A szexbomba világbajnok védőt hozott a Fiorentinának

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.04.15. 18:08
null
Sharon Stone és a futball? Miért is ne? (Fotók: AFP)
Ember tervez, Isten végez – legalábbis ezzel szoktuk vigasztalni magunkat és egymást, ha szokás szerint kudarcot vallunk. Igaz ez a labdarúgás világának egyik legérdekesebb szegmensére, az átigazolásokra is. Feleség, szülő, részegség, szolárium, luxuskocsi, emberrablás, halálos fenyegetés, kapzsi ügynök, bruttósítás, elromlott faxgép, veszkócsizma, az Úr szava, egy izlandi vulkán, anya-lánya szex, másnaposság, pár lyukas fog, HIV-es pletyka, irigy elvtárs, a brazil kormány, letartóztatás, pénzfeldobás, kutyaugatás, tűzoltóautó és Sharon Stone miatt is maradt már el átigazolás. NEMRÉG INDULÓ SOROZATUNK A MEGHIÚSULT ÁTIGAZOLÁSOKKAL FOGLALKOZIK. ÍME, AZ ÖTÖDIK RÉSZ!



HATMILLIÓ? SZÁZMILLIÓ? ZALAEGERSZEG!
Ferenczi István – Ferencváros, Olympique Marseille, 1998

Magyaros történet: adva van egy fiatal, tehetséges csatár, aki 34 élvonalbeli mérkőzésen 5 egész gólt szerzett, és ezért sokkal nagyobb fizetést akart magának. Kapóra jött neki és ügynökének, hogy az akkori nagy átalakulásban a Győri ETO FC Kft. vitte tovább a profi futballt, de ehhez a szervezethez Ferenczi nem akart aláírni, holott a jogelőddel 2000-ig volt érvényes a kontraktusa (a kft. is ludas volt a problémában, mert egy füst alatt három évvel meg akarta hosszabbítani a szerződést). A csatár a prémium csúszására is hivatkozva felbontottnak tekintette a szerződését az ETO-val, és aláírt egy átigazolási lapot a Ferencvároshoz.

Az MLSZ szakvéleményt adott: ugyan Ferenczinek joga van nem aláírni az új céghez, ám a vételárat a régi ETO szabhatja meg – a Fradi hatmilliót adott volna, viszont a győri zöld-fehérek kereken százmilliót kértek. A csatárnak mentőövet nyújtott a Zalaegerszeg, de vele sem egyeztek a meg a győriek, majd pár hónapos jogi hercehurca után kész is lett a verdikt: a régi szerződés él, a vételár a labdarúgó éves keresetének a háromszorosa.

Ferenczi ősztől végre játszhatott (24 mérkőzés, 8 gól), majd 2000-ben a Győri Városi Bíróság kimondta, hogy vissza kell térnie Zalaegerszegből Győrbe, a zalaiak pedig nem fizettek ugyan semmit sem érte, de most már mindegy. A csatár egy fél évet hát újra lehúzott az ETO-ban, aztán éves bruttó bérének kétszereséért elvitte az MTK.

„A Fradi nem akart belemenni a pereskedésbe, volt akkor pont elég baja Miriuta László szerződtetésével, amelyben szintén a bíróság döntött. Zalaegerszegről... lehetőségem lett volna Marseille-be igazolnom..., ám végül kihátrált az ügyből, mert nem volt még tisztába rakva az ügyem. Akkori menedzserem, Balla György megkereste az ETO-t, és kérte, álljanak el ettől a pereskedéstől, hogy Franciaországban játszhassak, de a győriek ezt a hírt is csak arra használták fel, hogy még jobban felverjék az áram. Fiatal játékos voltam, nem tett jót a hercehurca” – mondta jóval később a főszereplő a FourFourTwo-nak,egymásik nyilatkozatábanpedig azt állította, a győriek odahamisították a nevét az új szerződésre...

A Fradi meg csak megvette Ferenczit: 2008-ban, a Barnsleytól, 150 ezer euróért.

A pénzzel egyébként is csak a baj van: 2005 nyarán Sorin Botis a Ferencváros anyagi gondjai miatt az Admira Wackerhez távozott, ám ott elmondása szerint be akarták csapni, ezért aláírt egyik korábbi csapatához, a Sheriff Tiraspolhoz, ott azonban egyáltalán nem kapott bért, ezért felbontotta a szerződését – és visszatért az Üllői útra...

Takács II József kora egyik leggólerősebb támadója volt, de eladta az őt megfizetni nem tudó Vasas 1927-ben. Takács II szülei szerették volna, ha a Fradiban játszó testvére (Takács I, azaz Takács Géza) mellé igazol, a Hungária azonban jobb ajánlatot tett. A csatár viszont nem kívánt ott az Egyesült Államokból hazatérő Konrád Kálmán vetélytársa lenni, inkább a zöld-fehéreket választotta – a vételár egy részét a lelkes Fradi-drukkerek dobták össze, s ezt Takács II gólkirályi címmel hálálta meg!

Forrás: archivio.depor.com
Forrás: archivio.depor.com


GONDOLHATSZ EGY SZÁMRA!
Andrea Pirlo – Real Madrid, 2006

2006-ban Andrea Pirlo nagyon szeretett volna a Real Madridhoz igazolni Fabio Capello hívására, erre Adriano Galliani Milan-tótumfaktum nagyot húzott. Pontosabban csak egy kicsit: egy kicsi dobozkát vett elő az asztalfiából, ahol egy olyan szerződés lakott, amelyben a fizetési rovat nem volt kitöltve. A középpályás rövid gondolkodás után álmodott egy számot magának, és kitöltve visszaadta a papírt.

„Ez az egész olyan volt, mint Monica Lewinsky esete az Ovális irodában” – emlékezett vissza az esetre életrajzában maga a futballista, aki azért elismerte azt is, hogy egy pár pillanatig szívvel-lélekkel Real-játékosnak képzelte magát, mert ötéves szerződést kapott a spanyoloktól, „egy nem e világi” fizetéssel.

Galliani szavai is emlékezetesek lettek: „Andrea, barátom, nem mész te sehová. A rubrikába meg azt írsz, amit akarsz”.

Magyarországon pont fordítva működik: 2005-ben a Zalaegerszeg bejelentette, hogy leigazolta Bárányos Zsoltot, de a karmester végül a Vasashoz került, mert mint elmondotta, csak egy üres lapot írt alá, amely szerinte nem éppen előszerződés.

Bárányos lemaradt – ekkor még vezetőinek látóköre miatt – a Barcelonáról is: „1998-ban a Barcelona küldött repülőjegyet, meg akartak nézni élőben is, miután tetszettek nekik a videofelvételek, amelyeket rólam láttak. Kubala László még élt, és Ronald Koeman már edzőként dolgozott a stábban (Louis van Gaal segítője volt). A Barcelona B-vel edzettem, mert az A-csapat elutazott edzőtáborba. Minden rendben is volt, szerettek volna átigazolni. Az eredeti háromszázezer dolláros vételáramból azonban hirtelen ötszázezer, majd egymillió dollár lett, így a Barcelona azt mondta, komolytalanok a vezetők, és elálltak a szerződtetésemtől. Ha akkor ott tudok maradni, ha csak a B-csapatban is, minden másképp alakulhatott volna”.

Bárányos még egy angliai próbajátékot is felidézett, amikor az őt közvetítő menedzser nem tudott megegyezni a Leeds Uniteddal a jutalékáról, ezért nem szerződtették. A mostanában sokat emlegetett Halmosi Péter 2006-ban a Celticnél felelt meg próbajátékon, s a skótok önmagukat hozták: sajnálták érte az 1.5 millió eurót.

Forrás: sport.sky.it
Forrás: sport.sky.it


HÉT GÓLRA A HETEDIK MENNYORSZÁGTÓL
Márcio Santos – Tottenham, 1994

Szóval ugorjunk vissza a végére oda, hogy a pénz nem minden.
„Remek ajánlatot tettünk a klubjának, de a Fiorentinával nem tudunk versenyezni, és őszintén szólva, ez nem is csoda!” – jelentette ki 1994-ben a Tottenham egyik vezetője, aki a frissiben világbajnoki címet szerző védőt, Márcio Santost szerette volna leigazolni. A brazilt a különc olasz klubtulajdonos, egyben filmproducer, Vittorio Cecchi Gori azzal csábította el egy közel hatórás tárgyalás csúcspontján, hogy ha a bekk aláír hozzájuk, és hét gólt lő a következő idényben, akkor együtt vacsorázhat Sharon Stone-nal!

Elvitte előlünk Santost egy olyan klubtulajdonos, aki képes volt egy jótékonysági mérkőzésen megverni a bírót és a partjelzőt is! – jajdult fel egy londoni lap, amely még nem ismerhette a későbbi felhozatalt.

Az amerikai vb álomcsapatába beférkőzött ugyan Santos, a csodaszép Sharon kegyeibe végül nem, ugyanis bármennyire igyekezett, jócskán elmaradt a kitűzött céltól. Hiába no, néha a legfinomabb motiváció is kevés!

Santos pechesnek így sem érezhette magát akkoriban, a világbajnoki keretbe a Mozer, Ricardo Rocha, Ricardo Gomes hármas sérülése miatt kerülhetett be. Aki szerencsés a játékban...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik