Cruyff, Maradona, Messi és a többiek – magyarok ellen debütáló legendák

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2017.03.29. 14:23
null
Johan Cruyff, Diego Maradona és Lionel Messi is a mieink ellen mutatkozott be a válogatottban (Montázs: NSO)
A Marca képes összeállításában összeszedte, hogy legendás kapusok melyik felnőttválogatott ellen mutatkoztak be a nemzetközi színtéren, és mivel többnél is felbukkant Magyarország neve, elgondolkodtunk, milyen lenne egy álomcsapat a mieink ellen debütáló klasszisokból.

Nos, a kezdeti lelkesedés a 60. védő megvizsgálása közben kissé alábbhagyott – ahogyan kollégám finoman megjegyezte, valószínűleg annyira tartottak a kapitányok a mieinktől, hogy ritkán változtattak a (jól) bevált védelmükön. Sol Campbell már egy kifejezetten istenes találatnak bizonyult, igazán neves társak híján viszont inkább újratervezés lett a dologból, és más koncepcióban folytatódott a gyűjtés.

Ennek eredményeként kategóriák alapján próbáltam rendszerezni a neveket, és bár az igény megvolt rá, a teljesség ekkora időszaknál – különösen a régi meccsek esetében – nem valósulhatott meg, így minden olvasót bátorítok, hogy hozzászólásban emelje ki a számára fontos kimaradókat!

KAPUSFENOMÉNOK

Kezdjük is a cikk apropójával, a kiváló kapusok „csokrával”. Elsőként Peter Schmeichelnél ugrik fel az Hungría név, az 1988. májusi összecsapáson Kiprich József és Bognár György is bevette a dán kaput az MU-legenda debütálásán, de ezzel együtt iksz lett a meccs (2–2). A dánok a válogatottság számánál beleveszik az olimpiai selejtezőket is, de az első felnőtt válogatottbeli meccsére valóban a mieink ellen került sor.

Hozzá hasonlóan BL-győztesnek vallhatja magát Petr Cech, aki 2002 februárjában szerepelt először a cseh nemzeti csapatban – neki még jobban sikerült a rajtja, 2–0-ra nyertek Király Gáborék ellen.

Harmadikként Lev Jasin neve jött elő – más kérdés, hogy tévesen, mert a mieink elleni meccs előtt néhány nappal már Svédország ellen is pályára lépett.

Peter Schmeichel két gólt kapott az első felnőttválogatott meccsén (Fotó: AFP)
Peter Schmeichel két gólt kapott az első felnőttválogatott meccsén (Fotó: AFP)


(KÍSÉRLETEZŐ) ANGOLOK

A „háromoroszlánosok” kifejezetten vállalkozó kedvűeknek bizonyultak: a mieink ellen debütált a válogatottban a Tottenhamet és az Arsenalt is erősítő Sol Campbell (1996. május 18., 0–3), a korábbi aranycipős Kevin Phillips és a helyére beálló – a Liverpoollal egy idény alatt öt trófeát nyerő – Emil Heskey (mindketten 1999. április 28., 1–1), Theo Walcott (2006. május 30., 1–3), valamint Kieran Gibbs és Jack Wilshere (mindketten 2010. augusztus 11., 1–2) is – Walcott azóta is a legfiatalabb angol, aki a felnőttválogatottban bemutatkozott, 17 éves és 75 napos volt.

Walcott lett az angol válogatott történetének legfiatalabb debütánsa (Fotó: AFP)
Walcott lett az angol válogatott történetének legfiatalabb debütánsa (Fotó: AFP)


ARANYCSAPAT–ARANYLABDA

1954-ben két későbbi aranylabdás is az Aranycsapat ellen szerepelt, szeptemberben a már említett Lev Jasin – aki 1963-ban, eddigi egyetlen kapusként érdemelte ki a díjat – hálóját Kocsis Sándor vette be az 1:1-re végződő meccsen, októberben pedig az 1962 legjobbjának választott Josef Masopust sem tudta megakadályozni a csehszlovákok sima, 4:1-es vereségét (Kocsis ezen a meccsen triplázott, rajta kívül Sándor Károly is eredményes volt).

Josef Masopust első válogatott meccsén nagyon kikaptak a csehszlovákok (Fotó: AFP)
Josef Masopust első válogatott meccsén nagyon kikaptak a csehszlovákok (Fotó: AFP)


FUTBALLTÖRTÉNETI NAGYSÁGOK

A fentebb említett két név sem volt kicsi, de akkor mit mondjunk a következő hármasra?! Alighanem minden létező futballtörténeti rangsor top 10-es listáján helyet kapna Lionel Messi, Diego Maradona és Johan Cruyff is (s lehet, hogy még sokat is mondtunk azzal a tízzel...).

Az egy éve márciusban elhunyt Johan Cruyffot nem véletlenül tartják a történelem egyik legkiválóbb játékosának, 1971-ben, 1973-ban és 1974-ben is megkapta a legjobbnak járó trófeát, fantasztikus pályafutásáról itt olvashatnak bővebben! Cruyff 1966 szeptemberében Eb-selejtezőn debütált, s bár a góljával már 2:0-ra vezettek a hollandok, Mészöly Kálmánék egyenlíteni tudtak (2:2).

Diego Maradonának az Aranylabda nem jöhetett össze (1995-ig csak európai játékos szerezhette meg), „cserébe” 1986-ban világbajnoki címet szerzett. Az Aranyfiú tehetsége villámgyorsan megmutatkozott, 1977. február 27-én, mindössze 16 évesen már szóhoz jutott a mieinket 5–1-re legyőző argentin csapatban.

Ami honfitársának nem jöhetett össze, az kamatostul meglett Lionel Messinek. A Barcelonával eddig többek között négy BL-t, három klub-vb-t, három európai Szuperkupát és nyolc bajnoki címet szerző támadót ötször jutalmazták Aranylabdával. Eddig. A válogatottal (mostanáig) egy U20-as vb-cím és egy olimpiai arany jött össze, a felnőttcsapatban viszont még csak elveszített döntői vannak.

A rajt mindenesetre pocsékra sikerült, a 64. percben csereként állt be a 2–1-es vendégsikerrel záruló budapesti mérkőzésen (rögvest Gabriel Heinze győzelmet hozó találata után), de egy perccel később máris mehetett le a pályáról, miután Vanczák Vilmos felé visszaütött, amiért megkapta pályafutása eddigi egyetlen piros lapját.

Lionel Messi kellemetlen debütálása




SANYIII RONTOTTA EL AZ IFJÚ NÉMETEK RAJTJÁT

Bastian Schweinsteiger és Lukas Podolski egyaránt 2004 júniusában debütált a német csapatban, előbbi a szünetben, utóbbi az utolsó negyedórára érkezett a pályára. Basti 121 meccsen 24 gólt szerzett 2016-os válogatottbeli búcsújáig, a múlt héten bombagóllal távozó Poldi pedig 130 fellépésen 49-szer volt eredményes, mindketten világbajnoki címet szereztek 2014-ben. A rajt? Az már kevésbé volt örömteli, 13 évvel ezelőtt Torghelle Sándor kétszer is mattolta Oliver Kahnt, és 2–0-ra nyertek Kaiserslauternben a mieink.

Holger Badstubernek 2010 májusában jobb volt a rajtja, akkor 3–0-ra nyertek a németek, más kérdés, hogy neki meg a folytatás nem alakult eddig a legfényesebben a rengeteg sérülése miatt.

Torghelle Sándor duplája rontotta el a németek kedvét



ÚJ TAGÁLLAMOK

A függetlenedő országok közül akadtak, amelyek a magyarok ellen kezdték meg nemzetközi szereplésüket, így például Montenegró. A 2007. márciusában rendezett legelső meccsüket 2–1-re megnyerő gárdában csereként pályára lépett Sztevan Jovetics is.

Ukrajna első fellépésén 1992. április 29-én 3–1-re kikapott az akkor Jenei Imre által irányított nemzeti együttesünktől, ezen debütált a felnőttek között például Oleh Szalenko is. Ő arról ismert, hogy az 1994-es vb-n, immár az orosz válogatott színeiben öt gólt szerzett egyetlen meccsen (Kamerun volt az áldozat), ezzel pedig csapata csoportkörbeli búcsúja ellenére (holtversenyben) gólkirály lett.

Szalenko futballtörténelmi vb-meccse


EB-ARANY, VB-EZÜST, BAJNOKI CÍM A CAGLIARIVAL; VB-ARANY, DE ELŐBB TÖRTÉNELMI VERESÉG!

Luigi Riva 1968-ban Európa-bajnoki címet nyert az olasz válogatottal, 1970-ben vb-ezüstérmes volt, és három alkalommal is gólkirály lett a Serie A-ban, sőt, bajnoki címhez segítette a Cagliarit. A squadra azzurra színeiben 42 meccsen 35 gólig jutott, ez utóbbival hazája csúcstartója. A rajt? 1965-ben egy 2:1-es vereséggel – a mieinktől.

Az olaszoknál maradva meg kell emlékeznünk még az 1934-es világbajnokságon aranyérmet nyerő gárda kapusáról, Gianpiero Combiról is. A Juventusszal öt bajnoki címet szerző játékos 1924. április 6-án játszott először a nemzeti csapatban. Ez a nap meg arról emlékezetes, hogy az olasz válogatott történetének legnagyobb vereségével zárult, 7:1-re nyert Magyarország!

A squadra azzurra mesterlövésze is ellenünk játszott először a válogatottban (Fotó: AFP)
A squadra azzurra mesterlövésze is ellenünk játszott először a válogatottban (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik