Van 4 jó érvünk, hogy a jó idő helyett a fotelt válassza – Bayern–Dortmund, Arsenal–MU, Atlético–Real, Milan–Napoli

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.04. 10:41
null
A mai menü: vasárnap nagy riválisok feszülnek egymásnak a topligákban (Forrás: Bleacher Report)
Szombat helyett ezúttal vasárnap a fő játéknap a labdarúgó-topligákban, amelyekben valóságos rangadódömpingre kerül sor a hét végén. Angliában Everton–Liverpool és Arsenal–Manchester United, Spanyolországban Atlético Madrid–Real Madrid, Olaszországban Milan–Napoli, Németországban Bayern–Dortmund, Franciaországban PSG–Marseille mérkőzést rendeznek. Minden futballrajongó dörzsölheti a tenyerét! Topliga-beharangozónk.

 

NÉMETORSZÁG

Megállítja-e a bajor szuperexpresszt a BVB? Ez a kérdés foglalkoztatja most egész Németországot, a Bayern München ugyanis feltartóztathatatlanul menetel a Bundesligában, hétből hét mérkőzést nyerve meg, a második helyen pedig az ugyancsak veretlen dortmundiak állnak négy ponttal lemaradva, de valamennyi pontjukat az utóbbi két fordulóban hullajtották el.

„A Bayern–Dortmund meccsek mindig különlegesek, ezt a párharcot mindenki látni akarja. Ellenfelünk, mondanom sem kell, remek erőkből áll, a legjobb Borussiára számítok vasárnap! Noha természetesen fontos mérkőzésről van szó, még csak október van, ha nyerünk, akkor sem dől még el a bajnoki cím sorsa” – nyilatkozta Pep Guardiola a pénteki sajtótájékoztatón. A katalán tréner továbbra sem számíthat Franck Ribéryre (talán csak a hónap közepén) és Holger Badstuberre, Sebastian Rode most dőlt ki a sorból, míg a hetek óta harcképtelen Arjen Robben, valamint Arturo Vidal a kispadon kezdheti meg a találkozót

A dortmundiaknál az utóbbi évek állapotával ellentétben szinte mindenki egészséges, és eltiltva sincs senki. Michael Zorc sportigazgatót és Thomas Tuchel vezetőedzőt csak egyvalami zavarja mostanában: a játékvezetők ítéletei. Zorc szerint az utóbbi hetekben kifejezetten ellenük fújtak a bírók, és szeretné, ha ez a gyakorlat nem folytatódna Münchenben.

Lewandowski vs. Aubameyang, akár így is be lehetne harangozni a találkozót. A Bayern lengyelje tíz góllal vezeti a góllövőlistát, a Borussia gaboni csatára kilenc találattal a második. Előbbi a Mainz elleni duplájával már a 100. és a 101. gólját szerezte a Bundesligában, amivel a leggyorsabban „századossá” váló külföldi lett a német elitligában (168 meccs kellett neki a mérföldkőhöz), utóbbi meg azzal vált Bundesliga-rekorderé, hogy az első hét forduló mindegyik mérkőzésén a kapuba talált.

Lewa ráadásul a szeptember 22. és 29. közötti egy hétben tíz gólt rámolt be összesen a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában. És ha ez még nem lenne elég: azzal, hogy tízszer volt eredményes a Bundesliga első hét fordulójában, lemásolta Gerd Müller teljesítményét – igaz, a Nemzet bombázójának kétszer is sikerült a rajt után a 7/10-et összehoznia.

SPANYOLORSZÁG

Atlético vagy Real? (FotóÉ: AFP)
Atlético vagy Real? (FotóÉ: AFP)

Atlético vagy Real? A 211. madridi derbivel ér véget a La Liga 7. fordulója, és ha nyernek a királyiak, élre vághatnak a tabellán – feltéve, hogy az éllovas Villarreal nem gazdagodik három ponttal a Levante pályáján.

„Akármilyen áron is, de győzni szeretnék a derbin, ezt annak ellenére mondom, hogy nagyra tartom ellenfelünket, akit csak igazán összpontosítva fektethetünk két vállra. Az Atlético magára húzhat minket, és a kontrákat erőltetheti, de képes arra is, hogy megszállja a térfelünket, és agresszíven letámadjon minket – fogalmazott Rafa Benítez, a Real mestere a sajtótájékoztatón. – Sajnos James Rodríguez ismét megsérült, ám Bale és Sergio Ramos már rendes edzéseket végezhetett a héten, játékra készek. A meccs előtt döntöm el, hogy szerepelnek-e vagy sem.”

A királyi gárda bajnokin 2013 óta nyeretlen a Vicente Calderónban, amelynek ura, Diego Simeone óvatosan fogalmazott a várható játékról, nem véletlenül, hiszen a „matracosok” két bajnoki vereséggel a tarsolyukban és Koke nélkül várják ősi riválisukat:

„Erőnlétileg a legtöbb vetélytársunknál jobbak vagyunk, azzal nem is lehet gond vasárnap. Amiben fejlődnünk kell, az az összjáték és a mérkőzés alatti kiegyensúlyozottság. Jól ismerem kollégám taktikáját, mindig is megerősített védelemmel indult harcba. A Real hátsó alakzatát is megerősítette, főleg a széleken, ezért is kap kevés gólt csapata a szezonban. Koke biztosan nem léphet pályára, Correa vagy Carrasco helyettesítheti.”

ANGLIA

Minden sorozatot figyelembe véve hármat elbukott legutóbbi öt mérkőzéséből az Arsenal, amely a Manchester Unitedet látja vendégül a Premier League 8. körében. Ez lesz a felek 222. randevúja.

„Tanulunk a győzelmekből és a vereségekből is. Csak három pont a különbség az Arsenal és az MU között, és mi játszunk otthon. A múlt héten nagyon megvertük a Leicestert, ezen az úton szeretnénk tovább haladni” – mondta Arsene Wenger, az „ágyúsok” menedzsere. A francia trénernek hat sérültje van, viszont Louis van Gaalnak is van négy. Utóbbi számára továbbra is a balhátvéd, Luke Shaw pótlása okozza a legnagyobb fejfájást, a bal szélen bevethető Marcos Rojo ugyanis szintén sérült.

Mindkét gárdának van egy-egy talizmánja: az Alexis Sánchez ékpárjaként várhatóan kezdő Theo Walcott (Arsenal) 12 gólt szerzett legutóbbi 13 olyan PL-mérkőzésén, amikor a kezdő tizenegy tagja volt; Anthony Martial (Man. United) négy találatot jegyzett az előző öt összecsapásán.

OLASZORSZÁG

MilanNapoli (és az egy időben kezdődő Fiorentina–Atalanta) összecsapással zárul a Serie A 7. fordulója. A déli alakulat mumus a milánóiak számára, akik csak egyszer nyertek a két csapat utóbbi nyolc közös fellépésén, az elmúlt négy találkozójukon háromszor is a Napoli győzött.

A kékek magabiztosan várják a rangadót, nem véletlenül, hiszen az elmúlt egy hónapban veretlenek maradtak, utóbbi öt tétmeccsükből négyet nyerve meg; egy hete két vállra fektették a Juventust, és az Európa-ligában sem botlottak meg. Figyelmeztető jel lehet azonban a nápolyiak számára, hogy a bajnokságban még egyszer sem nyertek idegenben, a Milan ugyanakkor, ha nyögvenyelősen is, de mindig begyűjtötte hazai pályán a három pontot.

„A Napoli a középpályától felfelé Európa egyik legjobb csapata, nehéz dolgunk lesz ellene, az biztos” – vezette fel a találkozót Szinisa Mihajlovics, a hazaiak szerb edzője, aki nem számíthat egy sor labdarúgójára, Mario Balotelli és Honda Keiszuke szereplése pedig kérdéses. A Napolinál ellenben senki sem hiányzik majd.

ANGOL PREMIER LEAGUE
8. FORDULÓ

14.30: Everton–Liverpool (Tv: DIGI Sport1)
17.00: Arsenal–Manchester United (Tv: DIGI Sport1)
17.00: Swansea City–Tottenham Hotspur

NÉMET BUNDESLIGA
8. FORDULÓ

15.30: Schalke–Köln (Tv: Eurosport2)
17.30: Bayern München–Dortmund (Tv: Eurosport2)
17.30: Leverkusen–Augsburg

OLASZ SERIE A
7. FORDULÓ

12.30: Empoli–Sassuolo (Tv: DIGI Sport2)
15.00: Palermo–Roma
15.00: Sampdoria–Internazionale (Tv: DIGI Sport2)
15.00: Udinese–Genoa
18.00: Juventus–Bologna (Tv: DIGI Sport2)
18.00: Lazio–Frosinone
20.45: Fiorentina–Atalanta
20.45: Milan–Napoli (Tv: DIGI Sport1)

SPANYOL LA LIGA
7. FORDULÓ

12.00: Rayo Vallecano–Betis (Tv: Sport1)
16.00: Athletic Bilbao–Valencia (Tv: Sport1)
18.15: Levante–Villarreal (Tv: Sport1)
20.30: Atlético Madrid–Real Madrid (Tv: Sport1)

FRANCIA LIGUE 1
9. FORDULÓ

14.00: Monaco–Rennes
17.00: Lorient–Bordeaux
17.00: Caen–Saint-Étienne
21.00: PSG–Marseille (Tv: DIGI Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik