Videó: amikor Halmai kilőtte a hosszút és legyőztük a vb-bronzérmest

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.06.11. 08:16
A sportvilág lassan ugyan éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, de mivel archív visszatekintéseink népszerűek voltak olvasóink körében, folytatjuk a videós múltidéző sorozatunkat. Az „időgéppel” 1995 tavaszára, a Magyarország–Svédország (1–0) válogatott mérkőzésre repülünk vissza.

Az elmúlt három évtizedben nagyon kevés olyan értékes győzelmet aratott a magyar labdarúgó-válogatott tétmérkőzésen, mint 1995. április 26-án, Svédország ellen. A Mészöly Kálmán irányította nemzeti csapatnak a friss vb-bronzérmest sikerült felülmúlnia – hasonló bravúrként csak a vb-ezüstérmes horvátok elleni 2–1-es diadalt említhetjük a közelmúltból.

A svéd válogatott ráadásul szinte „teljes vértezetben” vonult ki a Népstadion gyepére: a Bulgária ellen 4–0-ra megnyert vb-bronzmérkőzésen pályára lépő 11 kezdőjátékosból 8 ekkor is szerepet kapott. Ez sem segített a vendégeken: Halmai Gábor futtából óriási gólt rúgott már a mérkőzés legelején, és a magyar válogatott meg is tartotta az 1–0-s előnyt a lefújásig az előbb eleredő, majd szakadó esőben. A svédek legnagyobb sztárja, a zseniális képességű Tomas Brolin a stockholmi, Magyarország elleni mérkőzésen szenvedett súlyos sérülést, így nem játszhatott Budapesten.

Ez volt Halmai második gólja a válogatottban és a selejtezősorozatban – korábban a törökök kapujába is betalált. Válogatottunk 1995 óta kilencszer csapott össze a svédekkel, ám csak egyszer (2012-ben) tudott nyerni, egyszer bravúrral pontot szerzett idegenben, hétszer vereséget szenvedett.

Halmai Gábor a svédeknek rúgott gólját ünnepli (Fotó: NS-archív)
Halmai Gábor a svédeknek rúgott gólját ünnepli (Fotó: NS-archív)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik