Válogatott: Lutri volt elhagyni Olaszországot – Marco Rossi

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2020.04.29. 13:04
null
Marco Rossi majdnem két éve a magyar válogatott kapitánya (Fotó: Török Attila)
A koronavírus-járvány miatt odahaza, Olaszországban tartózkodó Marco Rossi interjút adott egy rádióműsorban. A magyar válogatott szövetségi kapitánya elárulta, miként került Magyarországra, illetve felelevenítette a Mario Balotellivel való megismerkedését is.

 

Mint ismert, az 55 esztendős olasz szakember márciusban hazautazott Pozzuoliba a járvány miatt. A válogatott kapitánya tartja a kapcsolatot kollégáival és játékosaival.

Rossi először 2012-ben vállalt edzői munkát Magyarországon. A Budapest Honvéddal első idényében bronzérmes lett az NB I-ben, majd a 2016–2017-es évadban bajnoki címet nyert a kispestiekkel. Ezt követően a dunaszerdahelyi DAC-nál dolgozott, a szlovák első osztályban is a harmadik helyen végzett első évében.

„A történet tíz éve kezdődött – idézi az europacalcio.it a Radio Musica Televisionnak nyilatkozó Marco Rossit. Felejthetetlen élmény volt a nehéz anyagi helyzetben lévő Scafatival kiharcolni a bennmaradást gyakorlatilag fizetés nélkül. Egy évvel később, miután távoztam a Cavesétől, óriási szerencsémre megkeresett Fabio Cordella, a Budapest Honvéd akkori nemzetközi igazgatója. Fontos döntést kellett meghoznom, hiszen negyvenhét évesen lutri volt elhagyni Olaszországot.”

Rossi szerint hazájában szebben is alakulhatott volna a karrierje. Amikor a 2000-es évek közepén a Lumezzanét irányította, a harmadosztály egyik legígéretesebb edzőjeként tartotátk számon – pedig akkor ott dolgozott a jelenleg a Juventust irányító Maurizio Sarri és a Serie A-ban számos csapatnál megforduló Davide Ballardini is.

„Szlovákiában a Dunaszerdahellyel szép eredményt értünk el, ami felkeltette a magyar szövetség érdeklődését” – emlékezett vissza Rossi, aki 2018 óta irányítja a nemzeti csapatot.

A kapitány elmondta, régóta ismeri Mario Balotellit, az Internazionale, a Milan és a Manchester City korábbi Európa-bajnoki ezüstérmes csatárát.

„Nyolcéves kora óta ismerem Mariót. Mielőtt Pozzuoliba költöztünk a családommal, ott laktunk, ahol Mario felnőtt. Amikor a Lumezzane edzője voltam, ő az utánpótláscsapatban játszott. Tizenöt évesen kiemelkedett tudásával és adottságaival a korosztályából. Szerettem volna a felnőttcsapatban pályára küldeni, ám mivel még nem töltötte be a tizenhatot, a szabályok nem engedték. Sok kritika érte őt, pedig rendkívül jószívű fiú. Ha a megfelelő irányba segítik, nagyszerű dolgokra képes. Roberto Mancini megmutatta, tudja kezelni őt” – így Rossi honfitársáról, aki jelenleg a Brescia futballistája, s legutóbb 2018-ban lépett pályára a squadra azzurrában.

A kapitány Szoboszlai Dominikről is beszélt, akit többször szóba hoztak olasz első osztályú klubokkal. Sőt, Rossi nemrég azt nyilatkozta, úgy tudja, a Red Bull Salzburg magyar válogatott középpályása biztosan a Serie A-ba igazol.

„Ami leginkább megdöbbentett vele kapcsolatban, az a karaktere. Szoboszlainak mindegy, hogy hatvanezer ember előtt vagy edzésen játszik. Elegáns labdarúgó, jó esze van a játékhoz, ráadásul remek rúgótechnikával rendelkezik. Olaszországban kiteljesedhetne, két-három év alatt világhírűvé válhat. Ahhoz, hogy Olaszországban rendszeres játéklehetőséget kapjon, védekezésben javulnia kell. Talán Massimiliano Allegriéhez tudnám hasonlítani a játékát” – mondta el véleményét Rossi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik