BL-cím után Copa-arany? Alisson bejelentkezhet az Aranylabdára

Vágólapra másolva!
2019.07.07. 12:46
null
Ha a Copa Américát is megnyeri, Aranylabda-esélyes lesz Alisson, a brazilok kapusa (Fotó: AFP)
A fantasztikus időszakot élő Alisson 846 perce nem kap gólt, és a Bajnokok Ligája megnyerése után újabb nagy trófeát emelhet a magasba, ha Brazília megnyeri a Peru elleni finálét a labdarúgó Copa Américán.

 

Miközben a fél világ azt találgatja, vajon Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, netán Virgil van Dijk lesz-e a következő aranylabdás, a többség mintha megfeledkezne a Peru elleni Copa América-döntőre készülő Alissonról. Pedig a teljesítménye alapján legalább annyi esélye van a díj elnyerésére, mint az említett futballistáknak.

A SZÁMOK NYELVÉN
1 játékos van a brazil válogatottban, aki nyert már Copa Américát, Daniel Alves 2007-ben
10 gólt szerzett Brazília az idei Copán, ebből ötöt a Peru elleni csoportmeccsen
44 éve nyert legutóbb Copa Américát Peru

A 26 éves brazil kapusnak kulcs-szerepe volt abban, hogy a Liverpool megnyerte a Bajnokok Ligáját, és az utolsó pillanatig versenyben volt az angol bajnoki címért. A „vörösöket” irányító Jürgen Klopp azt mondta róla, ha tudta volna, hogy ennyire jó, a dupláját is kifizeti érte. Sok sztárral ellentétben eddig a nyári Copa Américán sem okozott csalódást, rengeteget tett azért, hogy a brazil válogatott 2007 után ismét bejusson a döntőbe, és az ötödik hazai kontinenstornán is aranyérmes lehet. Ha így lesz, két nagy sikerrel zárja a 2018–2019-es idényt úgy, hogy mindkét sorozatban kulcs-szerepe volt a sikerben. Ilyen bravúr legutóbb a 2016-ban BL-t és Eb-t nyerő Cristiano Ronaldónak sikerült.

„Rengeteg klasszis pályázik az Aranylabdára, én pedig csak egy kapus vagyok” – mondta a Marca által idézett játékos az argentinok elleni elődöntő után. Noha azon a meccsen a kapufa is kisegítette, az eddig játszott öt mérkőzésen nem kapott gólt, s legutóbb március 26-án, a csehek ellen 3–1-re megnyert felkészülési találkozón kapitulált a válogatottban. A tétmérkőzéseket tekintve 846 perce érintetlen a hálója, legutóbb Salomón Rondón talált a kapujába a Newcastle elleni bajnokin (3–2).

Ha a Peru elleni döntőt is kapott gól nélkül tudja le, megkoronázza az idényét – s erre minden esélye megvan. A csoportkörben Brazília 5–0-ra nyert a két csapat összecsapásán, és a legutóbbi négy egymás elleni mérkőzésükön nem kapott gólt. Legutóbb a 2015-ös Copa Américán a brazilok által 2–1-re megnyert mérkőzésen Christian Cueva talált be Jefferson kapujába, az azóta játszott három összecsapáson már Alisson védett.

Az uruguayi Cayetano Saporiti (1917), az argentin Américo Tesoriere (1921) és a kolumbiai Óscar Córdoba (2001) után ő lehet a negyedik kapus, aki kapott gól nélkül nyeri meg a Copa Américát. Érdekesség, hogy ez eddig mindhárom játékosnak hazai közönség előtt sikerült.

Noha az Aranylabda megnyerése erősen kérdéses, így is Alisson a futballtörténelem első kapusa, akit ugyanabban az idényben három jelentős sorozatban, az angol bajnokságban, a Bajnokok Ligájában és a Copa Américán is Aranykesztyűt nyert. Bár kissé szokatlan, egybehangzó sajtóértesülések szerint a döntő végeredményétől függetlenül megkapta az elismerést a minap a derekát fájlaló, de a fináléban nyilván pályára lépő csillag.

COPA AMÉRICA, BRAZÍLIA
DÖNTŐ
22.00:
Brazília–Peru (Tv:Sport1) – élőben az NSO-n!

A 3. HELYÉRT
Argentína–Chile 2–1 (Agüero 12., Dybala 22., ill. Ar. Vidal 59. – 11-esből)
Kiállítva: Messi, ill. Medel (mindkettő a 37. percben)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik