DAC: az új edző fájó szívvel emlékezik Fehér Miklósra

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.01.11. 16:14
null
Hélder Cristóvao karrierje legborzalmasabb pillanatának nevezte Fehér Miklós tragédiájának napját
Fehér Miklós halála nem csupán egy csapattárs, hanem egy jó barát elvesztését is jelentette a DAC kispadjára a minap kinevezett portugál Hélder Cristóvao számára.

 

– Január huszonötödikén lesz tizenhat éve, hogy Fehér Miklós, a Benfica magyar csatára összeesett és életét vesztette a pályán a Guimaraes elleni mérkőzésen. A lisszaboni együttesnek ön volt akkor a csapatkapitánya.
– Sohasem felejtem el azt a napot, futballkarrierem legszomorúbb pillanatát – mondta a Nemzeti Sportnak Hélder Cristóvao, a szlovák bajnoki ezüstérmes, jelenleg a tabella harmadik helyén álló DAC napokban kinevezett, 48 esztendős portugál vezetőedzője. – Sokkoló, egyúttal borzasztó nehéz időszak volt. Amikor láttuk az üres helyét az öltözőben... Elbukni a meccset vagy a bajnoki címet nyilván fájdalmas, de semmiség ahhoz képest, amikor egy barátot veszítünk el. Mindenki szerette Mikit. Mosolygós, életimádó, no meg tehetséges fiatalember volt. Halála óriási veszteség volt a családja, a sportága és természetesen a Benfica számára is.

HÉLDER CRISTÓVAO
Született: 1971. március 21., Luanda (Angola)
Nemzetisége: portugál
Posztja: középhátvéd
Válogatottság/gól (1992–2001): 35/3
Klubjai profiként: Estoril (1989–1992), Benfica (1992–1996; 2002–2004), Deportivo La Coruna (1997–2002), Newcastle (1999–2000 – kölcsönben), PSG (2004–2005), Lárisza (2005–2006)
Csapatai edzőként: Estoril (2009), Portimonense (2011 – segédedző), Benfica B (2013–2018), al-Naszr (2018–2019 – segédedző; 2018–2019 – ideiglenes megbízatással), al-Ittifak (2019), DAC (2020–)
Sikerei játékosként: portugál bajnok (1993–1994), 3x Portugál Kupa-győztes (1992–1993, 1995–1996, 2003–2004), Spanyol Kupa-győztes (2001–2002), spanyol Szuperkupa-győztes (2000)

– A napokban nevezték ki önt a dunaszerdahelyi csapat vezetőedzőjének, pedig már másfél éve is kapcsolatba került az egyesülettel – akkor miért nem kötöttek szerződést?
– Talán azért, mert nem voltam annyira felkészült. A jó edzővé váláshoz rengeteget kell tanulni, sok tapasztalatot szerezni, s az előző állomáshelyemen, a szaúdi al-Ittifaknál kiszélesítettem a tudásomat.

– Milyen benyomásokat szerzett eddig a dunaszerdahelyi klubnál?
– Csupa jót. Tisztában vagyok az egyesület céljaival, azzal, hogy mit szeretne elérni a tulajdonos, Világi Oszkár. Minden feltétel adva van a minőségi munka elvégzéséhez: a stadion és az akadémia fantasztikus, a keretet kiváló képességű labdarúgók alkotják. Elődöm, a német Peter Hyballa remek munkát végzett, kifejezetten erős a DAC támadójátéka, de a folytatásban az eddiginél szervezettebbnek kell lennünk. Szeretném elérni, hogy minden mérkőzésünket uraljuk. Hangsúlyozom, mindegyiket, így az idegenbelieket is. Nem szabad félni a változástól vagy a változtatástól, azért érkeztem, hogy segítsek a csapatnak. Jártam itt a DAC–Ferencváros felkészülési mérkőzésen, szédületes volt a hangulat – arra kell törekednünk, hogy minden alkalommal kiszolgáljuk a közönségünket.

– Hogyan jellemezné edzői stílusát?
– Szeretem, ha nálunk van a labda. Igyekszem bevezetni a háromszögelést a támadásainkba, s elérni, hogy az ellenfél kapuja előterében minél több játékosunk helyezkedjen a tizenhatoson belül.

– Tudta, hogy a DAC-é a legfiatalabb csapat a szlovák élvonalban?
– Hogyne! Voltaképpen ez a dunaszerdahelyi projekt egyik leglényegesebb része. Szeretek fiatalokkal dolgozni, fejleszteni őket, kihozni belőlük a legtöbbet. Ez a klubnak is nagyszerű befektetés, mert ha mi, edzők megfelelően végezzük a munkánkat, azzal az egyesület is jól jár a labdarúgók értékesítésénél.

– Több U19-es játékos a felnőttekkel készül jelenleg – tervezi a csapatba építésüket?
– Rajtuk múlik. Remélem, hogy néhányukat sikerül.

TÖRÖK ÉS MÁLTAI EDZŐTÁBOR IS LESZ

A dunaszerdahelyi csapat két hétig hazai környezetben, a Mol Akadémián készül a tavaszi szezonra, utána egy hetet tölt Máltán, majd február elején ugyanennyit Törökországban. A felkészülés idején cseh és szlovák csapatok mellett összecsap a szerb Crvena zvezdával és a szlovén NK Mariborral is.

– A csapat erősségeivel már tisztában van, de mik a gyengéi?
– A DAC mindig gyorsan akar támadni, s ebből adódóan sokszor gond támad a védelemben, mint például a Slovan elleni idegenbeli mérkőzésen. Meg kell találni az egyensúlyt és az összhangot támadás és védekezés között.

– Bajnok lehet a csapat?
– Erősek vagyunk, de be kell látnunk, egyelőre nem vagyunk a címvédő és listavezető Slovan Bratislava szintjén. Kis lépésekkel kell előre haladnunk. De egyértelmű a cél: közelebb akarunk kerülni a pozsonyiakhoz.

– Amikor a Benficánál dolgozott, sok fiatallal dolgozott együtt – így például Bernardo Silvával, Nélson Semedóval, Joao Félixszel –, akik később sztárok lettek. A velük kapcsolatban szerzett tapasztalatait tudja-e hasznosítani a DAC-nál?
– Az a legfontosabb, hogy nem szabad félni a fiatalok csapatba állításától, aki ugyanis tehetséges és elhivatott, annak nem a kispadon van a helye. Ezt tartom szem előtt itt, Dunaszerdahelyen is: aki rászolgál a pályára lépésre, nálam biztosan játszik is.

A FORTUNA LIGA ÉLCSOPORTJA 18 FORDULÓT KÖVETŐEN
1. Slovan Bratislava 45 pont, 2. MSK Zilina 35 (29–15), 3. DAC 35 (29–22)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik