Válogatott: Rossi utalása – Dzsudzsák kimarad a keretből?

Vágólapra másolva!
2018.07.24. 09:34
null
Marco Rossi a hétvégén több bajnokin is feltűnt (Fotó: Szabó Miklós)
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Időknek adott exkluzív interjújában elmondta, még Dzsudzsák Balázsnak sincs bérelt helye a nemzeti csapatban. A szakember elárulta, hogy hamarosan felhívja Nikolics Nemanját (is), ugyanakkor nagy változásokra nem lehet számítani a keretet illetően.

Az olasz trénert elsőként arról kérdezték, nem nyomasztja-e, hogy a Budapest Honvédnál és a DAC-nál elvégzett nagyszerű munkája után a magyar válogatottnál is „csodát várnak” tőle?

„Cseppet sem nyomaszt, csupán egyetlen kétségem van. Korábban sohasem voltam hasonló szituációban, mindig klubcsapatokat edzettem. Egy klubedző és egy szövetségi kapitány munkája között egyetlen lényegi különbség van: klubedzőként mindenre van időd; bele tudsz mászni a játékosaid koponyájába, agyába, a magad képére tudod formálni őket, a csapatot – fejtette ki Marco Rossi. Naponta találkozol, beszélsz, együtt élsz velük, fokozatosan megismered őket, miközben ők is megismernek téged, a futballról alkotott filozófiádat. Az én munkám most egészen más lesz. Ami a jó benne, hogy vélhetően jobb képességű játékosaim lesznek, mint egy klubban.”

„De gyorsan le kell szögeznem: a futballban nincsenek csodák. Minden attól függ, hogy a játékosok mennyit adnak vissza abból, amit elmagyarázol nekik, begyakoroltatsz velük.”

Rossi elárulta, két héttel a finnek elleni mérkőzés (szeptember 8.) előtt hirdeti ki az első keretét. Ezzel kapcsolatban kitért például Dzsudzsák Balázsra és Szoboszlai Dominikre is.

„Mindenkit meg kell néznem. Ez nem Spanyolország, Belgium vagy Németország, ahol van huszonöt kiemelkedő játékos, aki adja magát. Nekem harmincöt-negyven, nagyjából egyforma képességű labdarúgót kell megvizsgálnom, természetesen a kollégáim segítségével. Csakhogy van egy óriási probléma. Vegyük például Hidi Patrikot, aki a kedvenc emberem volt a Honvédban. Hidi a spanyol másodosztályban, a Real Oviedo csapatában játszott, de most átadólistára tették. Nincs csapata, mint ahogy Dzsudzsák Balázsnak sincs. Aki pedig nem játszik, azt nem tudom figyelembe venni.”

„Ugyanezt a gondom Szoboszlai Dominikról. Ha bekerül a Salzburg nagy csapatába, akkor nagyszerű, behívom. De a fiókcsapatból, a Lieferingből, amely a másodosztályban játszik, nem tudom beválogatni, mert az nem az a szint, amit a válogatottban megkövetelünk.”

Marco Rossi a Nikolics Nemanjával kapcsolatos kérdésre úgy felelt, még nem beszélt a Chicago Fire támadójával, a héten viszont „mindenkit felhív, akit fel kell hívnia.”

A kapitány továbbá elmondta, az NB I nyitó fordulójából négy összecsapáson volt kint. Rossi kiemelte többek között Lovrencsics Gergőt, Varga Rolandot, és az MTK szervezett játékát az Újpest ellen. Az olasz mester a jövőbeli terveit is ecsetelte.

„Az a baj, hogy azok a fiatalok, akik az elmúlt hónapokban bekerültek a keretbe, nem igazán bizonyították, hogy ott lenne a helyük, hogy ki tudnák szorítani az öregeket, miközben a rutinos válogatottak közül többen is arról győzték meg a szemlélőt, hogy pályafutásuk leszálló ágába kerültek. Szóval három-négy új fiút szeretnék beépíteni, nem többet, nem feltétlenül tinédzsereket, de olyanokat, akikre az előttünk álló két-három évben számíthatunk. Tehát a jövőnek dolgozunk, miközben nem szabad megfeledkeznünk az eredményességről. A cél a kijutás a 2020-as Európa-bajnokságra, pláne hogy Budapest is rendez mérkőzéseket. Nincs időnk kísérletezni és arra sincs lehetőségünk, hogy két-három hetet együtt edzőtáborozzunk. Legfeljebb négy-öt edzésünk lesz a finnországi meccs előtt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik