AS Monaco: oda a fél álomcsapat, mit lép a Hamuzsírkirály?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.07.21. 18:20
null
A Falcao mögött mosolygó Mbappé sorsa még kérdéses (Fotó: AFP)
Tart a fesztiválok dandárja, végre felértékelődik a tanári pálya, kezdődik a gyümölcsvita a lekvár- és a pálinkalobbi között, legszívesebben elutaznánk last minute-be, túl vagyunk minden idők legjobb alapozásán, és mint a bolond, dolgozunk, hogy majd kicsit pihenhessünk – azaz idén is elérkeztünk a nyári átigazolási idényhez. Szokásunk szerint az angolokkal kezdtük heti transzferkörsétánkat, az olaszokkal folytattuk, hogy Németországon át elérkezzünk a Ligue 1-be.

Megvalljuk férfiasan, amikor kiderült 2014-ben, hogy az AS MONACO lesz az egyik nagy vesztese az orosz tulajdonos, Dmitrij Ribolovljev alig ötmilliárd euróba kerülő válásának, azt hittük, véget is ért a hercegségbeli tündérmese.

Távozott azon a nyáron végleg vagy kölcsönbe a két díszvétel, James Rodríguez és Radamel Falcao, majd egy év múlva Anthony Martial, Geoffrey Kondogbia, Layvin Kurzawa, Ajmen Abdennur, Yannick Carrasco és Dimitar Berbatov – s olyan, a nemzetközi hadszíntereken viszonylag ismeretlen játékosok költöztek nagyon soknak tűnő pénzekért Monacóba, mint Djibril Sidibé, Fabinho, Benjamin Mendy, Thomas Lemar, Bernardo Silva vagy Tiemoué Bakayoko.

Ismerjük el azt is, hogy nem minden kagyló terem gyöngyöt a hercegségben sem, Ivan Cavaleiróval, Adama Traorével és Gabriel Boschiliával befürödtek például, de volt miből fedezni a veszteségeket: az őrült költekezés nyara után 2014-ben ötven-, 2015-ben hetvenhatmillió eurós nyereséggel zárták a transzferidőszakokat, így belefért tavaly egy jó negyvenmilliós mínusz. Pontosabban inkább befektetés a Djibril Sidibé, Benjamin Mendy, Kamil Glik, Jorge, Jusszef Ait Bennasszer sor játékjogába, miközben alapember nem távozott, csak a két öreg baka, Jérémy Toulalan és Ricardo Carvalho szerelt le.

Az elmúlt idényben éppen egycsapatnyi, azaz tizenegy futballista távozott, azaz sokat spórolt a klub, míg most kifejezetten gazdagodott: a Bernardo Silva, Tiemoué Bakayoko, Valere Germain trió eladásából összejött kettő híján százmillió euró.

Szintén a kispadról, pontosabban az elől távozott a középső védő Abdou Diallo a Mainzhoz, a 31 esztendős szélső,Nabil Dirar a Fenerbahcéhez, a csatár Corentin Jean a Toulouse-hoz, mindösszesen tizenkétmillióért, miközben visszavonult a már negyvenéves kapus, Morgan De Sanctis, a jó feleannyi idős kollégája, Seydou Sy szerződését nem hosszabbították meg, a nigériai balbekket, Eldersont pediglen elengedték.

Aligha teljes a fenti névsor: a balszellő Lemart az Arsenal hívja, a védekező mindenes Fabinhót az Atlético Madrid, a PSG és a Manchester United; a balhátvéd Benjamin Mendy Manchester City-kiszemelt (már orvosi vizsgálatokra is meghívták, noha zajlanak még az alkudozások), Kylian Mbappét meg hét lóval sem lehet Monacóban tartani egy ilyen idény után.

Túl szép lenne (Forrás: Transfermarkt)
Túl szép lenne (Forrás: Transfermarkt)

Érte 130 millió eurót kell letennie a nyertes pályázónak, és az összeg nagyságán már csak kevesek szeme rebben a mai futballvilágban. Sokakat elgondolkodtatott, hogy a Real Madrid elengedte Álvaro Moratát, a Don Balón egyenesen odáig merészkedett, hogy szerintük a franciák egy bőröndnyi pénzt kérnek, és azt Marco Asensio vigye hozzájuk. Egy titokzatos illető, majd a Monaco máris lépett Mbappé-ügyben: az egyesület a francia ligánál és a FIFÁ-nál feljentést tett, miszerint gaz csábítók a klub engedélye nélkül tárgyaltak a játékossal.

Ez borzasztóan ritka, egyedi és üldözendő eset az átigazolások világában.

Ami jó hír a Monacónak, hogy a klub elnökhelyettese, gyakorlati vezetője, Vagyim Vasziljev kerek-bagett kijelentette, Fabinho nem megy a PSG-hez (az orosz vacsorázott egyet a bejelentés előtt/közben a párizsi klubtulajdonos Nasszer al-Helaifival és a szuperügynök Jorge Mendessel), és az Arsenal második, 45 milliós ajánlata sem volt elég Lemarért.

Ami rossz: gall források szerint csak tízmillió hiányzik a Monaco-bólintáshoz a Lemar-ügyben, míg Fabinhónak megígérték a főnökei, hogy mindenképpen elengedik ezen a nyáron – az Atlético negyvenmillió eurón felüli ajánlata remek indok a szavak betartására.

Benjamin Mendyért az első citys ajánlat negyven-, a második negyvenötmillióról szólt a L'Équipe értesülései szerint, maga a játékos már meg is egyezett a fizetéséről az angolokkal – de Djibril Sidibé 2020-ig, Glik 2021-ig meghosszabbította a szerződését, az AS Roma pedig hiába ajánlott 13 millió eurót a középső védő Jemersonért.

Jó társaság: (balról) Ludovic Giuly, Vincent Candela, Robert Pires, Didier Deschamps, Frederic Piquionne és Christophe Cocard (Fotó: AFP)
Jó társaság: (balról) Ludovic Giuly, Vincent Candela, Robert Pires, Didier Deschamps, Frederic Piquionne és Christophe Cocard (Fotó: AFP)

Mbappé utóda a keretben a Stoke City vagy a Rennes fiatalja, a belga Julien Ngoy, illetve a francia Adama Diakhaby lehet, de nagy meglepetésre felvetődött a szinte már az Interben látott laziós Keita Baldé és a palermói középső és bal oldali támadó, Simone Lo Faso (ötmillióról lehetett olvasni utóbbi kapcsán) neve is. Hogy lesz még mozgás a középpályán, arról a mönchengladbachi, húszmillió euróért állítólag elvihető Thorgan Hazard körüli monacói érdeklődés árulkodik, és az a tény, hogy a Herthának 12 millió eurót ajánlottak Vladimír Daridáért (Dárdai Pálék visszautasították az összeget).

Távozott a piros-fehér sztárkeltetőből átmenetileg Irvin Cardona, Jonathan Mexique és Jordy Gaspar is (mind francia utánpótlás-válogatottak), ellenben kölcsönből megtért a csel- és hajkirály szélső, Allan Saint-Maximin (két éve ötmillióért vették), a Lille-ben bizonyító karmester-szélső középpályás, Rony Lopes (tizenkétmillió), az örök ígéret óriáscsatár, a 202 centiméteres Lacina Traoré (tízmillió), a portugál balhátvéd, Gil Dias (ötmillió) és a középső középpályás Adama Traoré (tizennégymillió).

Saint-Max, a cselkirály (2006 óta az egy idényben legalább 200-at cselező játékosok közül kimagaslik a sikerességével)

És ez még csak a kezdet: a középső középpályás csodagyerekért, Youri Tielemansért 25 millió eurót kapott az Anderlecht, a holland válogatott középső és bal oldali védő, Terence Kongolo „csak” 15 millióért jött a Feyenoordtól, az Auxerre-nevelés szűrőért, Soualiho Meitéért nyolcmilliót zsebelt be a Zulte Waregem és a Lille (előbbi az összeg negyven százalékát kapta, gyakorlatilag azért, hogy lemondjon igen kedvező vételi opciójáról).

Érkezett egy szélső Barcelonából is, Jordi Mbouláért hárommillió eurót kapott az FCB, mintegy nevelési díjként, De Sanctis örökébe pedig a szintén csoda rutinos svájci kapus, a Wolfsburgot kilenc év után odahagyó Diego Benaglio lép.

HÚSZ ÉVE MÁR…

…hogy a nagyon kicsi Stade Raphaëlois együtteséből kiszúrta magának az ASM a horvát Dado Prsót, aki ugyan a Hajduk Split neveltje, de miután a kilencvenes évek elejének otthoni borzalmai miatt elmenekült, nagyon lezüllött Franciaországban, és egy időben autószerelőként is dolgozott a futball mellett. Nagy szerencséjére felfigyelt rá egy egymás elleni mérkőzésen Jean Tigana, aki gyöngyöt lelt: Prso 2004-ig maradt a klubnál, ezalatt 45 gólt szerzett (sokszor volt sérült, először kölcsön is adták), sőt a Bajnokok Ligájában történelmet írt. Később volt három jó idénye a Glasgow Rangersben, a válogatottal pedig járt világbajnokságon és kontinenstornán is. Jelenleg kisebb csapatokkal készül az edzői pályára.
Prso nagy mérkőzéséről bővebben ITT olvashat!


Nem mondhatni, hogy megroggyant a nyáron a Monaco, Bakayoko átlagosztályzatai nem verdesték az eget, és igaz ez Benjamin Mendyre is, Germain csere volt alapesetben Falcao mögött, talán Bernardo Silva idénybeli 23 kanadai pontja is pótolható – ám Fabinhóék ezzel egyidejű távozása már sok lenne.

Még akkor is, ha érzésünk szerint már hetekkel ezelőtt felkészültek arra a vezetők, hogy kivel pótolják kereten kívülről a Fabinho, Mbappé, Lemar hármast.

A Ligue 1-ben az év csapatába bekerült Danijel Subasic, Glik és Mbappé mellé Lemar, Sidibé, Mendy, Falcao és Bernardo Silva is –majdnem egy fél álomcsapat elvesztésébe belerokkanna a világ bármelyik gárdája.

Még mindig sokat jelent a Monacónak az, hogy a városállamban sokkal kedvezőbbek az adóviszonyok, mint Franciaországban (ezért a francia ligának külön ötvenmillió eurót fizetett az Urál hamuzsírkirálya, hosszú távú befektetésként) – szép példája volt ennek pár esztendeje, hogy míg Párizsban Zlatan Ibrahimovic éves 14 milliós nettó bére bruttóban nem kevesebb mint 55 milliót tett ki, addig a falcaói bruttó 14 az nettó 12.6 körüli összeget!

Ez utóbbiból 8.3 nemrégiben egyébként a spanyol adóhatóság számlájára vándorolt...

A nyári transzfereket még Vasziljev és a sportigazgató Antonio Cordon együtt üti nyélbe, de utóbbi már a felmondási idejét tölti a klubnál, mert a kínai Desports-csoport alkalmazottja lesz, s ebbéli minőségében a Granada és a Parma átigazolásait segíti majd.

Utóbbitól már előre félünk.


LIGUE 1, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2017

AMIENS
Érkezett: Mathieu Bodmer (Guingamp, i.), Jean-Christophe Bouet (Dunkerque, i.), Brighton Labeau (Monaco B, ingyen), Gaël Kakuta (Hopej China Fortune, i.), Prince Gouano (Atalanta i.)
Kölcsönbe: Jean-Luc Dompé (Standard Liege)
Távozott: Joachim Eickmayer (Les Herbiers, i.), Richard Soumah (Maccabi Petah Tikva), Aboubakar Kamara (szl.)
Kölcsönbe: Jordan Lefort (Quevilly)
Kölcsönből vissza: Junior Tallo (Lille)

ANGERS
Érkezett: Enzo Crivelli (Bordeaux, 4.000.000), Baptiste Guillaume (Lille, 2.000.000), Lassana Coulibaly (Bastia, 2.000.000), Angelo Fulgini (Valenciennes, 1.400.000), Loic Puyo (Nancy, i.), Wilfried Kanga (PSG U19, i.)
Kölcsönből vissza: Goran Karanovic (Sochaux), Yoane Wissa (Laval)
Távozott: Nicolas Pepe (Lille, 10.000.000), Famara Diédhiou (Bristol City, 6.000.000), Pablo Martinez (Racing Strasbourg), Dzsamel Szaihi (szl.), Issa Cissokho (szl.), Cheikh Ndoye (Birmingham City, i.), Goran Karanovic (szl.), Grégory Bourillon (szl.), Dickson Nwakaeme (szl.)
Kölcsönbe: Yoane Wissa (AC Ajaccio), Férébory Doré (Clermont Foot)
Kölcsönből vissza: Kévin Bérigaud (Montpellier), Jonathan Bamba (St.-Étienne)

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Youssouf Sabaly (PSG, 4.000.000), Lukas Lerager (Waregem, 3.500.000), Alexandre Mendy (Guingamp, 600.000), Benoit Costil (Stade Rennais, i.), Vukasin Jovanovics (Zenit, 3.000.000)
Kölcsönből vissza: Pablo (Corinthians), Théo Pellenard (Paris FC), Frédéric Guilbert (Caen), Enzo Crivelli (Bastia), Cédric Yambéré (APOEL Nicosia)
Távozott: Adam Unasz (Napoli, 10.000.000), Enzo Crivelli (Angers, 4.000.000), Jérémy Ménez (Antalyaspor, 1.500.000), Cédric Yambéré (Dijon, 500.000), Cédric Carrasso (szl.), Nicolas Maurice-Belay (szl.), Abdou Traoré (szl.)
Kölcsönbe: Paul Bernardoni (Clermont)
Kölcsönből vissza: Youssouf Sabaly (PSG), Vukasin Jovanovics (Zenit)

CAEN
Érkezett: Alexander Djiku (Bastia, 2.000.000), Stef Peeters (St.-Truiden, 1.500.000), Baissama Sankoh (Guingamp, 500.000), Brice Samba (Olympique Marseille, i.)
Kölcsönből vissza: Jordan N’Kololo (Laval), Christian Kouakou (Nimes)
Távozott: Jean-Victor Makengo (Nice, 5.000.000), Jordan Adéoti (Auxerre, i.), Sziam Ben Jusszef (Kasimpasa, i.), Steed Malbranque (visszavonult)
Kölcsönbe: Pape Sané (Auxerre), Paul Reulet (Boulogne)
Kölcsönből vissza: Frédéric Guilbert (Bordeaux)

DIJON
Érkezett: Wesley Lautoa (Lorient, 1.500.000), Cédric Yambéré (Bordeaux, 500.000), Wesley Said (Rennes), Benjamin Jeannot (Lorient)
Kölcsönből vissza: Mamadou Thiam (Clermont), Jessy Benet (Avranches)
Távozott: Lois Diony (St.-Étienne, 10.000.000), Pierre Lees Melou (Nice, 5.000.000), Jordan Loties (Eupen, i.), Junisz Abdelhamid (Stade Reims), Jessy Benet (szl.), Romain Amalfitano (szl.), Usszama Haddadi (szl.), Cédric Varrault (szl.)
Kölcsönből vissza: Marvin Martin (Lille)

GUINGAMP
Érkezett: Lebogang Phiri (Bröndby, i.), Abdoul Camara (Derby County, i.), Felix Eboa Eboa (PSG B), Marcus Thuram (Sochaux), Pedro Rebocho (Benfica), Marc-Aurele Caillard (Clermont Foot)
Kölcsönből vissza: Benjamin Angoua (New England Revolution)
Távozott: Alexandre Mendy (Bordeaux, 600.000), Baissama Sankoh (Caen, 500.000), Nill De Pauw (Zulte Waregem, 350.000), Dorian Léveque (PAOK Szaloniki, i.), Cheick Traoré (Chateauroux, i.), Johnny Placide (szl.), Mathieu Bodmer (Amiens, i.), Romain Salin (szl.)
Kölcsönből vissza: Marcal (Benfica)

LILLE
Érkezett: Luiz Araújo (Sao Paulo, 10.500.000), Nicolas Pepe (Angers, 10.000.000), Thiago Mendes (Sao Paulo, 9.000.000), Kévin Malcuit (St.-Étienne, 9.000.000), Edgar Ié (Belenenses, 5.500.000), Xeka (Braga, 5.000.000), Naim Szliti (Red Star FC, 2.000.000), Fodé Ballo-Touré (PSG B, i.), Chahreddine Boukholda (AS Monaco B, i.), Kouadio-Yves Dabila (AS Monaco B, i.), Thiago Maia (Santos, 14.000.000)
Kölcsönbe: Ezequiel Ponce (AS Roma), Caju (Santos, 500.000)
Kölcsönből vissza: Junior Tallo (Amiens), Baptiste Guillaume (Racing Strasbourg), Lenny Nangis (Bastia), Soualiho Meité (Zulte Waregem), Marvin Martin (Dijon)
Távozott: Soualiho Meité (Zulte Waregem, 5.100.000), Sébastien Corchia (Sevilla, 5.000.000), Baptiste Guillaume (Angers, 2.000.000), Franck Béria (visszavonult), Marko Basa (szl.)
Kölcsönbe: Gabriel (Troyes)
Kölcsönből vissza: Xeka (Braga), Rony Lopes (AS Monaco), Ricardo Kishna (Lazio), Stoppila Sunzu (Sanghaj Senhua), Naim Szliti (Red Star FC), Nicolas de Préville (Oostende)

METZ
Érkezett: Gerónimo Poblete (Colón, i.), Quentin Beunardeau (Tubize, i.), Moussa Niakhaté (Valenciennes), Nolan Roux (St.-Étienne)
Kölcsönből vissza: Habib Diallo (Stade Brest), Hamza Szahi (Epinal)
Távozott: David Oberhauser (Plataniasz, i.), Hamza Szahi (Auxerre), Guido Milan (Tiburones Rojos, i.), Franck Signorino (szl.), Kavasima Eidzsi (szl.), Georges Mandjeck (Sparta Praha)
Kölcsönből vissza: Mevlüt Erdinc (Hannover), Cheick Diabaté (Osmanlispor)

MONACO
Érkezett: Youri Tielemans (Anderlecht, 25.000.000), Terence Kongolo (Feyenoord, 15.000.000), Soualiho Meité (Waregem, 8.000.000), Jordi Mboula (Barcelona U18, 3.000.000), Diego Benaglio (Wolfsburg, i.), Jordy Gaspar (Olympique Lyon, i.)
Kölcsönből vissza: Gil Dias (Rio Ave), Dinis Almeida (Belenenses), Corentin Jean (Toulouse), Elderson (Sporting Gijón), Jusszef Ait Benasszer (Nancy), Ilyes Chaibi (AC Ajaccio), Jonathan Mexique (Red Star), Adama Traoré (Rio Ave), Rony Lopes (Lille), Allan Saint-Maximin (Bastia), Lacina Traoré (Sporting Gijón)
Távozott: Bernardo Silva (Manchester City, 50.000.000), Valere Germain (Olympique Marseille, 8.000.000), Corentin Jean (Toulouse, 3.500.000), Elderson (Sivasspor), Nabil Dirar (Fenerbahce, 3.500.000), Morgan De Sanctis (visszavonult), Abdou Diallo (Mainz, 5.000.000), Tiemoué Bakayoko (Chelsea, 40.000.000)
Kölcsönbe: Jonathan Mexique (Cercle Bruges), Irvin Cardona (Cercle Bruges), Jordy Gaspar (Cercle Bruges)

MONTPELLIER
Érkezett: Jérémie Porsan-Clemente (Olympique Marseille B, i.), Ruben Aguilar (Auxerre, i.), Benjamin Lecomte (Lorient, 2.500.000), Pedro Mendes (Rennes), Giovanni Sio (Rennes)
Kölcsönbe: Jonathan Ikoné (PSG)
Kölcsönből vissza: Kévin Bérigaud (Angers)
Távozott: Steve Mounié (Huddersfield, 13.000.000), Geoffrey Jourdren (Nancy, i.), Mathieu Deplagne (Troyes), Souleymane Camara (szl.), Mamadou N’Diaye (szl.), Cédric Mongongu (szl.)
Kölcsönből vissza: Jonathan Ikoné (PSG), Yacouba Sylla (Rennes)

NANTES
Érkezett: Kayembe (FC Porto B)
Kölcsönbe: Chidozie Awaziem (FC Porto B)
Kölcsönből vissza: Fernando Aristeguieta (CD Nacional)
Távozott: Amin Harit (Schalke, 8.000.000), Oswaldo Vizcarrondo (Troyes, i.), Rémy Riou (Alanyaspor, 1.000.000), Fernando Aristeguieta (Caracas FC, i.)
Kölcsönből vissza: Sérgio Oliveira (FC Porto), Felipe Pardo (Olympiakosz)

NICE
Érkezett: Jean-Victor Makengo (Caen, 5.000.000), Pierre Lees Melou (Dijon, 5.000.000), Adrien Tameze (Valenciennes, 800.000), Christophe Jallet (Lyon, i.)
Kölcsönből vissza: Szaid Benrahma (GFC Ajaccio), Dorian Caddy (Clermont Foot), Franck Honorat (Sochaux), Mouez Hassen (Southampton)
Távozott: Dorian Caddy (Quevilly, i.), Franck Honorat (Clermont, i.), Paul Baysse (Málaga, i.), Munir Obbadi (szl.), Alexy Bosetti (szl.)
Kölcsönbe: Szaid Benrahma (Chateauroux), Mouez Hassen (Chateauroux)
Kölcsönből vissza: Ricardo Pereira (FC Porto), Junesz Belhanda (Dinamo Kijev), Anasztasziosz Donisz (Juventus)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Bertrand Traoré (Chelsea, 10.000.000), Mariano Díaz (Real Madrid, 8.000.000), Marcelo Filho (Besiktas, 7.000.000), Ferland Mendy (Le Havre, 5.000.000), Marcal (Benfica, 4.500.000), Kenny Tete (Ajax, 4.000.000)
Kölcsönből vissza: Xeka (Braga), Rony Lopes (AS Monaco), Ricardo Kishna (Lazio), Stoppila Sunzu (Sanghaj Senhua), Naim Szliti (Red Star FC), Nicolas de Préville (Oostende), Louis Nganioni (Stade Brest), Clément Grenier (AS Roma), Romain Del Castillo (Bourg-en-Bresse), Olivier Kemen (GFC Ajaccio), Aldo Kalulu (Rennes)
Távozott: Alexandre Lacazette (Arsenal, 53.000.000), Corentin Tolisso (Bayern München, 41.500.000), Maxime Gonalons (AS Roma, 5.000.000), Mathieu Valbuena (Fenerbahce, 1.500.000), Jordy Gaspar (AS Monaco, i.), Rasid Gezzal (szl.), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva, 1.750.000), Christophe Jallet (Nice, i.)
Kölcsönbe: Gaëtan Perrin (Orléans), Jean-Philippe Mateta (Le Havre), Olivier Kemen (GFC Ajaccio)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Florian Thauvin (Newcastle United, 11.000.000), Luiz Gustavo (Wolfsburg, 10.000.000), Valere Germain (AS Monaco, 8.000.000), Clinton N’Jie (Tottenham, 7.000.000), Adil Rami (Sevilla, 6.000.000), Steve Mandanda (Crystal Palace, 3.000.000)
Kölcsönből vissza: Baptiste Aloé (Valenciennes), Stéphane Sparagna (Auxerre), Lucas Ocampos (Genoa), Julien Fabri (Bourg-en-Bresse)
Távozott: Karim Rekik (Hertha, 2.500.000), Stéphane Sparagna (Boavista, i.), Brice Samba (Caen, i.), Julien Fabri (Stade Brest, i.), Abou Diaby (szl.), Baptiste Aloé (Valenciennes, i.)
Kölcsönből vissza: Aaron Leya Iseka (Anderlecht), Florian Thauvin (Newcastle United), Bafétimbi Gomis (Swansea City), William Vainqueur (AS Roma), Zinédine Machache (Toulouse), Clinton N’Jie (Tottenham)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Yuri Berchiche (Real Sociedad, 16.000.000), Dani Alves (Juventus, i.)
Kölcsönből vissza: Youssouf Sabaly (Bordeaux), Jesé (Las Palmas), Jonathan Ikoné (Montpellier), Jean-Christophe Bahebeck (Pescara), Salvatore Sirigu (Osasuna)
Távozott: Jean-Kévin Augustin (RB Leipzig, 13.000.000), Youssouf Sabaly (Bordeaux, 4.000.000), Salvatore Sirigu (FC Torino, i.), Maxwell (visszavonult)
Kölcsönbe: Jonathan Ikoné (Montpellier)

RENNES
Érkezett: Faitout Maouassa (Nancy, 7.000.000), Brandon (RCD Mallorca, 3.000.000), Hamari Traoré (Stade Reims, 2.400.000), Benjamin Bourigeaud (Lens, 3.500.000)
Kölcsönből vissza: Abdoulaye Diallo (Rizespor), Sébastien Salles-Lamonge (Le Havre), Kermit Erasmus (Lens), Yacouba Sylla (Montpellier)
Távozott: Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt, 500.000), Benoit Costil (Bordeaux, i.), Wesley Said (Dijon, 1.500.000), Ermir Lenjani (szl.), Sylvain Armand (visszavonult), Pedro Mendes (Montpellier), Giovanni Sio (Montpellier)
Kölcsönből vissza: Aldo Kalulu (Olympique Lyon)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Lois Diony (Dijon, 10.000.000), Jorginho (Arouca, 1.000.000), Saidy Janko (Celtic)
Kölcsönből vissza: Jonathan Bamba (Angers), Dylan Saint-Louis (Laval), Neal Maupay (Stade Brest)
Távozott: Kévin Malcuit (Lille, 9.000.000), Neal Maupay (Brentford, 2.000.000), Benjamin Corgnet (Racing Strasbourg, i.), Nolan Roux (Metz), Fabien Lemoine (Lorient, 1.000.000)
Kölcsönbe: Jonathan Bamba (Angers), Anthony Mounier (Atalanta)
Kölcsönből vissza: Jorginho (Arouca), Jordan Veretout (Aston Villa), Henri Saivet (Newcastle United)

RACING STRASBOURG
Érkezett: Benjamin Corgnet (St.-Étienne, i.), Bingourou Kamara (Tours, i.), Kenny Lala (Lens, i.), Pablo Martinez (Angers), Nuno da Costa (Valenciennes)
Kölcsönből vissza: Massiré Kanté (Sedan)
Távozott: Massiré Kanté (Martigues, i.), Laurent Dos Santos (Valenciennes, i.), Kalid Butaib (Malatyaspor, i.), Hicham Benkaid (Orléans, i.), Landry Bonnefoi (szl.)
Kölcsönből vissza: Baptiste Guillaume (Lille)

TOULOUSE
Érkezett: Steven Fortes (Le Havre, i.), Yaya Sanogo (Arsenal, i.), Corentin Jean (AS Monaco, 3.500.000)
Kölcsönből vissza: Alekszandar Pesics (Atalanta), Zinédine Machache (Olympique Marseille), Dominik Furman (Wisla Plock), Uros Szpajics (Anderlecht)
Távozott: Martin Braithwaite (Middlesbrough, 11.300.000), Tongo Doumbia (Dinamo Zagreb, 800.000), Alekszandar Pesics (Crvena zvezda, 750.000), Dominik Furman (Wisla Plock, 150.000), Óscar Trejo (Rayo Vallecano, i.), Uros Szpajics (Anderlecht), Jean-Daniel Akpa Akpro (szl.), Pavle Ninkov (szl.), Dusan Veskovac (szl.)
Kölcsönbe: Jessy Pi (Stade Brest)
Kölcsönből vissza: Dodi Lukebakio (Anderlecht), Corentin Jean (AS Monaco), Yrondu Musavu-King (Udinese)

TROYES
Érkezett: Bryan Pelé (Stade Brest, i.), Oswaldo Vizcarrondo (Nantes, i.), Mathieu Deplagne (Montpellier), Francois Bellugou (Lorient)
Kölcsönbe: Gabriel (Lille)
Távozott: Johan Martial (Maccabi Petah Tikva), Rincón (szl.), Franck Grandel (visszavonult), Mahamadou N’Diaye (szl.), Sauki Ben Szaada (szl.)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

BASTIA
Érkezett: Martin Mimoun (Créteil)
Kölcsönből vissza: Julien Romain (Pau), Paul Charruau (Paris FC), Jerson Cabral (Sparta Rotterdam)
Távozott: Lassana Coulibaly (Angers, 2.000.000), Alexander Djiku (Caen, 2.000.000), Axel Ngando (Göztepe, 200.000), Gaël Danic (Lorient, i.), Florian Raspentino (szl.), Paul Charruau (szl.)
Kölcsönből vissza: Lenny Nangis (Lille), Abdelhamid el-Kautari (Palermo), Prince Oniangué (Wolverhampton Wanderers), Enzo Crivelli (Bordeaux), Lindsay Rose (Lorient), Allan Saint-Maximin (AS Monaco), Pierre Bengtsson (Mainz)

LORIENT
Érkezett: Gaël Danic (Bastia, i.), Danijel Petkovics (MTK), Fabien Lemoine (St.-Étienne, 1.000.000)
Kölcsönből vissza: Marvin Gakpa (AC Ajaccio), Denis Bouanga (Tours), Faiz Selemani (Tours), Valentin Lavigne (Stade Brest), Lindsay Rose (Bastia)
Távozott: Benjamin Moukandjo (Csiangcsu Szuning, 5.500.000), Benjamin Lecomte (Montpellier, 2.500.000), Wesley Lautoa (Dijon, 1.500.000), Romain Philippoteaux (Auxerre, 850.000), Marvin Gakpa (Quevilly, i.), Pape Paye (Bourg-en-Bresse, i.), Benjamin Jeannot (Dijon), Francois Bellugou (Troyes), Michaël Ciani (szl.), Jérémie Aliadiere (szl.), Isszam Ben Hemisz (szl.)
Kölcsönbe: Bradley Mazikou (Dunkerque)

NANCY
Érkezett: Patrik Eler (Wacker Innsbruck, 610.000), Laurent Abergel (Ajaccio, 600.000), Geoffrey Jourdren (Montpellier, i.),
Távozott: Loic Puyo (Angers, i.), Issiar Dia (Malatyaspor, i.), Karim Coulibaly (Willem II, i.), Diallo Guidileye (Genclerbirligi), Alou Diarra (szl.), Maurice Dalé (Giresunspor)
Kölcsönből vissza: Jusszef Ait Bennasszer (AS Monaco), Erick Cabaco (Club Nacional)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik