Argentína: a szabbat miatt más kontinensre utaztak, erre elmaradt a döntő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.10. 22:04
null
A Spanyolországba utazó társaság tagjai (Fotó: La Nación)
Egészen különös sztoriról számol be a Libertadores-kupa döntője kapcsán az argentin La Voz: egy csapatnyi ortodox zsidó Boca Juniors-szurkoló Spanyolországba repült, hogy a szabbatot megtartva is meg tudja nézni a River Plate elleni finálét, erre a mérkőzést a pálya használhatatlansága miatt vasárnapra halasztották...

A La Voz beszámolója szerint harmincöt ortodox zsidó, a szabbat előírásait szigorúan betartó Boca Juniors-drukker szállt repülőre, hogy Spanyolországban nézzék meg a Libertadores-kupa fináléját. A repülőút oka a szabbatban keresendő: a nyugalomnap péntek napnyugtától szombaton a napnyugta utáni első három csillag megjelenéséig tart. Ebben a periódusban az előírásokat betartók nem látogathatnak eseményeket és elektromos eszközöket sem használhatnak – márpedig a döntő első mérkőzését helyi idő szerint szombat 17 órára írták ki.

„Amikor a Boca szombaton játszik, akkor az előírásokat betartva nem látogatunk ki a mérkőzésekre, ám amikor megtudtuk a döntő időpontját, rögtön elkezdtünk megoldásokat keresni, mert mindenképpen látni akartuk ezt a történelmi összecsapást”idézi az argentin La Nación a csoport egyik tagját, Ramónt.

A döntőt eredetileg szerdai napokon (november 7. és 28.) játszották volna, ám a második találkozó biztosítását a G-20-as csúcstalálkozó miatt nem vállalta az argentin rendőrség, így a CONMEBOL (dél-amerikai szövetség) szombati napokat jelölt ki, hiába tiltakozott az argentin liga és a helyi zsidó közösség is.

A fanatikus futballszurkolót viszont semmi sem tarthatja vissza: a társaság repülővel Spanyolország felé vette az irányt, mivel Európában az időeltolódás miatt már a szabbaton kívülre, 21 órára esett a kezdőrúgás. Illetve esett volna, de a Buenos Airesre lezúduló hatalmas mennyiségű eső miatt a döntő első mérkőzését vasárnapra kellett halasztani – tulajdonképpen teljesen felesleges volt így a spanyolországi út...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik