Válogatott: Vészhelyzet van a védelemben, de nem keresek alibit – Rossi

Vágólapra másolva!
2019.11.11. 11:13
A magyar labdarúgó-válogatott először tartott sajtótájékoztatót a Puskás Arénában. Az eseményen bemutatták a nemzeti csapat új, hazai mezét, melyet 2020-tól használ majd a válogatott (de már Uruguay ellen is ebben szerepel) és Marco Rossi szövetségi kapitány is válaszolt az újságírók kérdéseire a soron következő két válogatott mérkőzés előtt.
Szoboszlai Dominik és Dzsudzsák Balázs mutatta be a válogatott új mezét – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Szabó Miklós)
Szoboszlai Dominik és Dzsudzsák Balázs mutatta be a válogatott új mezét – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Szabó Miklós)


A sajtótájékoztatón Marco Rossi szövetségi kapitány mellett Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Domink válaszolt az újságírók kérdéseire, a két játékos mutatta be a válogatott új, hazai mezét.

„Az, hogy a nagy elődök után egy ilyen stadionban pályára léphetünk, nagyon felemelő érzés, nagy büszkeség. Reméljük a játékunk is ilyen érzéseket kelt majd” – fogalmazott Dzsudzsák Balázs apénteki, stadionavató meccs kapcsán.

„Egyelőre játékosként az első meccsre kell figyelni, persze a Wales elleni meccs is ott jár a fejekben. Remélem, Uruguay ellen 68 ezer embernek tudjuk megmutatni, mit tudunk” – mondta Szoboszlai Dominik.

„Nagyon nagy dolog lesz a Wales elleni mérkőzés. Nyilván jobb lett volna itthon, de nem mi határozzuk meg a versenynaptárt. A pénteki meccs is nagy feladat lesz, az uruguayiaknál minden poszton világklasszisok szerepelnek. Jól akarunk teljesíteni, jó benyomást akarunk kelteni, mindkét mérkőzés nagyon fontos" – hangsúlyozta Marco Rossi.

A szövetségi kapitány kérdést kapott azzal kapcsolatban, mit szól hozzá, hogy Csányi Sándor, a szövetség elnöke a napokban jelezte, függetlenül az Eb-selejtezők végeredményétől, szeretnének szerződést hosszabbítani a kapitánnyal.

„Számomra nem volt prioritás a szerződésem meghosszabbítása. Azért dolgozom, hogy elvitessem magam a csapattal az Eb-re. Novemberben lejár a mostani szerződésem, de nem foglalkozom ezzel. Persze, nagy megtiszteltetés az elnök úr bizalma” – mondta Rossi.

Az olasz szakember azt is elmondta, az is nagy megtiszteltetés számára, hogy a világ egyik legjobb edzője, Óscar Tabárez mellett foglalhat helyet a pénteki, Uruguay elleni meccsen.

Szoboszlai és Dzsudzsák a Nemzeti Sport kérdésére arról beszéltek, nem fog problémát jelenteni, hogy melyikük rúgja majd a szabadrúgásokat, azt mindig az aktuális helyzet, a szög dönti el.

Marco Rossi Kádár Tamás kapcsán megjegyezte, megbeszélték, hogy amíg az izomsérülése miatt nem tud játszani a klubjában, addig a válogatottban sem szerepel. Vasárnap ugyan ott ült a cserepadon a Dinamóban, de a helyzet nem változott, így nem játszik a válogatottban a soron következő két mérkőzésen.

A Nemzeti Sport Online-tól Dzsudzsák Balázst korábbi nyilatkozatáról kérdeztük, amikor azt mondta, néhány dolgot rendbe kell tenni a csapatnál. Szoboszlait arról faggattuk, egyáltalán járt-e a régi Puskás-stadionban szurkolóként. Marco Rossinál pedig a védelemben adódott problémákról, nehézségekről érdeklődtünk.

„Még nem nagyon találkoztam a többiekkel. Amikor ezt mondtam, egy súlyos vereség után álltunk fel. A horvát meccsre céloztam, olyan hibák jöttek elő, amelyek korábban nem jellemezték a csapatot. Az azeri meccs azonban már jobb képet mutatott” – reagált Dzsudzsák.

Nem jártam a régi stadionban – válaszolt Szoboszlai. Képeket, videókat láttam. Remélem, az új stadionban pályára is léphetek, és nemcsak edzőmeccseken, hanem Európa-bajnokságon is.”

„Tegnap napközben sokan megérkeztek, ma mindenki befut. Az elmúlt egy hónapban nagy hangsúlyt kapott a lélektani felkészítés, arra kértem a játékosokat, hogy a klubjaikban ebben az egy hónapban külön összpontosítsanak a gyenge pontjaikra, hogy próbáljanak javítani ezeken. A védelemben tagadhatatlanul rosszul állunk. Korhut Mihály eltiltás, Kádár Tamás sérülés miatt nem játszhat. Willi Orbán esetében pedig egyelőre nem tudjuk, számíthatunk-e rá, de nem vagyok túl derűlátó. Mondhatjuk, hogy vészhelyzet állt elő a védelemben. A válogatásnál az egyik fő elv az volt, ki az, aki fel meri vállalni a párharcokat és megvan a megfelelő erőnléte. Nem küzdök a bőség zavarával. De sosem keresek alibit, és mindenkiben bízok, aki meghívót kapott” – nyilatkozta Rossi, aki nem tartja kizártnak, hogy Walesben akár újoncot is avathatunk. A kapitány hozzátette, maximálisan fel fognak készülni az ellenfélből, és bízik abban, hogy ha elkerüli a csapat a Horvátországban látott egyéni hibákat, akkor sikeresek lehetünk.

Az is elhangzott, hogy bár ez lesz Gera Zoltán búcsúmérkőzése, de játszani nem fog, mert több mint egy év kihagyás után nem tudott volna olyan teljesítményt nyújtani, de neki ajánlja a csapat ezt a találkozót, ilyen értelemben lesz ez a búcsúmérkőzése.

SZAVAZÁS

Mit játszik a magyar labdarúgó-válogatott Uruguayjal?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


MEZBEMUTATÓ

Az MLSZ-szel közös sajtótájékoztatón mutatta be az adidas a magyar labdarúgó válogatott új szerelését. Az eseményen több korábbi ikonikus darab is megtekinthető volt (a Puskás Intézet és a meggypiros.hu honlapot tulajdonló gyűjtő jóvoltából), melyek segítségével szemléltethető a magyar válogatott mezek stílusbéli és elkészítési technikában való változásai. A 20. században sokáig a V-nyak volt a jellemző stílusjegy, amit az adidas is tovább vitt 1974 után (ekkor lett a márka a magyar válogatott mezek gyártója). A német gyártó vezette be a transzfernyomással felvitt, flokkolt mezszámokat, ezt megelőzően hagyományosan, textilből kivágták a számot és rávarrták a mezre.

A legújabb garnitúrák a 2020-as Európa-bajnokságra készültek. A tervezésnél a fő koncepció a művészet és a labdarúgás ötvözése volt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mezek egyes grafikai elemeihez a rajongók és a játékosok közös szenvedélyeiből és érzelmeiből merítettek inspirációt a tervezők.

„Egyedülálló kihívás volt egy olyan mezsorozat kidolgozása, amely sikeresen közvetíti a futball nyers érzelmeit és azok egyesítő erejét. A kreatív folyamat kezdetén kézi rajzokra összpontosítva dolgoztunk, ami lehetővé tette számunkra, emberi és érzelmi szempontból kifejezőbb legyen, amit létrehozunk. Elégedettek vagyunk a végeredménnyel, mert úgy gondoljuk, hogy a művészet és a futball világának egyesítése sikeres volt” – mondta el Juergen Rank, az adidas vezető tervezője.

A magyar válogatott meze most először került egy kategóriába többek közt a belga, spanyol és a német csapatéval, ami azt jelenti, hogy nem egy sablon alapján készült, hanem minden eleme egyedileg tervezett és más adidas mezekre nem adaptálható. Színeiben a nemzeti lobogó köszön vissza, míg mintázatát, annak áramló hatásait a Duna ihlette. A Budapest utalás annak köszönhető, hogy a város szervezőként vesz részt a 2020-as Európa-bajnokságon. A nyak hátoldalán egy „Magyarország” felirat olvasható. A fenntarthatóság jegyében a mez anyaga 100 százalékban újrahasznosított poliészter, míg gyártási technológiája a kor elvárásaihoz igazodva biztosítja a hő- és légáteresztést.

Az új mez november 15-én, az új Puskás Aréna nyitómeccsén, a Magyarország–Uruguay mérkőzésen lesz először látható. Ugyanekkor és ugyanitt lesz először megvásárolható is, a meccs ideje alatt. A márkaüzletekben és partnereknél november 18-tól érhető el.

Az új idegenbeli mezt tavasszal mutatják be, így Walesben még nem abban játszik a csapat.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Szalai Attila (Apollon Limassol – Ciprus), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Pávkovics Bence (Debreceni VSC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
Középpályások: Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (FC DAC 1904 – Szlovákia), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Szoboszlai Dominik (RB Salzburg – Ausztria), Vida Máté (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Feczesin Róbert (Újpest FC), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz 05 – Németország), Varga Roland (Ferencváros), Zsótér Donát (Újpest FC)
Korhut Mihály eltiltás miatt nem játszhat Wales ellen.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 7 4 2 1 14– 6 +8 14
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3 8– 9 –1 12
3. Szlovákia 6 3 1 2 10– 8 +2 10
4. Wales 6 2 2 2 6– 6 0 8
5. Azerbajdzsán 6 1 5 5–14 –9 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik