Cristiano Ronaldo-mezben nyomja az Edda billentyűse

Vágólapra másolva!
2019.02.25. 10:20
null
Gömöry Zsolt lelkes szurkolója fiának (Fotó: Dömötör Csaba)
Gömöry Zsolt, az Edda billentyűs-zene­szerzője a Fradi-kötődésről, a Sepsi-induló születéséről és a Cristiano Ronaldo-mezben lejátszott koncertekről.

– Minden szülőnek fontos, hogy a gyermeke biztonságban legyen a vízben is, de hogy lesz ebből versenyzés?
– Mi sem számítottunk arra a feleségemmel, hogy Zsolt fiúnk ennyire otthonosan érzi magát a vízben, bár az első perctől kezdve odatette magát a tréningeken. Edzői, Gyepes Lajos és Gyepes Ádám láttak benne fantáziát, így tavaly év elején a Római SE igazolt versenyzője lett.

– Más sportág nem is került szóba?
– Mindketten szeretjük a futballt, de a fiam az otthoni medencében már két és fél évesen úgy úszkált, mint egy halacska, s innen tulajdonképpen egyenes út vezetett a csillaghegyi uszodába. Most kilencéves, ötven méter gyorson korosztályos ranglistavezető, négyszázon a második, kétszázon a harmadik legjobb idő az övé. Háton és mellen is ügyes, a pillangót viszont csak nemrég kezdte el tanulni; Lajos bácsi szerint abban is ígéretesen halad. Sokat köszönhetünk a mesternek.

– Ha fiú a papája nyomdokába lép, mit sportolna?
– Leghosszabb ideig az evezős hajóban ültem, a BEAC színeiben lapátoltam a Dunán. Három évig tanultam kardozni a legendás olimpiai bajnoktól, Gerevich Aladártól. Sajnos az érettségi előtt abba kellett hagynom a vívást, hogy feljavítsam az iskolai jegyeimet; fájt a szívem, mert nagyon szerettem Ali bácsinál tréningezni. Természetesen a labdajátékokat is kedveltem, el is mentem egy toborzóra a Fradiba, ám mivel háromnál többet nem tudtam dekázni, beállítottak a kapuba. Végül be kellett látnom, nem a futballkarrier az én utam.

Gömöry Zsolt ügyel rá, hogy úszásban  tehetséges fia verseny közben hallhassa edzője, Gyepes Lajos szakmai utasításait is (Fotó: Dömötör Csaba)
Gömöry Zsolt ügyel rá, hogy úszásban tehetséges fia verseny közben hallhassa edzője, Gyepes Lajos szakmai utasításait is (Fotó: Dömötör Csaba)

– Azt tudjuk, milyen egy fociapuka meccs közben. De milyen az úszóapuka a verseny alatt?
– Mutathatnék néhány videót... A rajt előtt engem is elkap a versenyláz, felmegy bennem az adrenalin, s ordítva biztatom a fiamat. Azt hiszem, nem sokat hall belőle, meg aztán hagyni is kell, hogy inkább az edzője hangjelzéseire figyeljen. Azért így is tudja és látja, hogy drukkolok neki.

– Ha már a szurkolás szóba került. Az Edda frontembere, Pataky Attila nyilatkozta, hogy miskolciként a DVTK és az FTC lelkes híve, de a zenekarban van két, nála is fanatikusabb fradista: a basszusgitáros Kicska László és a billentyűs Gömöry Zsolt.
– Így van. A Ferencváros szeretetét édesapámtól örököltem, rendszeresen jártunk mérkőzésekre már akkor is, amikor a Népstadion volt a csapat ideiglenes otthona. Ott voltam 1974-ben az előző stadion avatómeccsén, amelyet egy nullára elvesztettünk a Vasas ellen. Volt egy zöld-fehér selyemzászlóm – a közepébe saját kezűleg hímeztem bele a Fradi-címert! –, erre felkerült a Nyilasi Tibor-féle legendás gárda összes játékosának aláírása. A mai napig őrzöm e relikviát. Nyilasihoz személyes barátság fűz, vendégeskedtem nála a Balatonon, ő pedig többször megtisztelte jelenlétével a koncertjeinket. Nagyon jóban vagyunk a vízilabdázókkal is, például a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi „Szecska” Zoltánnal és Kiss Gergellyel, vagy a maiak közül Decker Ádámmal, Tóth Mártonnal.

Edda–Fradi barátság: Gömöry Zsolt és Pataky Attila 
vállán Fodor „Foci” Imre
Edda–Fradi barátság: Gömöry Zsolt és Pataky Attila vállán Fodor „Foci” Imre

– Nyilasiékkal hogyan barátkoztak össze?
– Győrben koncerteztünk, s összekötöttük a kellemest a hasznossal, kimentünk az ETO–FTC rangadóra. Tibi ekkor már edzősködött, a Fradi pedig fölényesen nyert. A meccs után lementünk az öltözőbe, hogy gratuláljunk a srácoknak; innen datálódik a személyes ismeretségünk. A Nemzeti Sportban meg is jelent a fotó, amint magasba emeljük a legendás középpályást, Fodor „Foci” Imrét. Simon Tiborral is jóban voltunk; amikor a Ferencváros 1995-ben bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, óriási mulatságot csaptunk az éttermében. Az egész csapat klassz emberekből állt, szomorú, hogy Simi, Zavadszky Gábor és Fodor Imre sincs már közöttünk.

– Honnan jött az ötlet, hogy megírják Pest megye futball­indulóját?
– Benkő Tamás, az MLSZ megyei igazgatója keresett meg minket a franciaországi Európa-bajnokságot követő futball-láz közepette. Pataky Attilával ketten vagyunk a Piros-fehér-zöld című szám szerzői. A dalt tartalmazó CD-t valamennyi, a Pest megyei igazgatóság szervezésében versenyző csapat megkapta. Az induló mellett rákerült négy korábbi Edda-sláger is. Örömmel mondhatom – s ez friss hír –, hogy élsportolók közreműködésével hamarosan klipet forgatunk a dalhoz.

– S miként lett a Gömöry, Pataky alkotópáros a Sepsi OSK indulójának szerzője is?
– Az erdélyi klub tulajdonosa vérbeli Edda-rajongó. Amikor a csapat feljutott a romániai élvonalba, egy emelkedett hangulatú este végén Attila ígéretet tett Diószegi Lászlónak, ha kiharcolják a bennmaradást, mi letesszük az asztalra a sepsiszentgyörgyi csapathimnuszt. A Sepsinek sikerült a bravúr, minket pedig kötelezett az adott szó, így megszületett az induló. A vezérszurkolók eljöttek a stúdióba, énekelnek is a felvételen.

– Hallotta-e már élőben a dalt?
– Még nem, de tavasszal elmegyünk Sepsiszentgyörgyre egy bajnokira. Kíváncsi vagyok, miként szól a nóta az igazi közegében, amikor a zsúfolt stadionban énekli a tábor.

– Kiállnának egy meccsre a Sepsi fanatikusaival?
– Nem hiszem. Annak idején az agárdi Edda-táborokban rendszeresen futballoztunk a rajongókkal, de nem volt könnyű a dolgunk, mert a zenekarból Alapi István és én nem vagyunk éppen őstehetségek. Szeretjük a labdarúgást, de nincs sok közünk hozzá, különösen Pisti van beoltva foci ellen. Igaz, szeretnék én úgy zongorázni, ahogy ő gitározik – a hangszerén ugyanis virtuóz. Az Edda-táborokban fradisták is megfordultak, például Simon Tibi és Szeiler József, sőt annak idén a miniszterelnök úr, Orbán Viktor és Deutsch Tamás is beállt közénk futballozni.

Ha a Real BL-döntőt vív, a billentyűs a finálé napján 
C. Ronaldo-mezben muzsikál (Fotó: Dömötör Csaba)
Ha a Real BL-döntőt vív, a billentyűs a finálé napján C. Ronaldo-mezben muzsikál (Fotó: Dömötör Csaba)

– A Facebook-oldaláról kiderül, hogy a Fradi mellett a Real Madrid a kedvence.
– Egy időben rengeteg Premier League-mérkőzést néztem, aztán valahogy átszoktam a spanyol focira. Abban az időben David Beckham, Luís Figo, Ronaldo és Zinédine Zidane is a madridiak labdarúgója volt; ez volt az első galaktikus korszak. De nem vagyok szemellenzős, a jó futballt szeretem, így kedvelem Lionel Messi játékát is. Előre rettegek, mi lesz velünk, ha ő és Cristiano Ronaldo egy nap lelép a színről.

– Látta valamelyiküket élőben?
– Egy kedves barátom sokáig Londonban élt, s mindig ígérgette, hogy egyszer meghív a Manchester United valamelyik mérkőzésére. Tíz évvel ezelőtt aztán az Arsenal és a United vívta a Bajnokok Ligája elődöntőjét, Kristóf pedig telefonált, hogy van jegy másnapra az Emiratesbe. Először azt hittem, viccel, de reggel már a gépen ültem, s végül a tizedik sorból, középről néztük végig, ahogy a Manchester a kétgólos Cristiano Ronaldo vezérletével három egyre legyőzi az „ágyúsokat”. Jártam a Bernabéu-stadionban is BL-elődöntőn, mégpedig 2015-ben. Ronaldo akkor már a Realnak szerzett vezetést, ám a Madridból elengedett Álvaro Morata egyenlített, s ezzel az iksszel a Juventus jutott a fináléba. Másnap részt vettem egy stadiontúrán. Jártunk az öltözőben, lementünk a pályára, beültem a vezetőedzői székbe, fotózkodtam Ronaldóval, pontosabban a papírmasé figurájával, vettem mezt a fiamnak meg magamnak is. Mivel a BL-döntő napján rendszerint koncertezik az Edda, ha a madridiak éppen finalisták, akkor Ronaldo feliratú Real-dresszben muzsikálok a színpadon. Volt egy másik nagy becsben tartott mezem is, Vincze Ottó szerezte, amikor még a Tv2 egyik BL-szakkommentátora volt. Vele és a párjával, Görbicz Anitával is jó barátságban vagyok, remek emberek. Szóval Ottó hozott egy Manchester United-dresszt, amelyet aláíratott Wayne Rooneyval. Éveken át őrizgettem, majd a tizennegyedik születésnapján a keresztfiamnak ajándékoztam – könnyezett a boldogságtól.

– Ha már stadionok szóba kerültek: annak idején vendégzenészként fellépett az Omega telt házas Népstadion-bulijain. Koncerthelyszínnek milyen volt a legendás aréna?
– Az Eddával többször megtöltöttük a Budapest Sportcsarnokot, koncerteztünk a Szigeten is A magyar dal napján hatvanötezer néző előtt – varázslatos élmény valamennyi. De nyolcvanötezer rajongó elé kiállni... Elképesztőek voltak a méretek, amikor az ember lent állt a gyepszőnyegen, kis túlzással nem látta a stadion tetejét. Micsoda adrenalinlöket lehetett egy futballistának ilyen szentélyben játszani, miközben morajlik a tömeg! Engem is feldobott a hangulat, a közeg; boldog vagyok, hogy azon az ikonikus helyszínen muzsikálhattam, amely hajdan az Aranycsapat otthona is volt.

– Hamarosan felépül az új Puskás-aréna...
– Ha lesz a megnyitón koncert, arra gyaníthatóan világsztárt hívnak. Persze ha szóba kerül az Edda, rajtunk biztosan nem múlik semmi

A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. február 23-i lapszámában jelent meg.

Közös kép Cristiano Ronaldóval a Bernabéuban – illetve CR7 papírmasé figurájával
Közös kép Cristiano Ronaldóval a Bernabéuban – illetve CR7 papírmasé figurájával
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik