Válogatott: spliti káosz, nekünk szurkolhatnak a horvát drukkerek?

TŐKE JÁNOSTŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.09.26. 13:45
null
Nehéz helyzetbe kerülhet a horvát válogatott a mieink elleni meccsen (Fotó: Török Attila)
Elképzelhető, hogy a magyar válogatott érezheti magát otthon október 10-én a horvátok elleni idegenbeli mérkőzésen.

Megtörténhet-e, hogy a legnehezebb vendégszereplés vár Splitben a horvát válogatottra október 10-én a Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtezőn? Ezt a kérdést boncolgatta a Vecernji list napilap annak kapcsán, hogy a csapat legutóbb 2011-ben játszott meccset nézők előtt a gyönyörű kikötővárosban, ahol a legkevésbé sem népszerű a Horvát Labdarúgó-szövetség (HNS)…

Szeptember 13-án az ismert énekes, a Hajduk Split-szurkoló Sinisa Vuco megosztott egy videót, amelynek végén az egyik számát úgy énekelte el barátai társaságában, hogy „…a szív nem felejti el, ha becsapják, drága Hajdukom, az a legrosszabb”, majd pedig hozzátette: üdvözlet a Torcidáknak (a Hajduk szurkolói csoportja), üdvözlet Splitnek, tiszta szívből Magyarországnak szurkolunk Horvátország ellen!

Nos, a lap most megszólaltatta Vucót, s a zenész azonnal másik „lemezre” váltott: „Nem gondoltam volna, hogy a mi kis dalmáciai szórakozásunk ekkora vihart kavar. Mindig is Horvátország mellett állok. Hajrá, Horvátország, a csoportban pedig a mi barátaink, a magyarok legyenek a másodikak, s együtt jussunk tovább!”

S hogy miért tartanak attól a horvátok, hogy a spliti szurkolók egy része nem a házigazdáknak, hanem a magyaroknak szurkol? Nos, azért, mert ez jó alkalom a drukkereknek, hogy ország-világ előtt véleményt nyilvánítsanak a horvát szövetségről.

„Vegyes érzések kavarognak az emberekben: magától értetődő, hogy mindenki szereti a válogatottat, ott van viszont a lázadás, az elégedetlenség, ami a szövetség Hajdukkal szembeni viszonyulásából, a harminc éve zajló megalázásából adódik. A szövetségben mindent egy csapat, a zágrábi Dinamo favorizálásának rendelnek alá” – nyilatkozta a Hajduk legendája, Drazen Muzinic.

A lap megszólaltatott egy spliti újságírót, Damir Petranovicot is: „Split szereti a válogatottat, a Hajduk nem a nemzeti együttes, hanem a szövetségben zajló rendellenességek és egyenlőtlenségek ellen harcol. A HNS-nek ez a találkozó igenis vendégszereplés lesz, és ezt csak saját magának köszönheti.”

De akkor mégis miért rendezik a Magyarország elleni találkozót Splitben?

Sokak szerint politikai okból, mert Horvátországban elnökválasztási kampány zajlik, és a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) szeretné bizonyítani, keményen dolgozik az északi és a déli rész közelebb hozásán.

„Nem a splitiek a hibásak, hogy egy évtizedet kellett várni egy ilyen mérkőzésre – fogalmazott Petar Skoric, a HDZ spliti elnöke, hozzátéve, alaptalan a vád, amely szerint a kikötőváros problémás hely és a helyi huligánok miatt nem rendeznek ott gyakrabban válogatott találkozót. – Ez a döntés új irányt mutat a horvát labdarúgásban, amely a normalizálódás felé vezet, és hozzájárul ahhoz, hogy a szövetségen belüli viszonyok is javuljanak.”

Beszámolók szerint rendbontástól nem kell tartani, mert megfelelően lesz biztosítva a város és a stadion az októberi mérkőzés idején.

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND
E-CSOPORT
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 5 3 1 1 10– 5 +5 10
2. Szlovákia 5 3 2 9– 7 +2 9
3. MAGYARORSZÁG 5 3 2 7– 6 +1 9
4. Wales 4 2 2 4– 4 0 6
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik