Az argentin világbajnok szívesen lenne magyar kapitány

CSILLAG PÉTER és HEGYI DÁNIEL jelenti MonacóbólCSILLAG PÉTER és HEGYI DÁNIEL jelenti Monacóból
Vágólapra másolva!
2013.10.20. 09:09
null
Osvaldo Ardiles a monacói Golden Foot-gála előtt válaszolt a Nemzeti Sport kérdéseire
Az idei Golden Foot-gálán Jean-Pierre Papin és Carlos Valderrama mellett Osvaldo Ardilest, az argentinok korábbi világbajnok középpályását is díjazták. A magyar válogatott ellen játékosként háromszor is nyerő egykori futballista a Nemzeti Sportnak interjút adott Monacóban, elmondta, sajnálja a labdarúgásunk gyengélkedését, és szívesen lenne a válogatottunk szövetségi kapitánya.

– Magyarok, ugye? Tudják, hogy jártam már Budapesten?

– Igen, készültünk az interjúra.
– Na, és hányszor?

– Legalább kétszer. Az egyik alkalommal egy filmforgatáson vett részt.
– Magyarországon játszottam a válogatottal ezerkilencszázhetvenhatban. De edzőként is jártam a hazájukban a Dinamo Zagrebbel a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

IZRAELBEN NEM VOLT MEGVÁLTÓ

Hogy milyen szakember Osvaldo Ardiles? Bár Angliában kiharcolta az élvonalba jutást a Swindon Townnal (igaz, a klubot végül nem engedték az első osztályban szerepelni a tartozások miatt), míg Japánban az Év edzője címet is megkapta 1998-ban, Izraelben nem tartják túl jó trénernek a korábbi argentin klasszist.

„Ardiles érkezését nagy várakozások előzték meg a Beitarnál kétezer-hatban, mivel akkoriban sok pénze volt a klubnak, és kiváló játékosokat vásárolt. Ám az UEFA-kupa selejtezőjében elbukott a Dinamo Bucuresti ellen. A futballisták elmondása szerint az edzések olyanok voltak, mintha egy nyári táborban lennének, és a taktikán szinte nem is dolgozott, azt se mondta el a játékosoknak, hogyan helyezkedjenek. A szóbeszéd szerint általában csak tíz perccel az edzések kezdete előtt érkezett meg. Finoman szólva nem volt sikeres a csapattal, amely gyengén játszott, és az argentin edzőt öt mérkőzés után menesztették" – mondta Ardilesről Inbal Manor, az izraeli Walla szakírója.

– Milyen volt a Menekülés a győzelembe című film budapesti forgatása?
– Csodás emlékeim vannak róla. Egy hónapot töltöttünk Budapesten, hatalmas stábbal érkeztünk, három vagy négy szállodában fértünk csak el. Olyan sztárokkal dolgoztunk együtt, mint Stallone, Michael Caine, Bobby Moore vagy Pelé.

– Hogy tetszett a magyar főváros?
– Budapest nagyszerű hely. Nagyon szép, ahogy a többi nagyváros is, amely a Duna mentén fekszik. De Budapest kiemelkedik, lenyűgöző. És a hölgyek gyönyörűek.

– Az argentin válogatott tagjaként négyszer is pályára lépett Magyarország ellen.
– Az első meccs hetvenhatban volt.

– És ez volt az egyetlen a négyből, amelyet mi nyertünk meg.
– Pedig nagyon jól játszottunk azon a találkozón. Előtte megvertük a Szovjetuniót és Lengyelországot is. Aztán kikaptunk a magyaroktól kettő nullára, pedig jó teljesítményt nyújtottunk. A meccs után a játékvezető azt mondta, szerinte mi leszünk a világbajnokok. Persze Magyarország is kiválóan játszott, kemény mérkőzés volt. Aztán a következő évben Buenos Airesben találkoztunk ismét a magyar csapattal.

– Diego Maradona bemutatkozó mérkőzésén.
– Így van. Harminc perccel a vége előtt állt be. Jól ment nekünk a játék, öt egyre nyertünk, ha jól emlékszem. Maradona tizenhat éves volt. Már akkor látszott, hogy zseni, a magyarok ellen kezdte el legendás karrierjét a csapatban. Jól emlékszem arra a találkozóra. Aztán a világbajnokságon csaptunk össze újra önökkel.

A mi szempontunkból szomorú meccsen, két magyar játékost is kiállított a játékvezető.
– Hogy is hívták a két futballistát?

– Nyilasi Tibor és Törőcsik András.
– Á, igen. Törőcsik kapott először piros lapot. Nagyszerű játékos, rendkívül gyors volt, szenvedélyesen játszott. Balszerencséjére kiállították. Szerintem Magyarországnak nem volt könnyű, de nekünk még nehezebb volt, mivel az első meccsünket játszottuk a hazai vébén. Idegesek voltunk. A torna előtt játszottunk már a magyarokkal és más nagy csapatokkal, de a világbajnokság más. Magyarország ráadásul vezetést szerzett, mi pedig izgultunk, de szerencsére sikerült fordítanunk.

– Magyarországon nem egyenlő mércéről beszéltek a vereség után.
– Nem emlékszem pontosan, miért kapott piros lapot a két magyar játékos, de a kiállítások a meccs végén történtek, úgyhogy már nem volt túl nagy jelentőségük. De Törőcsik már korábban kapott egy sárga lapot, miután idegesen reagált a bíró döntésére. A magyarok nehezen viselték a nagy nyomást a szurkolók részéről, és a játékvezető talán túlságosan is védett minket.

NÉVJEGY
OSVALDO CÉSAR ARDILES
Nemzetisége: argentin
Született: 1952. augusztus 3., Bell Ville
Posztja: középpályás
Klubjai játékosként: Instituto de Córdoba (1969–1973), Club Atlético Belgrano (1974), Huracán (1975–1978), Tottenham Hotspur (1978–1982), Paris Saint-Germain (1982–1983), Tottenham Hotspur (1983–1988), Blackburn Rovers (1988), Queens Park Rangers (1988–1989), Swindon Town (1989–1991)
Klubjai edzőként: Swindon Town (1989–1991, játékos-edzőként), Newcastle United (1991–1992), West Bromwich (1992–1993), Tottenham Hotspur (1993–1994), Guadalajara (1995), Shimizu S-Pulse (1996–1998), Dinamo Zagreb (1999), Yokohama F. Marinos (2000–2001), al-Ittihad (2001), Racing Club (2002–2003), Tokió Verdy 1969 (2003–2005), Beitar Jerusalem (2006), Huracán (2007), Cerro Porteno (2008), FC Macsida Zelvia (2012)
Sikerei: 1x világbajnok (1978), 1x FA-kupa-győztes (1981), 1x UEFA-kupa-győztes (1984), 1x az év edzője a japán élvonalban (1998), 1x Emperor-kupa-győztes (2004–2005)
Válogatottságainak/góljainak száma: 63/8

– Már csak egy magyar–argentin meccs maradt, amelyet a nyolcvankettes világbajnokságon játszottak.
– Azon a mérkőzésen gólt is szereztem, Diego pedig duplázott. Az első csoportmeccsünket elbuktuk Belgium ellen, úgyhogy mindenképpen nyernünk kellett. Ez a találkozó volt a legjobb összecsapásunk azon a vébén, Diego elképesztően teljesített. Négy egyre győztünk.

– Az elsők között szerződött Angliába argentin futballistaként. Milyen volt a két ország között kirobbant Falkland-háború idején a szigetországban játszani?
– Ezerkilencszáznyolcvankettőben tört ki a háború, én pedig már négy éve Angliában futballoztam. Nehéz időszak volt. El is kellett hagynom egy időre az országot, kölcsönbe a PSG-hez kerültem. Amikor háború van, minden másodlagos, legyen szó futballról, bármi másról. Pokoli időszak volt. A szülőhazám harcolt az ország ellen, amelyik befogadott. Azóta is Angliában élek. Sokat szenvedtem, életem és karrierem legrosszabb időszaka volt.

– Tényleg nyitott futballiskolát Angliában?
– Nem teljesen. Van egy barátom, rendes fickó, megkért, hogy használhassa a nevemet az iskolához.

– Akkor mivel foglalkozik most?
– Angliában dolgoztam edzőként több klubnál, a Tottenhamnél, a West Bromnál, a Swindon Townnál, a Newcastle-nál. Utána számos másik országban megfordultam. Japánban hosszabb időt eltöltöttem, összesen nyolc évig dolgoztam ott. Szakkommentátorként is tevékenykedem Angliában, és egy japán klub nagykövete vagyok. Jelenleg edzőként nincs csapatom, ám ha kapok egy jó ajánlatot, elfogadom.

Jean-Pierre Papin szerint külföldre szerződő labdarúgókkal nehéz alapot teremteni - exkluzív

– Angliában vagy máshol vállalna inkább munkát?
– Szívesen dolgoznék Angliában, ahol élek, de lehet Argentína vagy ismét Japán.

Ardiles lábnyomát is megörökítették Monacóban
Ardiles lábnyomát is megörökítették Monacóban

– A magyar szövetség éppen szövetségi kapitányt keres.
– Hívjanak nyugodtan, rendelkezésre állok! Nagyon szomorú, ami Magyarországgal történt. Amikor még mi játszottunk a magyarok ellen, a csapatuk ott volt a vébéken, jelentős erőt képviselt. A másik játékos, akit említett például...

– Nyilasi Tibor.
– Igen, ő. Nagyon jó futballista volt. Tudom, mert elég közel játszottunk egymáshoz a magyarok elleni meccseken. Rendkívül elegáns futballista volt. Számomra ő volt az akkori magyar válogatott legjobbja. Szóval szomorú, ami az önök labdarúgásával történik. Nem tudom, mi lehet az oka. Azzal tisztában vagyok, hogy a bajnokságuk is gyengélkedik, pedig korábban kiváló klubcsapataik voltak. Újra kell építeniük a futballjukat. Remélem, sikerül.

– Mi a véleménye a jelenlegi argentin válogatottról?
– Nagyon jó csapatunk van. Argentína esélyes a világbajnoki cím megnyerésére. Úgy hiszem, négy válogatott közül kerül majd ki a győztes jövőre, Dél-Amerikából Argentína és Brazília, Európából Spanyolország és Németország érhet fel a csúcsra. Ez a négy csapat különösen erős. Messi szereplése kulcsfontosságú a mieinknek. Ő a világ legjobbja, és sok múlhat azon, milyen állapotban érkezik majd a vébére. Rengeteg meccset játszik még a klubjában a tornáig. De ha teljesen egészségesen érkezik Brazíliába, jó esélyünk van a világbajnoki címre. Bármelyik csapat, amelyik a soraiban tudhatja Messit, nagy esélyes a diadalra. De rajta kívül is kiváló játékosaink vannak, Higuaín, Mascherano, Di María, és bár a védekezéssel korábban voltak gondjaink, most ez a csapatrész is erősnek tűnik.

– Jöhet olyan játékos, aki jobb lesz Messinél?
– Együtt futballoztam Maradonával, amikor még csak tizenhat éves volt, de már akkor tudtam, ő lesz a legjobb, biztos voltam benne, hogy senki sem múlhatja felül soha, nem jön még egy Maradona. Nehéz lenne Messinél jobbteljesítményt nyújtani, de ki tudja, egy nap jöhet egy nála is jobb.

– Messi neve összeforrt a Barcelonáéval. Mit gondol Gerardo Martino kinevezéséről a klubnál?
– Ismerem őt, kicsit fiatalabb nálam, ezért nem játszottam ellene. Középpályásként futballozott. Paraguay szövetségi kapitányaként már bizonyította, hogy mit tud, nélküle nem ért volna el olyan jó eredményeket a csapat. Argentínában is jó munkát végzett, úgyhogy nem lepődtem meg a kinevezésén. A Barcelonánál nagy kihívás előtt áll. Fantasztikus játékosokat kell irányítania. Messi minden meccsen játszani akar, de ez lehetetlen. Ebben az idényben már ült is néhányszor a kispadon. Martinónak a lehető legjobban kell vigyáznia a futballistáira. A Barca mellett a többi nagy csapatnak, mint a Bayern München, a Real Madrid vagy a Manchester United, is létfontosságú, hogy megfelelő erőben legyen februárra, márciusra, amikor az igazi erőpróba kezdődik, a legnagyobb összecsapások következnek.

– Köszönjük az interjút, a magyar szövetséget pedig tájékoztatjuk, hogy rendelkezésre áll.
– Nyugodtan adják meg a telefonszámomat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik