Afrika-kupa: megsértődött, erre kapott egy váratlan telefonhívást

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.22. 10:50
null
Mégis visszanéz – Asamoah Gyan a 2017-es Afrika-kupán (Fotó: AFP)
Asamoah Gyan a napokban – sértettségét nem palástolva – lemondta a válogatottságot, de a ghánai államelnök közbelépése fordulatot hozott, így a labdarúgó minden bizonnyal mégis ott lesz a csapatban az idei Afrikai Nemzetek Kupáján.

 

A 106-szoros válogatott, a ghánai nemzeti csapatban 51 gólt szerző, hagyományosan a csapatkapitányi karszalaggal pályára lépő Asamoah Gyan hétfőn közleményben mondta le a válogatottságot.

„Ha az edző egy másik játékosnak adja a csapatkapitányi karszalagot, miközben én is tagja vagyok a keretnek, akkor az a legjobb, ha megszabadítom magam a tornán való szereplés kötelezettségétől. Egyúttal szeretném végleg lemondani a válogatottságot” – írta a 33 éves, korábban az olasz, a francia és az angol élvonalban is játszó labdarúgó.

Noha Asamoah Gyan jelenlegi török klubjában, a Kayserisporban sem stabil kezdő – ebben az idényben 13 bajnokin 4 gól a mérlege –, bejelentése nagy felzúdulást váltott ki hazájában. Voltak, akik helyeselték döntését, mondván, soha semmit sem nyert vele a válogatott, ám mások még ennek tudatában sem tudják elképzelni nélküle az idei ANK-szereplést.

Utóbbiak közé tartozik Nana Akufo-Addo ghánai államelnök, aki a helyi futballvezetőkkel folytatott tárgyalását követően telefont ragadott, és hosszas beszélgetés során, a nemzet érdekére és a nyugodt felkészülés szükségességére hivatkozva rábeszélte Asamoah Gyant, hogy változtassa meg döntését.

A csatár erre a nyomatékos kérésre nem mondhatott nemet, elfogadta a „főkapitány” (General Captain) posztot, míg az „ügyvezető csapatkapitány” – James Kwesi Appiah szövetségi kapitány döntésének megfelelően – André Ayew (Fenerbahce) lesz.

A hivatalos bejelentés Asamoah Gyan visszatéréséről még várat magára, de a Ghanaweb.com információját az államelnök kommunikációs stábja megerősítette.

Gyan legutóbb 2017 szeptemberében volt válogatott, azóta sorozatos sérülések miatt a klubjában is küzdenie kell a játékidőért.

A 32. Afrikai Nemzetek Kupája június 21-én kezdődik, a helyszín Egyiptom.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik