CFR: itt az erdélyi Donnarumma! Hindrich Ottó 17 évesen debütált

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.06.21. 11:17
Máris a „romániai Donnarummának” nevezi a román sajtó Hindrich Ottót, a CFR 17 éves kapusát, aki szombat este győztes mérkőzésen, kapott gól nélkül mutatkozott be a Liga 1-ben.

A kolozsvári születésű Hindrich Ottó a CFR saját nevelésű játékosa, Mezei János utánpótlás-edző felfedezettje az elmúlt két évben Románia U17-es, majd U18-as válogatottjában is szerepelt. Közben pedig Kolozsvár egyik legkiválóbb magyar tannyelvű iskolájának, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumnak diákja, aki a januári spanyolországi edzőtáborban a tréningek után az osztálytársai által elküldött aznapi tananyagot bújta. Hindrich Ottó a CFR saját nevelésű játékosa, Mezei János utánpótlás-edző felfedezettje az elmúlt két évben Románia U17-es, majd U18-as válogatottjában is szerepelt. Közben pedig Kolozsvár egyik legkiválóbb magyar tannyelvű iskolájának, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumnak diákja, aki a januári spanyolországi edzőtáborban a tréningek után az osztálytársai által elküldött aznapi tananyagot bújta.

Hindrich ugyan már több mint egy éve az első keret tagja, akit ebben a szezonban az európai kupákba is nevezett a CFR, tétmérkőzéseket azonban eddig csak az utánpótlás-bajnokságokban, illetve a harmadosztályú tartalékcsapatban játszott. Amikor azonban kiderült, hogy a múlt heti, FCSB (1–0) elleni rangadót parádés védéseivel szinte egymaga eldöntő litván Giedrius Arlauskis, a csapat első számú kapusa sérülése miatt nem védhet a FC Botosani ellen, Dan Petrescu edző meglepőt húzott, és nem a korábbi lengyel válogatott Grzegorz Sandomierskivel, hanem Hindrichhel kezdett.

Ez nemcsak bizalmi döntés volt a fiatal kapus irányába, hanem stratégiai is. A Liga 1-ben ugyanis a csapatok kötelesek minden mérkőzésen két U21-es játékost nevezni a kezdőcsapatba, és egynek mindvégig a pályán kell lennie. Az inkább a rutinra építő Petrescu többször is nyilatkozta, hogy nem kedveli a kezét megköző szabályt, olyan is volt, hogy a szabály kiskapuját kihasználva már a 40. másodpercben lecserélte egyik ifijét. A szezon eddigi bajnoki mérkőzésein szinte mindig a szintén saját nevelésű középpályás, Catalin Itu, és a 2018 elején a Dinamótól 700 ezer euróért megvett balszélső, Valentin Costache volt a CFR két kezdőként pályára lépő U21-es játékosa.

„Nem aludtam túl jól a héten, tudtam, hogy Arlauskisra nem számíthatok. Döntenem kellett a Sandomierski tapasztalata, amelyet ismertem vagy egy gyerek beállítása között, hogy a mezőnyben legyen több rutinos játékos. Amikor védenie kellett, Ottó kiszedett egy hihetetlen labdát, ha akkor 2–1 lesz, sokkal nehezebb második félidő várt volna ránk” – nyilatkozta a mérkőzés után Petrescu.

A húzása bevált, a csapat Ciprian Deac két korai góljával viszonylag simán győzött 2–0-ra idegenben, Costache helyén pedig remekül játszott a télen érkezett román válogatott Alexandru Chipciu.

A CFR védelme pedig mindent megtett, hogy Hindrich Ottónak ne legyen nehéz dolga, a fiatal kapusnak csupán egyszer kellett védenie egy balról belőtt, a rövid sarokra kellemetlenül lepattanó labdát.

Azt egyelőre nem tudni, mennyire súlyos Arlauskis sérülése, és kap-e még újabb meccset Hindrich ebben a szezonban. A listavezető CFR legközelebb legfőbb riválisát, az Univeristatea Craiovát fogadja június 28-án, amelyet jelenleg 7 ponttal előz meg, ám az ellenfél kedden pótolja a Botosnai elleni elmaradt meccsét.

Egy érdekes rekordot azonban mindenképpen beállított a zsinórban harmadik bajnoki címére hajtó kolozsvári csapat: ebben a szezonban Hindrich Ottó volt a hatodik kapusa, aki tétmérkőzésen védett. Arlauskis (39 mérkőzés) megkérdőjelezhetetlenül az első számú kapus, ám a bajnokságban négyszer Cosmin Vatca, egy-egy alkalommal pedig Adrian Rus és Sandomierski védett, a csapat egyetlen Román Kupa-találkozóján pedig Jesús Fernández. Utóbbi jelenleg kölcsönben szerepel a görög Panaitolikosznál, Vatca és Rus pedig már nem a keret tagja.

A következő idényre már biztosan érkezik Cristian Balgradean a FCSB-től, viszont Arlauskis egyelőre nem döntött, hogy meghosszabbítja-e lejáró szerződését – vagyis a konkurencia továbbra is hatalmas marad Hindrich számára.

Hindrich Ottó korábban csak a CFR utánpótlásában szerepelt

Login * Instagram

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik