Átigazolások: sokat érhetnek az ingyen érkező játékosok

SZ. E. M.SZ. E. M.
Vágólapra másolva!
2020.05.20. 12:51
null
Vajon hol folytatja a pályafutását David Silva, a spanyolok világbajnoka? (Fotó: mancity.com)
A gazdasági nehézségek miatt sok klub átalakíthatja az átigazolási politikáját, miközben igazi klasszisokat is lehet most találni a szerződésük alól felszabaduló futballisták között.

 

A koronavírus-járvány rohamos terjedésével leállt a futballvilág. Gyakorlatilag a kezdetektől azt hallhattuk, a kényszerszünet súlyos gazdasági csapást mérhet a gazdagabb klubokra is, talán az sem túlzás, hogy ez az egyik fő mozgatórugója annak, hogy sok helyen a minél előbbi folytatásra törekednek. Abban is megvan az egyetértés, hogy a válság következtében talán kevesebb pénz mozog majd a következő átigazolási időszakban. Fabio Paratici, a Juventus sportigazgatója a közelmúltban azt mondta, nem lepné meg, ha nőne a csereügyletek száma, vagy két-három éves kölcsönszerződéseket kötnének a klubok.

Ilyenkor igencsak felértékelődnek a szabadon igazolható játékosok, ezért összeállításunkban kigyűjtöttünk néhány nevesebb labdarúgót, akiket hamarosan ingyen lehet megszerezni. Persze a szerződések lejártával, illetve az átigazolási időszak időpontjával kapcsolatban sok a bizonytalanság. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azt közölte korábban, rugalmasan kezeli a helyzetet, főleg annak fényében, hogy sok bajnokság vagy a Bajnokok Ligája, valamint az Európa-liga kapcsán nem tudjuk, mikor kezdődik, mikor végződik.

A szabadügynökök között több világbajnok játékost találunk. David Silva 2010-ben ért a futballvilág csúcsára a spanyol válogatottal, azóta a Manchester Cityt erősíti, az angol klubban 423-szor lépett pályára, 14 trófeát nyert, a Premier League történetének legjobb légiósai közé tartozik. A 34 éves támadó középpályás korábban arról beszélt, hazatérne a most másodosztályú Las Palmasba, de a Valenciát és a Milant is emlegetik vele kapcsolatban. Honfitársa, a barcelonai nevelés Pedro öt év után inthet búcsút a Chelsea-nek (sőt Willian is ingyen távozhat a londoni kékektől), igaz, a Betis és a Roma által csábított világbajnok szélső még azt sem zárta ki, hogy marad.

A két spanyol már a harmincas éveiben jár, viszont a 2014-es világbajnoki finálét eldöntő Mario Götze még csak 28 lesz a nyáron, igaz, több okból talán nem futotta be azt a karriert, amelyet jósoltak neki. Lothar Matthäus egyenesen azt nyilatkozta a Skynak, hogy túl lassú a Dortmund, illetve a topcsapatok játékához, ezért Olaszországban kellene körülnéznie.

Edinson Cavani már 33 éves, de egy-két jó idény még biztosan van a lábában. Az uruguayi 300 tétmérkőzésen 200 gólt szerzett a PSG-ben, ő a párizsiak történetének legeredményesebb játékosa. Az Atlético Madrid januárban hiába próbálkozott a megszerzésével, de a nyáron siker koronázhatja erőfeszítéseit, igaz, mások is nyilván megkeresik a csatárt. Mellette még két jó korban lévő párizsi távozhat ingyen, a 27 éves balhátvédet,Layvin Kurzawát állítólag többen kinézték (Arsenal, FC Barcelona, Internazionale), akárcsak a védelem másik oldalán szereplő Thomas Meunier-t. A 28 esztendős belga esetében a Dortmund vagy a Tottenham – amely honfitársától, a szintén lejáró szerződésű Jan Vertonghentől búcsúzhat – lehet a befutó. A csapatkapitány Thiago Silva helyzete is bizonytalan, bár elképzelhető, hogy új szerződést kap a PSG-től.

Az angol bajnokságot vezető Liverpool is megválhat néhány kiegészítő emberétől, például Adam Lallanától és az idényben sérülés miatt egyetlen percet sem játszó Nathaniel Clyne-tól.

Hogy néhány kapust is említsünk: Joe Hart csaknem egy évtizedig volt a Manchester City első számú kapusa, de most a Burnleybe sem fér be, vélhetően Claudio Bravót sem marasztalják a Citynél, ahogyan a vb-ezüstérmes Danijel Subasic is búcsút inthet a Monacónak. Mindannyian a harmincas éveikben járnak.

Ne feledjük, a FIFA útmutatásai alapján az említettek szerződése az idény (bizonytalan) végéig meghosszabbodhat, és a gazdasági nehézségek fényében még az sem zárható ki, hogy néhányukat marasztalja klubja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik