Belgium: augusztus végéig nem lehetnek tömegrendezvények

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2020.04.16. 10:56
Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a belga kormány úgy döntött, augusztus végéig meghosszabbítja a tömegrendezvények tiltását az országban, s a döntés jelentősen befolyásolja az ország sportéletét, érintve több népszerű sportág, a labdarúgás és a kerékpározás, valamint a Formula–1-es Belga Nagydíj eseményeit.

Futballban a profi liga vezetősége április elején befejezettnek nyilvánította a bajnokságot, igaz, ezt a klubok közgyűlésének még jóvá kell hagynia. A rendezvényekre vonatkozó korlátozás kiterjesztésével ugyanakkor nehezebbé válna az újrakezdés, ráadásul a 24 profi egyesület többsége – tizenhét – már korábban a szezon lezárását szorgalmazta. A speciális időszak meghosszabbításának következménye lehet az is, hogy a következő idény első szakasza vélhetően zárt kapuk mögött zajlik majd.a profi liga vezetősége április elején befejezettnek nyilvánította a bajnokságot, igaz, ezt a klubok közgyűlésének még jóvá kell hagynia. A rendezvényekre vonatkozó korlátozás kiterjesztésével ugyanakkor nehezebbé válna az újrakezdés, ráadásul a 24 profi egyesület többsége – tizenhét – már korábban a szezon lezárását szorgalmazta. A speciális időszak meghosszabbításának következménye lehet az is, hogy a következő idény első szakasza vélhetően zárt kapuk mögött zajlik majd.

Az európai szövetség (UEFA) a jelenlegi bajnokságot érintő döntés miatt rosszallását fejezte ki, Aleksander Ceferin az európai kupaküzdelmekből való kizárással fenyegette meg a belga szövetséget.

„A belgák és mindazok, akik hasonló lépésen gondolkodnak, a részvételüket kockáztatják a következő európai kupaszezonban” – hangsúlyozta április 3-án.

A jelenlegi helyzetben csak úgy tudnának megfelelni az elvárásnak a belgák, ha nézők nélküli mérkőzésekkel mégis befejeznék a bajnokságot. Az élvonal küzdelmei az alapszakasz vége előtt egy mérkőzéssel értek véget, ezután következett volna a rájátszás. A döntésben szerepet játszott, hogy a belga szövetség már teljes egészében megkapta a szezonra a televíziós közvetítési jogokból származó pénzt, amelyet nem is kell visszafizetnie.

A kormányzati döntés érinti a belga országúti kerékpáros bajnokságot is, melyet június 21-ről augusztus 23-ra halasztottak, de még akkor is csak nézők nélkül lehetne megrendezni. A házigazda Anzegem polgármesterének ugyanakkor ez egyáltalán nem teszik.

„Nem rendezhetünk belga bajnokságot közönség és VIP-vendégek nélkül augusztusban, amikor sokan szabadságon vannak” – jelentette ki Gino Devogelaere.

A viadal lebonyolítása már amúgy is nehézségekbe ütközne, mert a szponzorok egy része pénzügyi gondjaik miatt visszalépett.

A szerdai döntés igencsak rosszul érinti a Formula–1-es Belga Nagydíjat is, amelyet az eredeti – még érvényben lévő – menetrend szerint egy nappal a határidő letelte előtt rendeznének, bár egyelőre az sem biztos, hogy magát a futamot meg lehet-e egyáltalán tartani, hiszen több száz szerelő, mérnök, kiszolgáló személyzet érkezik minden verseny helyszínére, hogy a futamot ott rendben lebonyolíthassák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik