsudzsák Balázs későbbi klubjához, a Bursasporhoz, egy évvel később pedig a Trabzonsporhoz került az aranyérem. Egyébként a Galatasaray nyolc bajnoki címét senki sem tudja übereleni az elmúlt húsz évben. Ettől függetlenül pont idén törhet meg újra a nagy hármas lendülete, hiszen öt fordulóval a vége előtt a Basaksehir a bajnoki cím legnagyobb esélyese, és mögötte a Trabzonspor, majd a Sivasspor következik, csak utána a Galatasaray, Besiktas, Fenerbahce trió. Pedig sztárokban nincs hiány a Galatánál: a legendás edző, Fatih Terim vezeti a csapatot, amelynek támadósorában ott van Radamel Falcao és Ryan Babel is. Tegyük hozzá, hogy az aranyesélyes Basaksehir sem áll rosszul nagy nevekkel: Gaël Clichy, Robinho és Demba Ba erősíti a keretet.

Belgium – Anderlecht
Idén úgy lett belga bajnok az FC Bruges, hogy nem ment végig a szezon a járványhelyzet miatt, de tegyük hozzá, hogy megérdemeltnek tűnt a sikere, hiszen a lejátszott 29 forduló után 15 pontos előnnyel állt az élen. Összességében azonban azt lehet mondani, hogy bár voltak az FC Bruges-éhez hasonló fellángolások Belgiumban a Standard Liege, a Genk és Gent részéről is, alapvetően az Anderlecht uralma volt a jellemző ebben az évszázadban, amely kilenc bajnoki címet szerzett ez időszakban. Ebből Juhász Roland tevékeny részese volt négynek, és azt se felejtsük el, hogy a Genk 2011-es bajnokcsapatában Köteles László, Tóth Balázs és Tőzsér Dániel is ott volt, utóbbi ráadásul kapitányként. Mindenesetre az Anderlecht már 2017 óta nem volt bajnok, a mostani szezonban is csak szenvedett, a nyolcadik helyen végzett, ami évszázados mélypont a klub életében.

Ausztria – RB Salzburg
Az osztrák Bundesligában meglehetősen kiegyenlített volt a küzdelem az évszázad elején, hiszen az első hat évben bajnok volt az Innsbruck, az Austria Wien, a GAK és a Rapid Wien is. Aztán Salzburgban megjelent a Red Bull, hozott egy zsák pénzt, 2007-ben megszerezte az első bajnoki címét az elmúlt húsz évben, amit azóta tíz újabb követett. Lényegében az első salzburgi siker óta csak háromszor fordult elő, hogy nem ők nyerték a bajnokságot, egyszer a Rapid Wien, egyszer a Sturm Graz, egyszer az Austria Wien előzte meg őket. A tendencia az utóbbi években azonban nyomasztó, idén zsinórban hetedszer lett bajnok a Salzburg, ezúttal már úgy, hogy Szoboszlai Dominik volt az egyik legnagyobb sztárja. Nem ő az egyetlen magyar osztrák bajnok az évszázadban: Szabics Imre a Sturmmal, Sáfár Szabolcs az Austria Wiennel, Korsós György a Rapiddal, Gulácsi Péter, Bodnár László és Orosz Péter szintén a Salzburggal ünnepelt.

Ukrajna – Sahtar Doneck
Abszolút kétpólusú az ukrán bajnokság az elmúlt húsz évben: csak a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck tudott bajnoki címet szerezni. Az idei aranyérmet is behúzó donyeckiek 13–7-re vezetnek az évszázados versenyfutásban, és az előnyük nagyobb is lehetne, ha 2015-ben és 2016-ban a Dinamo nem tudta volna kihasználni azt, hogy Donyeck háborús helyszínné vált, a szakadárok lázongásai nyomán a csapat stadionját is bombatámadás érte, így kénytelenek voltak a várost elhagyva lejátszani meccseiket. Abban a két aranyat hozó szezonban egyébként a Ferencvárost jelenleg irányító Szerhij Rebrov volt a kijeviek edzője, azóta azonban úgymond helyreállt a világ rendje, és újra a Sahtar aratja le a babérokat. Az elmúlt tíz évben a két említett kivételtől eltekintve mindig ők nyertek, idén már öt fordulóval a vége előtt bebiztosítva az első helyüket.

Lengyelország – Legia Warszawa
A lengyel élvonalban jelenleg hét-hét aranyéremmel a Wisla Kraków és a Legia Warszawa kéz a kézben a legeredményesebb klub, ám a jelenlegi szezon nagy valószínűséggel a fővárosiak bajnoki címével ér véget, így előbbre rangsoroltuk. Egyébként a Wisla inkább az évszázad elején hódított, 2011-ben volt legutóbb bajnok. Amikor három évvel később Guzmics Richárd odaigazolt, már lejtmenetben volt a csapat, amelyet ma a Dortmundban sztárrá váló Jakub Blaszczykowski nemcsak játékosként, hanem tulajdonosként is igyekszik kirángatni a bajból, hiszen az elmúlt években a kiesés szele is megcsapta. Eközben a Legia uralja a 2010-es éveket, amiben Nikolics Nemanjának is volt szerepe, 2016-ban 28 találattal gólkirályként segítette bajnoki címhez a klubot.

Skócia – Celtic
Az összes vizsgált bajnokság közül Skóciában volt a leginkább egyhangú az elmúlt húsz év, hiszen 15-ször a Celticet avatták bajnokká, amely idén zsinórban kilencedszer ünnepelt. Az országban előtte sem volt sokkal sokszínűbb a verseny, az Aberdeen 1985-ös győzelme óta mindig vagy a Celtic vagy a Rangers nyert. A két gigász harca ebben az évszázadban is kiegyenlített volt egészen 2012-ig, amikor a Rangers csődbe ment és a negyedosztályig zuhant vissza. Addig 7–5-re vezetett a Celtic a 2001 utáni bajnoki címek számában, ám a nagy rivális eltűnésével nem maradt senki, aki igazi versenyre késztette volna a csapatot. A Rangers 2016-ban jutott vissza az élvonalba, jelenleg a liverpooli legenda, Steven Gerrard az edzője, de még nem erősödött meg annyira, hogy újra megelőzze a Celticet.

A CELTIC GÓLJAI A RANGERS ELLEN (2007–2017-IG)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik