Afrika-kupa: satnya félidő után a torna meccse, elődöntős a Kongói DK

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.31. 18:59
null
Kétgólos hátrányban sem adták fel, elődöntő a jutalmuk – 1998 után ismét négy között a Kongói DK! (Fotó: AFP)
Elsőként a Kongói DK jutott be az elődöntőbe a labdarúgó Afrika-kupán, miután kétgólos hátrányból fordítva 4–2-re legyőzte a szomszédos Kongót. A rettenetes első félidő után a torna legjobb negyvenöt percét hozta a folytatás.

Az első félidőben két dolgot állapíthattunk meg: a két válogatott mellett a batai stadion is kongó, valamint förtelmes a meccs. A lehangoló színvonalú első negyvenöt perc után aztán összeszedte magát a két csapat, és kiváló folytatással örvendeztetett meg minket.

A második félidő őrülete egy (a Kongói DK játékosai által hiába reklamált) tizenegyesgyanús szituációval kezdődött, majd Jeremy Bokila találta el a lécet. A Kongói DK addig nyomott, amíg beszedett egy gólt: egy kongói ellenakció végén Férébory Doré robbant be és szerezte meg a vezető gólt az esélytelenebb csapatnak (1–0).

Cédric Makiadi egy óriási léccel felelt, de a második gólt is a volt kecskeméti légióssal, Francis Litsingivel felálló Kongó szerezte: borzasztó védelmi hiba után a 62. percben Thievy Bifouma vágott be egy kipattanót (2–0).

Úgy tűnt, a „fehér boszorkánydoktornak” nevezett kongói kapitány, Claude Le Roy elődöntőt érő koktélt mixelt, ám a Kongói DK-nak esze ágában sem volt feladni az összecsapást. A 65. percben Dieumerci Mbokani érkezett centerben és lőtte be a szélen pazarul előkészítő Yannick Bolasie passzát (2–1), tíz perccel és pár helyzettel később pedig Bokila egyenlített (2–2). Nem volt még vége: a 81. percben Joël Kimwaki finom, precíz fejesből ért el gólt szabadrúgást követően, a Kongói DK megfordította a derbit (2–3)!

Kongó hajtott még az egyenlítésre, de hiába, a Kongói DK pedig egy kontrából döntött: a 91. percben Mbokani lépett ki, hatalmas testi erejével lepattintotta a védőjét, majd be is fejezte az akciót (2–4). A torna legtöbb gólt hozó meccse és legjobb második félideje végén a Kongói DK járhatta örömtáncát (Robert Kidiaba kapus meg pattoghatott a fenekén) – a Leopárdok 1998 után ismét bekerültek a legjobb négy közé az Afrika-kupán! A Kongói DK ellenfele az Elefántcsontpart–Algéria negyeddöntő győztese lesz.

Egy kis pattogás Kidiabától (Fotó: AFP)
Egy kis pattogás Kidiabától (Fotó: AFP)

AFRIKA-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
Kongó–Kongói DK 2–4
(Doré 55., Bifouma 62., ill. Mbokani 65., 91., Bokila 75., Kimwaki 81.)
KÉSŐBB JÁTSZOTTÁK
Tunézia–Egyenlítői-Guinea 1–2 (Akaisi 70., ill. Balboa 93. – 11-esből, 102.) – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik