CONIFA: az ukrán miniszter terrorizmust emleget Kárpátalja győzelme kapcsán

JAKAB ÁRPÁDJAKAB ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2018.06.12. 15:31
null
Kárpátalja válogatottja a CONIFA-vb megnyerése után (Fotó: CONIFA)
Szeparatista cselekedetek miatt indított vizsgálatot a CONIFA-világbajnok Kárpátalja labdarúgó-válogatott tagjai ellen Ihor Zsdanov ukrán sportminiszter. Az ukrán labdarúgó-szövetség eltiltással fenyegeti a friss világbajnok csapat játékosait, más kérdés, hogy egyetlen CONIFA-vb-győztes kárpátaljai sem játszik Ukrajnában.

Már a CONIFA (Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége – a FIFA-n kívüli válogatottakat tömörítő sportszervezet) labdarúgó-világbajnokság előtt botrányt kavart az ukrán és a román sajtó amiatt, hogy Kárpátalja, illetve Székelyföld is rész vesz a „szeparatista világbajnokságon”. A román hírtelevíziók állandó vendége, a magyarellenességéről ismert újságíró, Dan Tanasa – aki nem mellékesen futószalagon jelenti fel a székelyföldi önkormányzatokat, ha azok használni merészelik a székely-magyar nemzeti szimbólumokat – például kijelentette: a székelyek így népszerűsítik az irredenta, autonóm ötletet. A román újságíró azt kérte a sportminisztertől és a Román Labdarúgó-szövetség vezetőitől, hogy a székely válogatottban szereplő játékosokat azonnal zárják ki az összes romániai bajnokságból, hiszen „a székely válogatott egy irredenta projekt része, amelyet Magyarország folytat Románia egy részén”.

Az újságíró szerint csak első ránézésre ártalmatlan a projekt, ám „sokkal komplexebb dologról van itt szó: ez a székelyföldi válogatott egy hatalmas marketingkampány részét képezi. Ne felejtsük el, hogy Székelyföldnek van saját kerékpáros körversenye, van székely népviselet, van székely családok napja, van székely ízű étel is. Mindez azért van, hogy népszerűsítsék az irredenta, autonóm ötletet" – vélekedett Dan Tanasa.

Kárpátalja válogatottja a CONIFA-vb megnyerése után (Fotó: CONIFA)
Kárpátalja válogatottja a CONIFA-vb megnyerése után (Fotó: CONIFA)

SÚLYOS VÁDAK UKRAJNÁBAN

PANASZÁRADAT: VOLT IS, LESZ IS

A CONIFA labdarúgó-világbajnokság rendszerint Romániában és Ukrajnában veri ki a „központi biztosítékot”, bár volt már rá példa, hogy máshol sem nézték jó szemmel a „szeparatista vébét”. Négy évvel ezelőtt Azerbajdzsán azért tiltakozott, hogy a hivatalosan hozzá tartozó Hegyi-Karabah Köztársaság válogatottja ne vehessen részt a világbajnokságon, az idei, londoni vébé előtt pedig az Algériához tartozó Kabilia csapatvezetője kellett a rendőrségen számot adjon arról, milyen tornára is utazik a csapattal. A Srí Lanka-i kormánynak sem tetszett, ezért levélben tiltakozott a CONIFA-nál, hogy a különböző európai sokadosztályú bajnokságokban szereplő, tamil származású játékosok is indítottak csapatot Londonban, ráadásul Tamil Eelam néven: a Srí Lanka-i tamilok által elnevezett, az ország északi és keleti részén található terület több mint két évtizedig tartó polgárháború fő témája volt.

Az ukrajnai botrány kapcsán az egyik legolvasottabb magyarországi hírportál azt írja: „a tornán vagy annak selejtezőjén egyébként olyan valóban szeparatista/terrorista országok is részt vettek, mint a kelet-ukrajnai Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság”. Wenczel Kristóf szerint a két szakadár köztársaság csapatai valóban tagjai a CONIFA-nak, ám sem a világbajnokságon, sem annak selejtezőjében nem vettek részt, jóformán semmilyen aktivitásuk nincs, azt leszámítva, hogy egyszer megmérkőztek egymással.

Dan Tanasa kérése – egyelőre – Bukarestben süket fülekre talált, Ukrajnában viszont a munkachevo.net című internetes oldalon megjelent, uszító hangvételű írásra Kijevben is felkapták a fejüket. Nem is csoda: a cikk szerzője már a címben felhívta a sportminisztérium figyelmét, hogy „a kárpátaljai csapat megnyerte a szeparatista világbajnokságot”.

A szerző kitért arra is, hogy az együttes magyar-ukrán szimbolikát viselt a mezén, a magyar és az ukrán színek mellett pedig a kárpátaljai medve, valamint a régió kontúrja is szerepelt rajta.

A portál vasárnap éjjel közzétett cikkében valósággal ízekre szedi a csapat tagjait és vezetőit, közte Fejes Tibor beregszászi járási képviselőt, akit már a vb előtt is „megtalált” néhány ukrán újság.

A cikk megjelenésének másnapján Ihor Zsdanov ukrán sportminiszter bejelentette: vizsgálatot indított szeparatista cselekedetek miatt a Kárpátalja játékosai ellen. Zsdanov „nyílt sportolói szeparatizmusnak” nevezte a történteket, és felszólította az ukrán biztonsági szolgálatot, hogy megfelelően reagáljon erre. „Ki kell hallgatni a csapat játékosait, valamint meg kell vizsgálni a »kárpátiak« megbízott szervezőinek a cselekedeteit Ukrajna területi integritásának megsértése miatt, valamint megvizsgálni, hogy köthetők-e terrorista, valamint szeparatista csoportokhoz” – jelentette ki a miniszter.

Az Ukrán Labdarúgó-szövetség már értesítette is a vizsgálatról a CONIFA-t, kilátásba helyezve, hogy a Kárpátalja játékosait eltiltja mindennemű amatőr vagy profi sporttevékenységtől Ukrajna területén belül – más kérdés, hogy egyikük sem játszik Ukrajnában: a csapatkapitány, a kilencszeres magyar válogatott Sándor György és a többi társa is Magyarországon futballozik, az egyedüli kivételt a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK hálóőre, a döntőben három tizenegyest is hárító Fejér Béla jelenti.

Egy hasonló intézkedés a román szakszövetség részéről viszont karriereket törhet ketté, hiszen a székelyföldi válogatott tagjai – a Békéscsabán védő Somogyi Pál, a Csornán játszó Kis Szabolcs, valamint a Budafokban szereplő Csizmadia Csaba kivételével – a különböző osztályú román bajnokságokban játszanak, a Fülöp testvérek, István és Loránd például az élvonalbeli Sepsi OSK-t és az FC Botosani-t erősítik, míg Szőcs Loránd és Szőcs László a Csíkszereda, valamint a Székelyudvarhely futsalcsapatának játékosai.

Így ünnepeltek a kárpátaljaiak

WENCZEL: „NEM A POLITIZÁLÁS A CÉL, HANEM A FOCI”

Az NSO elérte a kárpátaljai csapatvezetőket, akik viszont holnapra ígértek részletes tájékoztatást, állásfoglalást, „miután konzultálunk az ügyvédünkkel”. Annyit azonban elmondtak, nagyon fájó számukra a miniszter és a szakszövetség kijelentése, hiszen ők csak focizni mentek Londonba, „nem is értjük, hogyan jöhet szóba szeparatizmus, terrorizmus…”

Kedd délben egyébként a CONIFA rövid közleményben állt ki a kárpátaljaiak mellett: „Az ukrán szövetség javaslatát a játékosok eltiltását illetően drákóinak tartjuk. A CONIFA kiáll a Kárpátalja játékosai mellett, és figyelemmel kíséri a fejleményeket. Arra ösztönözzük Zsdanov minisztert és az ukrán szövetséget, hogy vizsgálják felül álláspontjukat” – jelentette ki Sacha Düerkop főtitkár.

A CONIFA-nál továbbra sem a politizálás a cél, hanem a foci. Egészen elképesztőek az ukrán vádak, attól, amiért valaki saját identitásának megfelelő focimezt húz magára, attól még se nem szeparatista, se nem terrorista” – nyilatkozta az NSO-nak Wenczel Kristóf. A CONIFA magyar alelnöke szerint ők nem vesznek részt autonómiavitákban, ők a futballban dolgoznak, és azt szervezik, nem a politikát. Wenczel korábban úgy nyilatkozott, hogy Kárpátalja sikere Ukrajna sikere is, Székelyföld sikere pedig Románia sikere is.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik