Chelsea: „Vigyétek most, vagy öt év múlva 50 millióért” – édesanyja 2012-ben Mbappéról

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.13. 12:56
null
Kylian Mbappé jó játékának most akár a Chelsea-nél is örülhetnének (Fotó: AFP)
A Paris Saint-Germain világbajnok sztárja, Kylian Mbappé anno közel volt hozzá, hogy a Chelsea-hez kerüljön, de a támadó édesanyját feldúlta, hogy a londoni „kékek” újabb próbajátékot szerettek volna – derül ki a goal.com cikkéből.

Napjaink legígéretesebb támadója 19 éves kora ellenére lenyűgöző eredménysorral büszkélkedhet: nyert bajnokságot a Monacóval és a PSG-vel, utóbbival Francia Kupát és Ligakupát is, hazája csapatával U19-es Európa-bajnokságot, majd idén a felnőttekkel világbajnokságot.

Tavaly a legjobb fiatal játékosnak járó Golden Boy-díjat is megszerezte, az Aranylabda-szavazáson pedig a hetedik helyen végzett. A Monacóban 60 tétmeccsen 27 gólig és 16 gólpasszig jutott, a PSG-nél 47 fellépésen 25+17 a mutatója, ebben az idényben pedig három mérkőzésen 4+2 (no meg egy piros lap, ami miatt eltiltást kapott).

A villámgyors támadót számos klub szerette volna a keretében látni, de végül a PSG kaparintotta meg összesen 180 millió euróért (45-ért kölcsönbe, 135-ért végleg). Persze az édesanyját ez kevésbé lepte meg, ellentétben mondjuk a Chelsea-vel.

2018-ban világbajnoki címet szerzett a francia válogatottal (Fotó: AFP)
2018-ban világbajnoki címet szerzett a francia válogatottal (Fotó: AFP)


Tudniillik nagyon könnyen kiköthetett volna a londoni „kékeknél” is. Az együttes korábbi játékosmegfigyelője, Serge Daniel Boga 2012-ben elvitte a csapat cobhami edzőközpontjába Mbappét, ahol egyből nagy hatást gyakorolt az ott lévőkre. A Chelsea szeretett volna egy második próbajátékot is, ez azonban nem nyerte el a támadó édesanyjának tetszését.

„A Chelsea adott neki először lehetőséget próbajátékra, még a Real Madrid előtt – mondta a „kékek” korábbi megfigyelője, Boga a goal.com-nak. – A Nike-nál dolgozó barátom, Denis Chantron a franciaországi látogatásom során érdeklődött, hogy hallottam-e már erről a fiatal gyerekről, akit Mbappénak hívnak, és aki egy Párizs közeli kis klubban, a Bondyban játszik. Azt feleltem neki, hogy nem, mire ő győzködött, hogy muszáj megnéznem. Elmentem megnézni, majd egyből hívtam őt, hogy ez a srác tényleg egészen kivételes.”

„Szóltam róla a Chelsea-nek, és hagytam, hogy a klub tegye a dolgát. Mindenkit felhívtam a Chelsea-nél, akivel kapcsolatban álltam, mint például Jim Frasert, és mondtam neki, hogy itt van ez a srác, meg kell nézned. A családjával együtt hoztam el. Technikás volt, mint manapság, játszott a Charlton ellen és 7–0 lett a vége. A Chelsea-nél töltött hét után mentünk az irodába, és azt mondtuk, hogy »figyelj, értékeljük, amit tőled láttunk, de vissza kell hívnunk még egy próbajátékra, aztán meglátjuk«” – tette hozzá a klub korábbi szakembere.

A Monaco BL-menetelése során robbant be (Fotó: AFP)
A Monaco BL-menetelése során robbant be (Fotó: AFP)



„Emlékszem, mit mondott az édesanyja aznap. Franciául beszélt Fraserhöz, és én fordítottam. Azt mondta Mbappé édesanyja nekem, hogy „figyelj, a fiam nem jön vissza. Ha akarják őt, akkor szerezzék meg most, vagy öt éven belül visszajönnek, hogy megvegyék 50 millió euróért!” Ezt mondta nekem! Azt feleltem, hogy ezt nem mondhatom nekik, ez túl öntelt számomra. Viszont igaza lett, még csak nem is 50 millió eurót, hanem 180-at fizettek érte. Úgyhogy ismerte a fia képességeit és igaza volt” – idézte fel az esetet.

Mbappé többek között Didier Drogbával és Florent Maloudával is találkozott londoni tartózkodása során, és kapott egy 11-es számú mezt a klubtól a nevével ellátva, de ez sem vezetett végül igazoláshoz. A Chelsea-nél egyébiránt játékának védekezésbeli hiányosságai miatt kértek újabb próbajátékot.

„Rendkívül technikás volt, ám Angliában azt akarják látni a játékosoktól, hogy képesek visszazárni és keményen dolgozni is. Ebben az időszakban nem volt szorgalmas. Védekezésben nem tartott ott, ahol kellett volna. Amikor nála volt a labda, akkor hihetetlen dolgokat csinált, anélkül viszont nem nagyon dolgozott” – felelte a kételyekkel kapcsolatban az elefántcsontparti születésű megfigyelő.

„A Chelsea szerette volna őt újra megnézni, hogy lássa, képes-e ezeken a területeken fejlődni. Úgy vélem, ezért szerették volna még egyszer visszahívni próbajátékra. Technikás volt, remekül cselezett, és talán azt szerették volna felmérni, hogy a védekezésben javul-e. Szerződtetniük kellett volna, de őszintén szólva ezt könnyű most mondani. Abban az időben a Chelsea-nek nagyon erős kerete volt” – mondta az együttesnél 2014-ig dolgozó, azóta saját ügynökséget alapító Boga, aki szerint Mbappé volt a legjobb ennyire fiatal játékos, akit valaha megfigyelt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik