A magyar foci 10 gyöngyszeme, amelyre felkapta a fejét a világ

Vágólapra másolva!
2015.04.11. 12:54
A magyar labdarúgás az elmúlt tizenöt évben messze elmaradt a világ élvonalától, ennek ellenére akadtak olyan pillanatok, amikor Európa és talán a világ sportsajtója is magyar vonatkozású futballmomentumtól volt hangos. Ha csak tizenöt percre is, de tényleg zajos volt. Olykor dagadó mellel, néha pedig cseppet sem büszkén vettük tudomásul a könnyen jött és könnyen múló világhírnevet. A lényeg, hogy a miénk.

Alább tíz olyan emlékezetes gyöngyszemet, pillanatot gyűjtöttünk össze a magyar labdarúgás 2000-es éveiből, amelyek bejárták a nemzetközi sportsajtót, nemegyszer a közösségi oldalakról és a videomegosztókról indulva, ott hatalmas sikert aratva.

A szóban forgó jelenetek olyan nemzetközi, hatalmas olvasóbázisú portálok felületein bukkantak fel, mint a BBC, a Bild, a La Gazzetta dello Sport, a Marca, a The Guardian, a The Daily Mail, az ESPN, a Fox Sports, a Corriere dello Sport, a Metro, a Mirror, a 101 Great Goals, a Yahoo/Eurosport, a Bleacher Report és még folytathatnánk a sort.

1. Koplárovics Béla győztes gólja a Manchester United ellen

Bár Hajdú B. István elcsukló hangja vélhetően csak a magyar agyakba égett bele, 2002. augusztus 14-ének másnapján a világ minden futballkedvelője felkapta a fejét a ZTE sokkoló győzelmére az 1999-es BL-győztes ellen és talán meg is jegyezték a 91. percben megállíthatatlanul érkező Koplárovics Béla nevét. Aztán a magyar szempontból csúfos véget érő visszavágó alatt gyorsan el is felejtették. Mi nem.

2. Pavol Durica öngólja

Minden idők – futballpályán látott – talán legnagyobb öngólja méltán lett világhírű. Nem igazán van párja. Esetleg egy. Egy azonban biztos: nincs olyan „a 10 legfájdalmasabb öngól” összeállítás a hazai és nemzetközi sajtóban, amelyben ne kapna kiemelt helyet az exfehérvári Pavol Durica elképesztő öngólja, amely egy Debrecen–Fehérvár Magyar Kupa-negyeddöntőn született 2008-ban.

3. Lionel Messi pályafutásának egyetlen piros lapja

Ha nincs öngólválogatás Durica nélkül, nincs „a futball legpocsékabb debütálásai” összeállítás sem a négyszeres aranylabdás Lionel Messi nélkül.

2005 augusztusában Magyarország–Argentína válogatott felkészülési mérkőzést rendeztek. Az akkor 18 éves Messi hazánk fiai ellen mutatkozott be válogatott szerelésben – akárcsak Diego Maradona. Messi csereként lépett pályára, de alig egy percet töltött a pályán. Vanczák Vilmossal rendeztek kötélhúzást (kötél nélkül), aminek a vége argentin szempontból kiállítás lett. Azóta is ez Messi pályafutásának egyetlen piros lapja, úgy tűnik, Vanczák történelmi tettet hajtott végre.

4. Lanzafame és Martínez büntetője

Egy különlegesen buta piros lapnak az országhatárokon túl is hírértéke van, nem volt ez másként 2013. április 28-án sem. Két (akkor) kispesti légiós, Leandro Martínez és Davide Lanzafame addig balhézott azon, hogy melyikük végezze el a büntetőt, amíg a bíró utóbbinak piros lapot nem adott.

5. Emir Dilaver köténye

Magyar pályán villantott csel ritkán járja körbe a fél világot, a Ferencvárosban futballozó Emir Dilaver varázslata épp ilyen ritka gyönyörűség volt.

6. Devecseri Szilárd. Amszterdam. Hollandia. Vb-selejtező. 8–1. Öngól. Arjen Robben.

7. Luka Dominic műesése

Mi kell ahhoz, hogy egy 21 éves kaposvári futballista világszám legyen? Egy parádés műesés, ami olyan remekül sikerült a Vasas elleni NB II-es bajnokin, hogy felkapta a nemzetközi sportsajtó is. Az év legszebb színészi alakításait díjazó Fallon D’Floor mezőnyébe „sajnos” nem került be, pedig a Yahoo egyik blogján is esélyesnek titulálták.


8. Gohér szöglete

Egy szörnyen elpuskázott szöglet is jelenthet tizenöt perc hírnevet, ha úgy végezzük el, mint a Diósgyőr védője, Gohér Gergő. Azokban a napokban épp ez volt minden idők legrosszabb szöglete, de persze sokkal magasabban jegyzett játékosoktól is láttunk már hasonló bravúrt.

9. Bavon Tshibuabua lecsúszott lövése

Miközben Gohér a „legrosszabb” szöglettel hódította meg a világot, az exújpesti Bavon Tshibuabua emlékezetes lövéssel, ami szintén „a szezon legjobbja” lett, a célt tévesztett kapura lövési kísérletek kategóriájában.

10. Birtalan Botond sarkazásán ámult a világ

A végére a legfrissebb. A békéscsabai Birtalan Botond nemzetközi hódítását mi is megénekeltük, a Gyirmót ellen szerzett lebilincselő találata csak azért nem pályázhat a következő Puskás-díjra, mert nem élvonalbeli mérkőzésen született.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik