Válogatott: Voltak olyan periódusok, amelyek nem tetszettek – Marco Rossi

PIETSCH TIBOR (Baki), SZ. GY.PIETSCH TIBOR (Baki), SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2019.06.09. 08:38
null
Marco Rossi jól irányított, jól cserélt, utóbbira remek példa Holman Dávid gólja (Fotó: Szabó Miklós)
Marco Rossi szövetségi kapitány lapunk kiküldött tudósítójának adott interjújában az Azerbajdzsán elleni szép győzelem részleteit emelte ki.

 

– Ezt a forgatókönyvet álmodta meg?
– Többé-kevésbé igen – felelte a mérkőzést követően a Nemzeti Sport kérdésére Marco Rossi szövetségi kapitány. – Összességében nem lehetek elégedetlen, de azt is el kell mondanom, hogy voltak olyan periódusok, amelyek nem tetszettek. Amikor egy nullára vezettünk, hátrább húzódtunk, mint kellett volna. Igaz, ebben a pszichológiának is lehet némi szerepe, ugyanis a játékosok tudat alatt úgy gondolkodhattak, jobb a biztonság. Miután megdupláztuk az előnyünket, akkor is hasonló hibát véltem felfedezni, de a lényeg az, hogy nem forgott veszélyben a győzelmünk. Stabilak voltunk, javarészt magabiztosak, és a harmadik gólunkkal le is zártuk a meccset. Rúghattunk volna talán többet is, de szerintem előre mindenki kiegyezett volna a három egyes sikerrel.

– Tudjuk, hogy nem szeret senkit sem kiemelni a csapatából, ám ez egyszer tegyen kivételt. Mi a véleménye a góllal bemutatkozó Holman Dávid teljesítményéről?
– Kedvelem ezt a fickót! Régóta ismerem, tisztában vagyok vele, milyen képességekkel van megáldva. Az is igaz, hogy korábban többet foglalkozott magával a pályán, mint kellett volna – ha értik, mire gondolok. Minél többet tesz a csapatért, annál hatékonyabb a játéka, ez bebizonyosodott ezúttal is. Már most is remek futballista, de még jobb lehet, ha tesz még egy lépést előre. Természetesen – mint ahogy a többiekkel – vele is elégedett vagyok, nagyon jól edzett a mérkőzést megelőző napokban, megmutatta, hogy számíthatok rá, ezért is állítottam őt be Szoboszlai Dominik helyére.

– Hálátlanabb téma: a hajrában miért küldték el a kispadtól?
– Itt az edzői zóna egy két négyzetméteres terület volt... Azt készséggel elismerem, hogy a meccs közben kétszer-háromszor átléptem a vonalat, de azt már nem, hogy olyasmit mondtam volna, amiért a lelátóra küldjenek. Nem reklamáltam a játékvezetőnél, csak megkérdeztem tőle, miért nem mi jövünk bedobással, amikor nekünk kellene. Rendben, három egyre vezettünk, de a futballban bármi megtörténhet néhány perc alatt, olykor bizony az is számít, melyik csapat végezheti el a bedobást. Nem színházban vagyunk, nem tenisztornán – ez labdarúgás! Márpedig a futballban helye van az érzelemnek is. A bírónak meg kell értenie, hogy az edzők is nyomás alatt dolgoznak. Én megadom a kellő tiszteletet mindenkinek, de ezt elvárom másoktól is. Azt elfogadom, ha azért büntetnek, mert – már bocsánat – hülyeséget csinálok, csakhogy ezúttal szó sem volt erről.

– Nem fél attól, hogy a „száműzetése” eltiltást von maga után és Wales ellen nem ülhet a padra?
– Most még nem tudom, mi lesz a sorsom, egyelőre csak remélni tudom, hogy kedden is a csapat mellett lehetek.

– Az elutazás előtt nem titkolta, úgy felkészültek Azerbajdzsánból, mintha a világbajnokkal találkoznának. Okozott egyáltalán meglepetést az ellenfél?
– Azt kaptuk, amit vártunk. Sejtettük, hogy állnak fel az azeriek, és nem is tévedtünk. Azt ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy mindvégig példaértékű volt a hozzáállásuk, minden labdáért becsülettel megharcoltak, meg is nehezítették ezzel a dolgunkat. Olyan csapattal játszottunk, amelyik az égvilágon mindent megtett azért, hogy megszerezze a három pontot, de szerencsére ez ellenünk kevésnek bizonyult. Nekünk nem volt más választásunk, mint megnyerni ezt a meccset, tudtuk előre, ha esetleg pontokat veszítünk Bakiban, azzal igencsak távol kerülhetünk az Európa-bajnoki részvétel kivívásától.

– Kedden viszont közelebb kerülhetnek hozzá...
– Wales kikapott Horvátországban, ez talán jól jött nekünk, de akkor cselekszünk a legjobban, ha magunkkal foglalkozunk. Ha ez nehéz meccs volt, a keddi még nehezebb lesz, de természetesen mindent elkövetünk azért, hogy azt is megnyerjük. Láttam a Horvátország–Wales mérkőzés első félidejét, mit ne mondjak, nagyon kemény csata zajlott. Ryan Giggs csapata nagyon erős, arról nem beszélve, hogy kifejezetten gyors támadókkal vonultak fel. Őket mindenképpen meg kell fékeznünk. Most azt mondom, nem baj, hogy a szombatról vasárnapra virradó éjszakát még Bakiban töltjük, mert ez is segítheti a regenerálódást. Vannak olyan játékosok, akik kisebb sérüléssel bajlódnak, jó hogy a szakemberek azonnal kezelésbe vehetik őket. Fontos lenne, hogy mindenki aludjon egy jót, hogy aztán kipihenve induljunk haza.

– Volt már ideje arra, hogy vessen egy pillantást a jelenlegi csoportállásra? Elég jól fest, hogy e pillanatban Magyarország áll az első helyen.
– Azt már megsúgták, hogy jelenleg mi vagyunk az elsők. Hogy őszinte legyek, nem bánnám, ha most véget is érne a selejtezősorozat.

FELRÚGTA A LABDÁT A KAPUS SZEME KÖZÉ

– Ilyen debütálásról álmodott címeres mezben?
– Talán a legszebb álmaimban sem szerepelt, hogy ilyen góllal sikerül bemutatkoznom a válogatottban – mondta Holman Dávid, a válogatott középpályása. – Nem az első labdaérintésem után találtam a kapuba, mert az rossz passz volt, de a lövés miatt már nem lehet bennem hiányérzet, gyönyörűség volt nézni a labda útját.

– Emlékszik a lövést megelőző mozzanatokra?
– Kleinheisler László passzolt elém remekül, én pedig felrúgtam a labdát kapus szeme közé. Életem egyik legszebb pillanata volt. Az álomszerű bemutatkozás mellett nagyon örülök a csapat győzelemének is.

– A klubjában nyújtott teljesítménye mennyire kellett ahhoz, hogy címeres mezt húzhasson, illetve mennyit számít, hogy Marco Rossi a szlovák bajnokságot ugyanúgy ismeri, mit a magyart?
– A szövetségi kapitány világossá tette, aki rendszeresen játszik a csapatában, annak van esélye bekerülni a válogatottba. Ez nekem sikerült, bajnokok lettünk a Slovannal, most pedig itt vagyok, és ennek nagyon örülök. Wales ellen is mindent megteszünk majd a győzelemért, azt el lehet mondani, hogy senki sem mehet ellenünk biztosra.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ
E-CSOPORT
Azerbajdzsán–MAGYARORSZÁG 1–3 (Madatov 69., ill. Orbán 18., 53., Holman 71.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Horvátország–Wales 2–1
(J. Lawrence 17. – öngól, Perisic 48., ill. Brooks 77.)

Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia (Tv:Sport1) – élőben az NSO-n!
20.45: MAGYARORSZÁG–Wales (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 3 2 1 5–4 +1 6
2. Horvátország 3 2 1 5–4 +1 6
3. Szlovákia 2 1 1 2–1 +1 3
4. Wales 2 1 1 2–2 0
3
5. Azerbajdzsán 2 2 2–5 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik