Szoboszlai Dominik az elmúlt száz év legfiatalabb magyar válogatott labdarúgója lehet (Fotó: mlsz.hu)

 

Szoboszlai Dominik lehetséges beválogatásáról a Nemzeti Sport Online már korábban beszámolt, értesülésünk pedig pénteken beigazolódott: Bernd Storck szövetségi kapitány meghívót küldött a Red Bull Salzburg 16 éves középpályásának, aki az elmúlt száz év legfiatalabb válogatott labdarúgójává, míg a magyar válogatott történetében az ötödik legfiatalabb játékossá válna, ha pályára lépne az oroszok ellen.

 
SZÁZ ÉVE NEM LÁTOTT HÚZÁS JÖHET BERND STORCKTÓL

Szoboszlai 16 éves és hét hónapos lesz az oroszok elleni meccs időpontjában, ennél fiatalabban legutóbb Orth György debütált a nemzeti csapatban – száz évvel ezelőtt, 1917-ben.

Az előző keretben nem szereplő játékosok közül Elek Ákosra, Nagy Dominikre és Kocsis Gergőre is számít a szövetségi kapitány.

A Nemzeti Sport Online információi szerint a Hapoel Beer-Seva balhátvédje, Korhut Mihály sérülés miatt hiányzik a keretből. Az Európa-bajnokságot megjáró légiósok közül rajta kívül az elmúlt időben ugyancsak sérüléssel bajlódó Guzmics Richárd, illetve Pintér Ádám és Németh Krisztián sem kapott meghívót.

Bernd Storck ezúttal is telefonon egyeztetett a Chicago Fire-ben játszó, az MLS góllövőlistáját vezető Nikolics Nemanjával, akivel abban állapodtak meg, hogy nem csatlakozik a csapathoz a soron következő két mérkőzésre, mert klubcsapata június 4-én, illetve 10-én is bajnoki mérkőzést játszik, így az oroszok ellen egész biztosan nem szerepelhetne, az Andorra elleni vb-selejtezőre utazó keret tagjairól pedig a június 5-i, Oroszország elleni felkészülési mérkőzés után dönt a kapitány – írja az mlsz.hu.

Bernd Storck az összetartás során már a jövő válogatottjára is gondol, ezért több fiatal is lehetőséget kap arra, hogy a kerettel készüljön. A Magyarországon játszó meghívottak névsorát – a klubedzőkkel történő egyeztetést követően – a jövő hét folyamán hirdeti ki a kapitány.

A MAGYAR VÁLOGATOTT LÉGIÓSKERETE
Kapusok:
Gulácsi Péter (RB Leipzig), Megyeri Balázs (Greuther Fürth)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre), Lang Ádám (Dijon), Kocsis Gergő (DAC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev)
Középpályások: Nagy Ádám (Bologna), Elek Ákos (Kajrat Almati), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Nagy Dominik (Legia Warszawa), Sallai Roland (Palermo), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin), Kalmár Zsolt (Bröndby), Stieber Zoltán (Kaiserslautern)
Támadók:
Szalai Ádám (Hoffenheim), Priskin Tamás (Slovan Bratislava)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TÖRTÉNETÉNEK LEGFIATALABB BEMUTATKOZÓI
1. Horváth József (született: 1890. szeptember 25.; válogatott bemutatkozás: 1906. április 1.): 15 évesen és 6 hónaposan
2. Bíró Gyula (1890. május 10.; 1906. október 7.): 16 évesen és 5 hónaposan
3. Holits Ödön (1886. december 7.; 1903. június 11.): 16 évesen és 6 hónaposan
3. Orth György (1901. április 30.; 1917. november 4.): 16 évesen és 6 hónaposan
Források:
Antal Zoltán, Hoffer József: Alberttől Zsákig, wikipedia, nela.hu

A MAGYAR VÁLOGATOTT JÚNIUSI MÉRKŐZÉSEI
Június 5. (hétfő), 20.30: Magyarország–Oroszország – felkészülési mérkőzés, Groupama Aréna
Június 9. (péntek), 20.45: Andorra–Magyarország – vb-selejtező