Belgium: „Elhivatottsága példaértékű” – túl a századik Hazard-játékon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.26. 13:28
null
Éden Hazard Ciprus ellen jubilált a belga válogatottban (Fotó: AFP)
Eden Hazard mindössze 28 évesen a harmadik belga játékos lett, akinek karrierje során összejött a száz válogatottság. A szélső Ciprus ellen jubilált, a 2–0-ra megnyert találkozón gólt is szerzett.

Hasonlóan idehaza Dzsudzsák Balázshoz, Hazard csupán a harmadik futballista hazájában, aki eljut a 100. válogatottságig. Őt Jan Vertonghen (112) és Axel Witsel (101) előzi meg az örökranglistán.

A százszoros válogatottság valami egészen lenyűgöző szám, főleg ha az ember csak huszonnyolc éves. Jól mutatja, hogy Eden mennyire különleges ember és mennyire különleges futballista. Az elhivatottsága mindenki számára példaértékű kell legyen” – mondta Hazard jubileuma után a belga válogatottat irányító Roberto Martínez.

Hazard: 100! (Fotó: AFP)
Hazard: 100! (Fotó: AFP)

Hazard 2008-ban, 17 évesen, 10 hónaposan és 12 naposan debütált a belga felnőttválogatottban. Alig két évvel azután, hogy az U15-ös csapatban bemutatkozott… Az első góljára két évet és tizenegy hónapot kellett várnia. A 23. meccsén, Kazahsztán ellen 1–0-s állásnál talált be. A belgák 4–1-re nyertek azon az Európa-bajnoki selejtezőn.

Az A-válogatottban lejátszott 100 találkozóján 30 gólt szerzett és 26 gólpasszt adott (ebből egy gólt és három gólpasszt a magyar csapat ellen lejátszott két mérkőzésén). Mondhatni 24 éves kora után lendült bele igazán. Azóta három hosszabb gólsorozata volt a nemzeti csapatban, két három, egy négymeccses. Utóbbi a 2016-os Eb-selejtezőkön. Igaz, nem a legjobb nevű ellenfelek ellen, sorrendben Bosznia, Ciprus, Andorra, majd Izrael kapuját vette be.

Eddigi válogatott pályafutása egyik legemlékezetesebb találata éppen az, amelyet Király Gábor kapujába helyezett el a Toulouse-i Eb-nyolcaddöntőben.

Míg az első 50 válogatott fellépésén hat gólt szerzett összesen, a második ötvenen négyszer annyit.

Bár vezérszerepe vitathatatlan a belga „aranygenerációban”, hazájában a ki-ki meccseken nyújtott teljesítményével nem feltétlenül elégedettek. Tény, a világelitbe sorolt válogatottak ellen csupán kétszer volt eredményes: az angolokkal szemben a 2018-as vb csoportmérkőzésén és a franciák ellen 2015-ben, egy felkészülési mérkőzésen.



A belga góljai közül nyolcat felkészülési mérkőzésen, nyolcat világbajnoki-, kilencet Európa-bajnoki selejtezőn szerzett, míg vb-n három, Eb-n egy, a 2018 őszén indult Nemzetek Ligájában szintén egy találata van. Az Európa-bajnoki selejtezőkben a leghatékonyabb, ebben a sorozatban 19 fellépés kellett neki a kilenc gólhoz.

Száz fellépéséből harmincnyolcszor volt csapatkapitány, 2015 ősze óta egyértelműen ő az első számú választás a posztra.

A Chelsea szélsője három nagy tornát, a 2016-os Európa-bajnokságot, valamint a 2014-es és a 2018-es világbajnokságot járta meg a belga válogatottal, utóbbin bronzérmet ünnepelhetett.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
, I-CSOPORT
Ciprus–Belgium 0–2 (E. Hazard 10., Batshuayi 17.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik