Bayern vagy Dortmund? Különös milánói–római csata a BL-ért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.29. 08:59
null
A Bayern München és a Borussia Dortmund bajnoki versenyfutásának csúcspontja a két csapat április 6-i rangadója lesz (Fotó: AFP)
A márciusi Európa-bajnoki selejtezők miatt megtartott bajnoki szünetet követően megkezdődik az európai bajnokságok hosszú hajrája. A csapatoknak másfél hónapjuk maradt arra, hogy megmaradt energiájukat összeszedve vágtassanak egyet a bajnoki cím, a BL-szereplés vagy a bennmaradás reményében. Ebben a részben a Bundesliga és a Serie A helyzetét elemezzük.

 

Kétrészes összeállításunkban e három küzdelem várható szereplőit vizsgáljuk a formájuk és hátralévő ellenfeleik alapján a négy olyan európai topligában, amelynek első négy helyezettje automatikusan főtáblás lesz a Bajnokok Ligája 2019–2020-as kiírásában. (Három kivétel van, a Serie A-ban a Juventust, a La Ligában pedig a Barcelonát már bajnoknak tekinthetjük, illetve a Bundesligában az osztályozós helyért lesz küzdelem, a két kieső minden bizonnyal a Hannover és a Nürnberg lesz.)

A csapatok formájánál a legutóbbi öt bajnokin átlagosan szerzett pontok száma szerepel, a hátralévő mérkőzések listáján a közvetlen riválisokat vastag betűvel írtuk.

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA

A Bundesligában szintén minden fronton számíthatunk izgalmakra. A bajnokságból nyolc teljes forduló van hátra, így mindenki azonos feltételekkel indul. A bajnoki versenyfutásnak a Bayern München és a Dortmund azonos pontszámról vág neki, a másik két kiadó Bajnokok Ligája-helyre öt csapat pályázik. A kiesés elkerüléséért vívandó harc ígérkezik a legsimábbnak, hiszen a Bundesligából csak két csapat esik ki azonnal, s nagyon úgy tűnik, hogy a Hannover és a Nürnberg menthetetlen. Az osztályozós helyen álló Stuttgartnak az előtte álló ötösből kellene valakit utolérnie a biztos bennmaradásért.

A BAJNOKI CÍMÉRT

1. BAYERN MÜNCHEN (60 pont, forma: 3.0)
Hátralévő ellenfelek: Freiburg (i), Dortmund (o), Düsseldorf (i), Bremen (o), Nürnberg (i), Hannover (o), RB Leipzig (i), Frankfurt (o)

2. BORUSSIA DORTMUND (60 pont, forma: 2.0)
Hátralévő ellenfelek: Wolfsburg (o), Bayern (i), Mainz (o), Freiburg (i), Schalke (o), Bremen (i), Düsseldorf (o), Mönchengladbach (i)

A Bayern a legutóbbi 14 bajnokijából 13-at megnyert, csak a Leverkusen fogott ki rajta. A Dortmundnak ez idő alatt két vereség mellett három döntetlen is becsúszott, így elfogyott a december eleji kilencpontos előnye. A hajrának 60–60-as állásról vágnak neki, jövő hét végén ráadásul egymás ellen játszanak Münchenben. A még a Német Kupában is érdekelt Bayern hátralévő meccsei közül a lipcsei vendégjáték lehet buktató.

A BL-től a riválishoz hasonlóan a nyolcaddöntőben búcsúzó Dortmundnak már csak a bajnokságra kell összpontosítania. Egy müncheni győzelemmel megfordíthatja a tendenciát, de az utóbbi időben idegenben bukdácsoló BVB-nek Freiburgban, Brémában és az utolsó fordulóban Mönchengladbachban is vigyáznia kell. Mivel a Bayern otthon zár, a Dortmundnak csak akkor lehet valós esélye a bajnoki címre, ha pontelőnnyel várja a 34. fordulót.

MÉG KÉT BL-HELY KIADÓ

3. RB LEIPZIG (49 pont, forma: 2.2)
Hátralévő ellenfelek: Hertha (o), Leverkusen (i), Wolfsburg (o), Mönchengladbach (i), Freiburg (o), Mainz (i), Bayern (o), Bremen (i)

4. MÖNCHENGLADBACH (47 pont, forma: 1.0)
Hátralévő ellenfelek: Düsseldorf (i), Bremen (o), Hannover (i), Leipzig (o), Stuttgart (i), Hoffenheim (o), Nürnberg (i), Dortmund (o)

5. EINTRACHT FRANKFURT (46 pont, forma: 2.6)
Hátralévő ellenfelek: Stuttgart (o), Schalke (i), Augsburg (o), Wolfsburg (i), Hertha (o), Leverkusen (i), Mainz (o), Bayern (i)

6. LEVERKUSEN (42 pont, forma: 1.8)
Hátralévő ellenfelek: Hoffenheim (i), Leipzig (o), Stuttgart (i), Nürnberg (o), Augsburg (i), Frankfurt (o), Schalke (o), Hertha (i)

7. WOLFSBURG (42 pont, forma: 2.0)
Hátralévő ellenfelek: Dortmund (i), Hannover (o), Leipzig (i), Frankfurt (o), Hoffenheim (i), Nürnberg (o), Stuttgart (i), Augsburg (o)

Gulácsi Péter és Willi Orbán az RB Leipziggel visszatérne a BL-be (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter és Willi Orbán az RB Leipziggel visszatérne a BL-be (Fotó: AFP)

A németek másik két BL-főtáblás helyét jelen állás szerint az RB Leipzig és a Mönchengladbach kapná meg, de a hátralévő nyolc fordulóban még sokat változhat a helyzet, így három üldözőt még esélyesnek tartunk arra, hogy odaérjen az első négybe.

A harmadik helyen álló lipcseiek három közvetlen riválisukkal is összecsapnak, még fogadják a Bayern Münchent, ráadásul a Német Kupában is állnak. Jó idegenbeli formájukat (legutóbbi öt bajnokin győzelem) megtartva megőrizhetik helyüket az első négyben. A Gladbach formája hagy kívánnivalót maga után, de ebben a mezőnyben az övé a legkönnyebb hátralévő menetrend. A Dortmund elleni zárásig azért érdemes lenne bebiztosítania a helyét.

A Bayern után a Frankfurté a legjobb forma a Bundesligában, a címvédő elleni zárásig nem is rémes az ellenfelek listája, de két fronton kell helytállnia, még az Európa-ligában is áll. A Leverkusen és a Wolfsburg lemaradása nem nagy, egy-egy bravúr elég lehet ahhoz, hogy bármelyikük a tűz közelébe kerüljön.

MENEKÜLÉS AZ OSZTÁLYOZÓ ELŐL

11. FREIBURG (31 pont, 1.6)
Hátralévő ellenfelek: Bayern (o), Mainz (i), Bremen (i), Dortmund (o), Leipzig (i), Düsseldorf (o), Hannover (i), Nürnberg (o)
12. DÜSSELDORF
(31 pont, 1.2)
Hátralévő ellenfelek: Mönchengladbach (o), Hertha (i), Bayern (o), Mainz (i), Bremen (o), Freiburg (i), Dortmund (i), Hannover (o)
13. MAINZ
(30 pont, 0.6)
Hátralévő ellenfelek: Bremen (i), Freiburg (o), Dortmund (i), Düsseldorf (o), Hannover (i), Leipzig (o), Frankfurt (i), Hoffenheim (o)
14. AUGSBURG
(25 pont, 1.4)
Hátralévő ellenfelek: Nürnberg (i), Hoffenheim (o), Frankfurt (i), Stuttgart (o), Leverkusen (o), Schalke (i), Hertha (o), Wolfsburg (i)
15. SCHALKE 04
(23 pont, 0.2)
Hátralévő ellenfelek: Hannover (i), Frankfurt (o), Nürnberg (i), Hoffenheim (o), Dortmund (i), Augsburg (o), Leverkusen (i), Stuttgart (o)
16. STUTTGART
(20 pont, 1.0)
Hátralévő ellenfelek: Frankfurt (i), Nürnberg (o), Leverkusen (o), Augsburg (i), Mönchengladbach (o), Hertha (i), Wolfsburg (o), Schalke (i)

A legutóbbi húsz bajnokiján mindössze öt döntetlent elérő Nürnberg (13 pont) és a hasonlóan mély gödörből Thomas Doll irányításával is reménytelenül kapaszkodó Hannover (14) kiesését csak valami csoda akadályozhatja meg. Ebben a blokkban ezért azt vesszük szemügyre, hogy az osztályozós helyen álló Stuttgartnak kiket van esélye utolérnie.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a VfB-nek csak akkor lesz esélye elkerülni a 16. helyről, ha a hajrában képes lesz egy olyan sorozatra, mint november és december közepe között, amikor öt bajnokijából hármat megnyert. Ha ez sikerül, talán még a 11. helyezett Freiburg sem nyugodhat meg. Már csak azért sem, mert a következő öt fordulót könnyen győzelem nélkül zárhatja. Ugyanez vonatkozik a Düsseldorfra is, de mindkettejükre igaz, hogy két győzelem ebben az időszakban biztos bennmaradást ér majd. A Mainz mindkettejükkel kiszúrhat, de bajnoki formája alapján a legkönnyebb ellenfél is lehet az áprilisi szakaszban. Az utolsó három forduló a Freiburg számára lesz a legkönnyebb.

Az Augsburgnak és a Schalkénak kisebb az előnye, a bajorok még állnak a Német Kupában, a gelsenkircheniek pedig a legutóbbi négy bajnokijukat elbukták, rémes formában vannak. Ha úgy vesszük, nekik jött a legjobban a bajnoki szünet. Az utolsó fordulóban ki-ki meccset játszhatnak a Stuttgarttal.

OLASZORSZÁG, SERIE A

Olaszországban a Juventus tíz fordulóval a bajnokság vége előtt 15 ponttal előzi meg a Napolit, azaz gyakorlatilag eldőlt a bajnoki cím sorsa. A Napoli 13 ponttal megelőzi az ötödik helyezett Romát, azaz Carlo Ancelotti csapatának BL-szereplését nem fenyegeti veszély. Az igazi versenyfutás a másik két BL-helyért folyik, az Inter és a Milan nem mehet biztosra a két római üldöző miatt, és ha az Atalanta tartja remek formáját, szintén beleszólhat a csatába.

A három kieső helyből kettő eldőltnek tekinthető, de a harmadikról még könnyen megmenekülhet a Bologna, amely három riválisát karnyújtásnyiról üldözi, de még a 13. helyezett Sassuolónál sem dőlhetnek hátra.

MILÁNÓI–RÓMAI CSATA KÉT BL-HELYÉRT EGY „KÜLSŐSSEL”

3. INTERNAZIONALE (53 pont, forma: 2.0)
Hátralévő ellenfelek (10): Lazio (o), Genoa (i), Atalanta (o), Frosinone (i), Roma (o), Juventus (o), Udinese (i), Chievo (o), Napoli (i), Empoli (o)

4. MILAN (51 pont, forma: 2.4)
Hátralévő ellenfelek
(10): Sampdoria (i), Udinese (o), Juventus (i), Lazio (o), Parma (i), Torino (i), Bologna (o), Fiorentina (i), Frosinone (o), SPAL (i)

5. ROMA (47 pont, forma: 1.8)
Hátralévő ellenfelek
(10): Napoli (o), Fiorentina (o), Sampdoria (i), Udinese (o), Inter (i), Cagliari (o), Genoa (i), Juventus (o), Sassuolo (i), Parma (o)

6. LAZIO (45 pont, forma: 2.0)
Hátralévő ellenfelek
(11): Inter (i), SPAL (i), Sassuolo (o), Udinese (o), Milan (i), Chievo (o), Sampdoria (i), Atalanta (o), Cagliari (i), Bologna (o), Torino (i)

7. ATALANTA (45 pont, forma: 1.4)
Hátralévő ellenfelek (10): Parma (i), Bologna (o), Inter (i), Empoli (o), Napoli (i), Udinese (o), Lazio (i), Genoa (o), Juventus (i), Sassuolo (o)

Ivan Perisic (balra) és Andrea Conti csatája a milánói derbin, amely összesűrítette a mezőnyt (Fotó: AFP)
Ivan Perisic (balra) és Andrea Conti csatája a milánói derbin, amely összesűrítette a mezőnyt (Fotó: AFP)

Bár az első két hely sorsa tulajdonképpen már eldőlt a Serie A-ban, a harmadik és negyedik helyért rendkívül izgalmasnak ígérkező versenyfutás dönt majd. Jelenleg a két milánói csapat, az Inter és a Milan van nyeregben, a városi derbin született Inter-győzelemnek köszönhetően kisebb hézag alakult ki milánóiak és a két római üldöző között. Az Inter a következő hetekben még kényelmesebbé teheti a helyzetét, ha hazai pályán a Laziót, az Atalantát és a Romát is legyőzi – így a végjátékban a Juventus és a Napoli ellen is elkerülheti, hogy győzelmi kényszerben játsszon.

Az első kettővel a Roma is összefut még, a Lazio viszont egyikkel sem, ráadásul eggyel több meccsből gazdálkodhat, mint közvetlen riválisai. A Lazióéval azonos pontszámmal álló Atalanta formája ugyan nem olyan jó a legutóbbi öt meccsén, mint a milánói és római csapatoké, de ha képes lenne egy olyan kilencmeccses sorozatra, mint december és február közepe között, akkor meglepheti a nagyokat.

ELŐZNE A BOLOGNA, NA DE KIT?

13. SASSUOLO (32 pont, forma: 0.4)
Hátralévő ellenfelek (10): Bologna (i), Chievo (o), Lazio (i), Parma (o), Udinese (o), Fiorentina (i), Frosinone (o), Torino (i), Roma (o), Atalanta (i)
14. CAGLIARI
(30 pont, forma: 1.8)
Hátralévő ellenfelek (10): Chievo (i), Juventus (o), SPAL (o), Torino (i), Frosinone (o), Roma (i), Napoli (i), Lazio (o), Genoa (i), Udinese (o)
15. SPAL
(26 pont, forma: 0.8)
Hátralévő ellenfelek (10): Frosinone (i), Lazio (o), Cagliari (i), Juventus (o), Empoli (i), Genoa (o), Chievo (i), Napoli (o), Udinese (i), Milan (o)
16. UDINESE
(25 pont, forma: 1.2)
Hátralévő ellenfelek (11): Genoa (o), Milan (i), Empoli (o), Lazio (i), Roma (i), Sassuolo (o), Atalanta (i), Inter (o), Frosinone (i), SPAL (o), Cagliari (i)
17. EMPOLI
(25 pont, forma: 1.4)
Hátralévő ellenfelek (10): Juventus (i), Napoli (o), Udinese (i), Atalanta (i), SPAL (o), Bologna (i), Fiorentina (o), Sampdoria (i), Torino (o), Inter (i)
18. BOLOGNA
(24 pont, forma: 1.2)
Hátralévő ellenfelek (10): Sassuolo (o), Atalanta (i), Chievo (o), Fiorentina (i), Sampdoria (o), Empoli (o), Milan (i), Parma (o), Lazio (i), Napoli (o)

Andrea Poli és a Bologna ősszel is játszana bajnokit Cristiano Ronaldo és a Juventus ellen (Fotó: AFP)
Andrea Poli és a Bologna ősszel is játszana bajnokit Cristiano Ronaldo és a Juventus ellen (Fotó: AFP)

A 17 pontos Frosinonét és a hárompontos büntetése miatt csak 11 ponttal szerénykedő Chievót biztos kiesőnek tekinthetjük, előttük viszont nagy a nyüzsgés. A legutóbbi két meccsét megnyerő Bologna felzárkózott a SPAL, Udinese, Empoli hármasra, így négy csapat két ponton belül van egymáshoz képest, és a negyedik ősszel a Serie B-ben folytatja.

A Bologna az utolsó tíz meccséből hatot otthon játszik, nagy részük nyerhető is. Az Empoli ellenfeleinek 70 százaléka az első tízben van, a SPAL október vége óta két bajnokit nyert meg összesen, a Sassuolo pedig december közepe óta egyet. Utóbbi ugyan 32 ponttal a 13. helyen áll, a kiesés elől menekülő csapatok közül a legrosszabb a formája, és a hét végén öt pontra csökkenhet az előnye a Bolognával szemben. A jó hír számára: a Chievót és a Frosinonét is otthon fogadja a hajrában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik