Bankot robbantottak Angliában, áramlanak a brazilok

Vágólapra másolva!
2013.02.01. 13:45
null
Mario Balotelli végre oda igazolt, ahol mindig is szeretett volna focizni (Fotó: Reuters)
A nyugat-európai topligákban csütörtökön lezárult az átigazolási piac, a nagy üzletek megköttettek. A legnagyobb szenzációt David Beckham szállította, aki aláírt a dúsgazdag PSG-hez, ám a fizetését rászoruló gyerekeknek ajánlotta fel. A legnagyobb pénzmozgás az angol Premier League-ben volt, míg a legtöbb futballistát a télen a brazil Cruzeiro szerződtette. Tekintsük át a téli átigazolási időszak legérdekesebb statisztikáit.

 

 

A transfermarkt.de adatai alapján a legtöbb pénzt az angol Premier League klubjai költötték, 144 millió eurót (azaz mintegy 43 milliárd forint) adtak ki új játékosokra – bevételeik összege pedig 60 millió euróra tehető. Az olasz Serie A jött be a lista második helyére 94 millió euróval, az orosz Premjer-Liga pedig a harmadik 85 millióval – ám a kelet-európai országban további 23 napig tart az átigazolási időszak, s ismerve a „szegény" orosz klubokat, ez az összeg jócskán duzzadni fog még...

A rangsor negyedik helyét megszerző francia Ligue 1 már pozitív mérleget zárt, a bevételek összege egymillió euróval meghaladta a kiadásokét. A legnagyobbat a brazil Série A kaszálta, melynél a bevételek és kiadások különbsége meghaladta a 36 millió eurót. Ilyen tekintetben az ukrán bajnokság sem panaszkodhat, ott a „summa" majd' 28 millió euró volt – az átigazolási piac egyelőre itt sem zárult le, március elsejéig még kereskedhetnek az egyletek. A norvég Tippeligaen játékosai igen kelendőek voltak, közel 14 millió euró folyt be a klubokhoz a távozó futballistákért.

ITTHON A TENDENCIA NEM VÁLTOZOTT

A magyar játékosok szempontjából nem sok átigazolási szenzációt tartogatottak a nemzetközi piac utolsó napjai (a tegnapi zárás után nyitva lesz még a svéd, a norvég, a finn, az ukrán, az orosz, a litván, az észt, a lett, a lengyel, a bolgár, a magyar, a svájci, a boszniai, a román, a török és a szerb kapu). Az NB I-ből külföldre élvonalbeli csapathoz az utolsó héten két magyar játékos igazolt (mindketten kölcsönbe), Varga József a német Fürthhöz, Lencse László a görög Aszterasz Tripoliszhoz. Rajtuk kívül az Újpest kölcsönadta Barczi Dávidot és Egerszegi Tamást a belga másodosztályú Sint-Truidennek. Korábban pedig Sándor György került a szaúdi Ittihad FC-hez. Ez a szám – azzal együtt, hogy akár tovább nőhet is, hiszen még nem mindenhol zárt be a piac – nagyjából megfelel az elmúlt néhány átigazolási időszak tendenciájának. Tavaly nyáron Lencse László (Hapoel Ironi Kirjat Smona) és Hrepka Ádám (Bnei Jehuda) Izraelbe, Czár Richárd Ausztriába (First Vienna), Graszl Károly Ciprusra (Nea Szalamina), Dvorscáhk Gábor Németországba (Carl Zeiss Jena), Lovrencsics Gergő Lengyelországba (Lech Poznan) igazolt (csak a külföldi profi csapatokhoz szerződőket vettük figyelembe).

A legértékesebb téli átigazolás Lucas Moura, a 20 éves brazil válogatott támadó középpályásért 40 millió eurót fizetett a dúsgazdag PSG a Sao Paulónak, amelynek így valószínűleg megoldódtak az anyagi gondjai néhány évre. A brazil játékosokkal jól lehet keresni, a Sahtarból még keletebbre, a dagesztáni Anzsihoz szerződő Willianért 35 millió eurót kasszírozott a donecki gárda. Egyébként a Sahtar hamar megtalálta Willian utódját, az érte kapott pénzből megvette a szintén brazil Taisont a Metaliszt Harkivtól.

A legnagyobb játékosmozgás a brazil élvonalbeli Cruzeirónál történt: a Belo Horizonte-i klub 23 labdarúgótól vált meg, miközben húsz új arc tűnt fel az együttesnél. Persze a Tőzsér Dánielt foglalkoztató Genoa sem panaszkodhat e téren, 18 érkező mellett 15-en távoztak a télen. Ha a nyári átigazolási időszakot is belevesszük, tehát a 2012–2013-as szezon összes transzferét, megdöbbentő számokat kapunk: a Parma 95 (!) futballistát igazolt, s 92-től vált meg...

A számok alapján jól látható az a tendencia, hogy Brazíliából rengeteg futballista áramlik Európába. A Cruzeiro 23, a Santos 21, a Gremio 18, míg a Corinthians 16 játékosától vált meg a télen. Az olasz klubok szeretnek gyűjtögetni, a Genoa 18, a Palermo 13, az AC Milan 12 labdarúgót szerzett meg.

A legtöbbet a PSG költötte, Lucas Moura 40 millió eurós vételára a legnagyobb volt a télen. Az Anzsi sem akart lemaradni, a mahacskalai klub csak egymillióval adott ki kevesebbet. Az AC Milan 31 milliójával a harmadik a listán, a londoni QPR pedig – amelynél óránként bejelentettek egy új nevet – 25 milliót herdált el.

Érdekes adatokat kapunk, ha megnézzük, honnan hová szerződtek a legtöbben a nyarat és a telet összevéve. A Brit-szigeteken Skóciából 79-en váltottak a jóval erősebb angol futballra. Walesből 63-an igazoltak át a szomszédba, míg Franciaországból 40-en. Az Angliát elhagyó labdarúgóknál népszerű célállomás Wales, 70-en váltottak oda.

Az átigazolási álomcsapat
Az átigazolási álomcsapat

Igencsak ütőképes gárdát lehetne összeállítani a télen csapatot váltó játékosokból, nézzük, kik kerülhetnének be ebbe az „álomtizenegybe". Kapusposzton a harcot Diego López nyerné, aki a Sevillától a Real Madridhoz ment. A védelem jobb oldalán egy francia válogatott, Mathieu Debuchy szerepelne, aki a Newcastle United játékosa lett. A védelem tengelye a kongói „szörnyeteg" Christopher Samba lenne, akit a QPR klubrekordot jelentő összegért vett meg az Anzsitól. A „balbunkó" Nacho Monreal, akit az utolsó pillanatokban szerzett meg az Arsenal.

A középpálya jobb oldalára nem is tehetnénk mást, mint David Beckhamet, aki a PSG-t választotta úti céljául. A karmesteri pálcát Wesley Sneijdernek adnánk, aki, miután nem jutott dűlőre az Interrel, a Galatasarayhoz szerződött. Mellette Philippe Coutinho játszhatna, aki szintén a milánói csapatot hagyta ott és Liverpoolba igazolt. A bal oldalon Wilfried Zaha, a Manchester United új üdvöskéje (aki csak nyártól készül a „vörös ördögökkel”) kaphatna helyet.

AHOL MÉG LEHET BOLTOLNI

Vannak országok, ahol még tart az átigazolási időszak. Magyarországon kívül ilyen Costa Rica, Uruguay, Szerbia, Argentína, Bosznia-Hercegovina, Svájc, Chile, Oroszország, Lengyelország, Bulgária, Ukrajna, Kína, Észtország, Japán, Svédország, Norvégia, az Egyesült Államok, Feröer-szigetek és Szingapúr is.

A csatársorban nagy a merítési lehetőség, a kezdőben Demba Bának, Didier Drogbának és Mario Balotellinek jutna hely. A támadók közül említhetnénk még Alexandre Patót, Loic Rémyt, Guiseppe Rossit vagy éppen Daniel Sturridge-ot is. Érdekesség, hogy a fent említett hét csatárból hat megfordult az angol Premier League-ben (vagy még most is ott keresi a kenyerét).

A cserekapus egyébként a Tottenhamet elhagyó Heurelho Gomes – vagy a Liverpoolból hazatérő Doni – lehetne, de Johan Djourounak, Michel Bastosnak, Lewis Holtbynak, Lucas Mourának, Williannak és Yann M'Vilának is jutna hely e fantáziaegyüttes keretében.

Az európai topligák átigazolásait a jövő héten részletesebben elemezzük, a nemzetközi és a magyar átigazolási piac további történeseit addig is nyomon követhetik oldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik