Az M4 Sport és a Sport TV bizakodó; La Liga: elkerülhetetlenek a veszteségek

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.04.23. 08:44
null
Nem csak Spanyolországban bíznak abban, hogy láthatunk még meccseket ebben az idényben a Camp Nouból (Fotó: AFP, archív)
Manapság a sport, mint üzletág talán legfontosabb szereplői a közvetítési jogokat megvásárló televíziók. Éppen ezért a koronavírus-járvány sportra gyakorolt hatásait is elsősorban a sportcsatornák felől érdemes vizsgálni. A Nemzeti Sport Online a legnagyobb érdeklődésre számot tartó labdarúgó-mérkőzések, kézilabda-események, illetve a Formula–1 közvetítési jogait birtokló hazai sporttelevíziókat kérdezte a jelenlegi helyzetről, és megkerestük a témában a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a La Liga magyarországi képviselőjét, Elisa Álvarezt is.

 

Magyarországon a legnagyobb érdeklődésre számot tartó labdarúgó-bajnokságok, illetve nemzetközi sorozatok, valamint a Formula–1 és a kézilabda-események közvetítési jogain négy sporttelevízió, a DIGI Sport, az M4 Sport, a Sport TV és a Spíler TV osztozik. Ennek a négy televíziónak tettünk fel kérdéseket a koronavírus-járvány miatt szünetelő versenysorozatokkal kapcsolatban. Kedd estig az M4-től és a Sport Tv-től kaptunk választ megkeresésünkre.

Kérdéseinket két nagy csoportra bontva tettük fel.

Először is a kialakult jogi helyzetre voltunk kíváncsiak. Arra, hogy a korábban megkötött közvetítési szerződések szabályozzák-e a jelenlegi helyzetet, milyen jogkövetkezményekkel járhat, ha egyes bajnokságok, vagy például kézilabdában és labdarúgásban a Bajnokok Ligája küzdelmei nem tudnak folytatódni ebben az idényben. A megoldáskereséssel kapcsolatban arról is érdeklődtünk, milyen háttértárgyalásokat folytatnak a televíziók, milyen mértékben vonják be őket a jogtulajdonosok a folytatásról, annak mikéntjéről szóló tervezésbe, mit terveznek a kieső műsorok helyén.

A második kérdéscsoportban gazdasági jellegű kérdéseket tettünk fel, az elhalasztott vagy már biztosan el is maradó (mint például a befejezettnek nyilvánított hazai kosárlabda- és kézilabda-bajnokságok esetében) versenysorozatokkal kapcsolatban, hogy milyen mértékű veszteség érheti a televíziókat, kényszerülnek-e megszorító intézkedésekre.

A konkrét válaszok előtt összegzésképpen megállapítható, a megkérdezett televíziók egyformán bíznak abban, hogy a félbeszakadt, de hivatalosan még nem lezárt sorozatokat folytatni tudják – ezt célozzák a szervezőkkel folytatott tárgyalások. Ugyanakkor a gazdasági kérdések itthon egyelőre a nyilvánosság előtt tabunak számítanak, azokat a társaságok üzleti titokként kezelik. Így azt sem tudtuk meg, hogy itthon készülnek-e hasonló intézkedésre, amilyet az amerikai ESPN jelentett be, amelynél a tervek szerint három hónapig 15 százalékkal csökkentik a kommentátorok fizetést.

M4 SPORT: EGYÜTTMŰKÖDÉSEK, INTERJÚK, ARCHÍV MŰSOROK

CSÁNYI SÁNDOR AZ NB I FOLYTATÁSÁRÓL
„Az biztos: ha nem tudunk június tizenharmadikáig kezdeni, akkor le kell zárni a bajnokságot – fogalmazott az NB I-gyel kapcsolatban a napokban Csányi Sándor,az MLSZ újraválasztott elnöke. – Két forgatókönyv is elképzelhető ebben az esetben: nem lesz feljutó és kieső sem, vagy lesz feljutó, ebben az esetben tizennégy csapattal kezdődik a következő szezon. Ha most Ausztria úgy látja, hogy el tud indulni, akkor remélem, mi is eljuthatunk odáig néhány héten belül. Jó lenne nem az utolsó pillanatban, hanem már májusban. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a FIFA, az UEFA és a kormányzati szervek képviselőivel. Rendkívül óvatosan kell kezelni ezt a kérdést, az egészségügyi és kormányzati szervek előírásait vesszük figyelembe, és ha ezek alapján lehetőség lesz a zárt kapus meccsrendezésre, akkor a klubokkal és a játékosokkal egyeztetve döntést hozunk a folytatásról. Készülünk minden lehetőségre, de jó néhány nyitott kérdés van még a folytatás kapcsán. Amikor jogilag megnyílik a mérkőzések szervezésének lehetősége, egyeztetni fogunk a klubok tulajdonosaival a folytatásról.”

Magyarországon csapatsportokban a legtöbb bajnokság – ideértve a látványsportok hazai bajnokságait – közvetítési joga, valamint a labdarúgó Bajnokok Ligája közvetítéseinek egy része és itthon a Formula–1 is az M4 Sportnál van, melyet a labdarúgó Európa-bajnokság és a tokiói olimpia elhalasztása is érzékenyen érint.

„Az M4 Sportvalamennyi nagy szövetséggel és szervezettel külön megállapodást kötött, fontos megemlíteni, hogyegyüttműködően álltak a helyzethez: jelentősen könnyítettek például az általában nagyon szigorú archív felhasználási jogokon”válaszolta kérdéseinkre Székely Dávid csatornaigazgató.

Az M4 Sport a járványhelyzetben már számos archív eseményt, így például a 2016-os Európa-bajnokság mérkőzéseit vagy például a napokban a Ferencváros 1995-ös BL-meccseinek összefoglalóját is a műsorára tűzte, és a múltidézés a napokban is folytatódik.

„Az M4 Sport stábja most sem pihen, hiszen vannak műsorok, amik az internetre költöztek (Góóól!2 és Sport7), valamint rengeteg interjút készítünk sportolókkal, sportvezetőkkel, amiket az m4sport.hu-n láthatnak nézőink. Ráadásul április huszadikán megkezdtük a korábbi olimpiák felidézését. Ezeknek az adásoknak az előkészítése jelentős erőforrást igényel – szerencsére a modern technika megengedi, hogy ezt már nagyrészt otthoni munkában tegyék meg a kollégáink. Mindenhol azt kérjük, hogy ahol lehet, folytatódjanak a sorozatok, de csak abban az esetben, ha ez a sportolók egészsége szempontjából biztonságosan megvalósítható. Nagyon bízunk benne, hogy hamarosan nem csak a Formula–1 e-sportos közvetítései alatt tűnik fel az M4 Sport logója mellett az ÉLŐ felirat” – hangsúlyozta Székely Dávid.

SPORT TV: TÁRGYALÁSOK ÉS VÁRAKOZÓ ÁLLÁSPONT

Az itthon többek között a kézilabda Bajnokok Ligája, a német labdarúgó-bajnokság és az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) közvetítési jogait is birtokló, de Szlovákiában és Csehországban is jelen lévő Sport TV írásos válaszában úgy fogalmazott, vannak biztató jelek, hogy a félbeszakadt sorozatok folytatódnak.

„A gyakorlatban még nem ismert, nem tapasztalt helyzetről van szó – reagált a csatorna. –Folyamatos kapcsolatban, tárgyalásban vagyunk a sportjogtulajdonosokkal, akik mindent megtesznek azért, hogy az elhalasztott események pótlásra kerüljenek. Erre már mutatkoznak biztató jelek,gondolunk a kézilabda Bajnokok Ligáját, a Bundesligát vagy az NBA-t érintő tervekre, de említhetjük a Csehországban és Szlovákiában a csatornánkon sugárzott Formula–1 terveit is. A pozitívumok közé sorolhatjuk az olyan rögtönzött események szervezését is, mint a PDC Home Tour, a sztárok otthoni dartsbajnoksága, amit aSportTVélőben közvetít.Másrészt mi is megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy érdemi műsorokkal helyettesítsük az elhalasztott élő közvetítéseket – legyen az digitális tartalom vagy jelentős, eddig nem ismételhető sportjogok képernyőre tűzése, illetve új sportjogok megszerzése, mint például a minszki MMA-gála. A reklámpiacról korai lenne bármit kijelenteni. Egyelőre mi haladunk a terveink szerint, és amíg nem látunk tisztán, addig nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni.”

LA LIGA: A VESZTESÉG ELKERÜLHETETLEN, DE AZ IDÉNYT FOLYTATNÁK

Az öt európai topliga közül a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságnak, a La Ligának évek óta van magyarországi képviselője. Ezért a televíziók mellett megkerestük Elisa Álvarezt is, aki nemcsak Magyarországon, hanem a régió további négy országában, Bulgáriában, Horvátországban, Romániában és Szerbiában is képviseli a világ egyik legerősebb bajnokságának érdekeit, tartja a kapcsolatot a televíziós partnerekkel.

ÚJ MŰSOROK

A járványhelyzet miatti tartalomhiány enyhítésére a spanyol liga kreatív csapata három új televíziós műsort jelentett be. A múlt hét pénteken elindult produkciók közül elsőként a LaLiga StayAtHome (Maradj otthon) premierjét láthatták a nézők, amelyben maguk a játékosuk mutatják be a karanténban töltött hétköznapokat. Az otthoni edzések mellett különböző színes tartalmakkal is jelentkeztek a szereplők. Az első részben a sevillai Sergi Gomez például kártyatrükkökkel szórakoztatta a nagyérdeműt, a Betis játékosa, Alex Moreno a reggeli smoothie készítésbe avatta be a nézőket, a Villarreal labdarúgója, Carlos Bacca pedig az évek alatt felhalmozott impozáns mezgyűjteményét mutatta meg a nézőknek. A játékosok mellett a Barcelona edzője, Quiqe Setién is bepillantást engedett otthonába. A másik, erre az időszakra elindított műsor a LaLiga Nations, amelyben tíz részen keresztül azt mutatják be, hogy milyen hatással voltak a különböző nemzetekből származó légiósok a spanyol futball fejlődésére. Az összeállítást nem meglepő módon az argentinokkal (benne: Messi, Di Stéfano, Maradona) kezdték. A harmadik formátum, a LaLiga Clubs pedig a városok, a klubok és a szurkolók közötti kapcsolatot meséli el. Az egyes klubok történelmét körüljárva mindegyik LaLiga csapatról fontos, eddig kevéssé ismert érdekességeket emelnek ki, melynek célja, hogy a külföldi nézők is jobban megismerhessék a csapatok identitását, és mélységeiben is megértsék a spanyol foci kultúráját.

F. M.

„Ahogy azt az elnökünk, Javier Tebas is kifejtette már, az idény törlése, semmissé tétele nem szerepel a lehetséges megoldási javaslataink között – válaszolta határozottan Elisa Álvarez arra a kérdésünkre, milyen következményekkel járhat, ha félbemarad a bajnokság és nem tudják folytatni. Ezzel együtt természetesen minden eshetőséget meg kell vizsgálnunk: a nézők előtt és nézők nélküli befejezést is, és azt is, mi történik, ha nem tudjuk folytatni az évadot. A La Liga akkor folytatódik, ha képesek leszünk megfelelni a kormányzat által előírt összes olyan követelménynek, amely garantálja a játékosok, az edzők, a menedzserek, minden klubalkalmazott és mindenki biztonságát, egészségét. Amikorra ez megvalósul, már tudni fogjuk, hogy az előírásoknak megfelelve nézők előtt vagy csak nézők nélkül lehet mérkőzéseket rendezni. Ez nem a ligán múlik. Mi mindenben aszerint járunk el, amit a kormány diktál az egészségvédelem érdekében, teljes mértékig alkalmazkodunk a hatóságok előírásaihoz. A televíziós műsorszolgáltatóinkkal állandó kapcsolatban állunk, addig is kínálunk nekik új tartalmakat, amíg nincsenek mérkőzések. A három új programunk a liga sztárjait, a klubokat és a bajnokság mögött álló városokat és nemzetiségeket hozza közelebb a nézőkhöz.”

Azzal persze a spanyol bajnokság irányítói is tisztában vannak, ebből a helyzetből veszteség nélkül nem lehet kikerülni. Kérdés, ha a közvetítési jogokból származó bevételeknek akárcsak egy része kiesik, az vezethet-e egyes, kisebb kluboknál csődhelyzethez.

„A gazdasági veszteségek most elkerülhetetlennek tűnnek, de a liga által bevezetett gazdasági ellenőrzési eszközöknek köszönhetően a klubok képesek lehetnek úgy kezelni erőforrásaikat, hogy a lehető legjobban csökkentsék a válság hatásait” – fogalmazott Elisa Álvarez, aki írásban elküldött válaszai mellé csatolta Javier Tebas ligaelnök korábbi nyilatkozatait is a témában.

Azokból kiderül, hogy a lehetséges televíziós bevételeknek mintegy 28 százaléka, vagyis több mint 500 millió euró sorsa lóg a levegőben a járványügyi helyzet miatt. Az elnök arról is beszélt, hogy Spanyolországban közvetve vagy közvetlenül mintegy 150 ezer ember megélhetése kötődik a labdarúgáshoz, amely a nemzet össztermék (GDP) 1.67 százalékát adja.

Tebas abban reménykedik, hogy május harmadik hetétől legalább zárt kapuk mögött folytatni tudják a bajnokságot, amit így június 30-ig be is tudnának fejezni. Úgy számolnak, hogy ebben az esetben a teljes közvetítési díjhoz hozzájuthatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik