Válogatott: Storck Orbant is viheti az Eb-re, ha akarja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
2016.01.18. 12:43
null
Orban (balra) a Német Kupában már a Bayern sztárjai ellen is küzdhetett (Fotó: AFP)
Érdekes opció a magyar labdarúgó-válogatott számára: Willi Orban, a német második ligás RB Leipzig 23 éves középhátvédje német-magyar állampolgár, és elméletileg beválogatható lenne a nemzeti csapatba, már ha Bernd Storck igényt tart a szolgálataira. Más kérdés, hogy Orban a német és lengyel válogatottat is választhatja, és elsősorban németként gondol magára.

Orban kulcsjátékos a Bundesliga 2.-ben, szerepelt a német U21-es válogatottban, apai ágon pedig magyar – Storck ráadásul kazah szövetségi kapitányi időszaka alatt aktívan kereste németországi kapcsolatain keresztül a hasonló, felmenői révén beválogatható futballistákat. Heinrih Smitgal „kazahosítása” kifejezetten Storck nevéhez kötődik, de Konsztantyin Engel és Alekszandr Merkel is Németországban nevelkedett játékosként választotta később Kazahsztán válogatottját.

Az RB Leipzig törökországi edzőtáborban készül a tavaszi szezonra, a klub televíziós csatornája pedig rákérdezett Orbannál: mit szólna ahhoz, ha Storcknál magyar válogatott lenne és az Európa-bajnokságon játszhatna?

 

NÉVJEGY
WILLI ORBAN
Született: 1992. november 3., Kaiserslautern, Németország
Klubja: RB Leipzig
Korábbi klubja: Kaiserslautern
Becsült piaci értéke: 2.5 millió euró

„Édesapám magyar és Magyarországon is él, édesanyám lengyel, én pedig Németországban születtem, így aztán mindhárom válogatottban elméletileg számításba vehetnek. Egyelőre még nem kerestek” – mondta Orban az RB Leipzig klubtelevíziójának.

A belső védőként és védekező középpályásként is bevethető, az utóbbi időben rendre középhátvédként szereplő Willi Orban utánpótlás-válogatott már volt – a német nemzeti csapatba kapott meghívót még 2014-ben, ettől viszont A-válogatottat még szabadon választhat, már ha a három nemzeti szövetség egyike küld neki meghívót. Orban a 2015–16-os idényben kulcsembere a Gulácsi Pétert és Kalmár Zsoltot is alkalmazó RB Leipzignak, tizennyolc bajnokit játszott végig, csupán egyszer hiányzott a lipcsei csapatból, eltiltás miatt.

Orban a Bildnek novemberben adott interjúban elmondta, elsősorban a német nagyválogatott behívójára vár, Joachim Löw megkeresése lenne az igazi – ám semmit sem zár ki, mert Magyarországhoz és Lengyelországhoz is vérségi kötelékek fűzik.

„Óriási lenne, ha Joachim Löw egyszer meghívót küldene. Ez a végcél minden labdarúgónak, aki Németországban született és nőtt fel. Reálisan kell néznem azonban a helyzetet, a második ligában játszom, még fiatal vagyok, és klasszis játékosok vannak az A-válogatottban a posztomon. Lépésről lépésre kell haladnom, és először az élvonalban kell bizonyítanom. Magyar útlevelem is van, de még lengyel válogatott is lehetnék. Semmit sem zárok ki. Természetesen a magyar és a lengyel válogatottba gyorsabb út vezethetne, ám nem vagyok olyan játékos, aki a könnyebb utat keresi, és németként gondolok magamra” – nyilatkozta.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek