Bene, Mészöly és egy nevetséges öngól: továbbjutottunk – vb-videók

Vágólapra másolva!
2018.07.20. 00:13
null
A Népsport másnapi címlapja<br />
Az 1966-os angliai labdarúgó-világbajnokság július 20-i játéknapján már a csoportból való továbbjutásért játszott a magyar válogatott. A labdarúgó-vb-k történetét napról napra videók segítségével feldolgozó öröknaptárunk mai fejezetében többek között a bolgárok legyőzését idézzük fel.

1966: ÚJABB HÁROM GÓLJÁVAL NEGYEDDÖNTŐBE JUT A MAGYAR VÁLOGATOTT

A magyar válogatott Brazília öt nappal korábbi legyőzésével nemcsak tekintélyt vívott ki magának, hanem – a címvédőt szintén legyűrő Portugália segítségével – a csoportból való továbbjutás reményét is megőrizte. A negyeddöntőért nem kellett mást tenni, mint a harmadik, utolsó csoportmeccsen legalább döntetlent játszani a pont nélküli Bulgáriával.

Mivel a két ország megelőző tizenegy mérkőzéséből csupán egyet nyertek meg a bolgárok, ez nem ígérkezett lehetetlen feladatnak.

Bene Ferenc
Bene Ferenc

Sikerült is megoldani, noha a manchesteri mérkőzés első gólját a korszak egyik legjobb bolgár támadója, Georgi Aszparuhov szerezte, a másodikat meg Ivan Davidov – igaz, utóbbi már a saját kapuját vette be…

A világbajnokságok történetének egyik legnevetségesebb öngólja összezavarta a bolgárokat – akik néhány nappal korábban a portugálok ellen is összehoztak egy ugyancsak versenyképes öngólt –, és két perc múlva, néhány pillanattal az első félidő lefújása előtt Mészöly Kálmán már a magyaroknak szerzett vezetést.

A második játékrészre csupán egy gól maradt, azt a mieink szerezték, ráadásul jó helyre is ment: az első két találkozón is a kapuba találó, a szünet előtt Mészöly gólját előkészítő Bene Ferenc fejelte. VIDEÓ ITT!

Az angol–francia dvd-je Roger Hunttal
Az angol–francia dvd-je Roger Hunttal

A csoportkör holtversenyben második leggólerősebb csapataként jutottunk tovább, és készülhettünk a negyeddöntőre, amelyben a számunkra tíz éve verhetetlen Szovjetunió következett. A szovjetek a csoportkört százszázalékosan, Chile legyőzésével zárták, mindkét góljukat Valerij Porkujan szerezte – vele sajnos lesz alkalmunk közelebbről is megismerkedni a következő napokban… VIDEÓ ITT!

Magyarország mellett az NSZK és a házigazda Anglia is a csoportkör utolsó játéknapján vívta ki a továbbjutást. Az angolok Roger Hunt két szemfüles góljával gyűrték le a technikai fölényüket csak a kapuktól távol csillogtató franciákat. VIDEÓ ITT!

Az NSZK Uwe Seeler 84. percbeli találatával búcsúztatta az Európa-bajnoki címvédő Spanyolországot. Ez utóbbi találkozóról érdemes megnézni a németek egyenlítő gólját, amelyet a válogatottban mindössze ötször pályára lépő Lothar Emmerich lőtt nagyon éles szögből. VIDEÓ ITT!

VB 1966, ANGLIA – JÚLIUS 20.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
London Anglia–Franciaország 2:0
Birmingham NSZK–Spanyolország 2:1
Manchester Magyarország–Bulgária 3:1
Sunderland Szovjetunió–Chile 2:1


Preguinho Fluminense-mezben
Preguinho Fluminense-mezben

1930: BRAZÍLIA ELKÖNYVELI ELSŐ VILÁGBAJNOKI GYŐZELMÉT

Tét nélküli mérkőzéseket rendeztek az uruguayi torna július 20-i játéknapján, hiszen az érdekelt két csoportban Jugoszlávia és az Egyesült Államok már korábban lefoglalta a továbbjutást jelentő helyet.

A pillanat annyiban mégis történelmi, hogy ekkor szerezte meg első győzelmét vb-döntőn a későbbi ötszörös világbajnok és ezzel csúcstartó Brazília. A korábban a jugoszlávokkal szemben alulmaradó, így kieső selecao Moderato és a jugók ellen az első brazil vb-gólt szerző csapatkapitány, Preguinho egy-egy duplájával lépte le Bolíviát. MESÉLJENEK A KÉPEK!

Betalált ezen a napon egy másik csapatkapitány, a hőskor talán legjobb paraguayi labdarúgója, Luis Vargas Pena is, aki hazája első vb-gólját lőtte a Belgium elleni csoportmeccsen, egyúttal gondoskodott hazája első vb-győzelméről.

VB 1930, URUGUAY – JÚLIUS 20.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Montevideo Brazília–Bolívia 4:0
Montevideo Paraguay–Belgium 1:0
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik