Válogatott: kikkel frissítheti fel a keretet Georges Leekens?

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2018.04.07. 08:18
null
Gyurcsó Ádám reálisan látja a saját szerepét (Fotó: Szabó Miklós)
Több fiatal légióst is kipróbálhat a két vereséggel kezdő Georges Leekens a magyar labdarúgó-válogatottban, a márciusban mellőzött játékosok alapembernek számítanak klubjukban. A soron következő két júniusi felkészülési mérkőzésre vélhetően változtat majd a belga szakember, sorra vettük azokat a légiósokat, akikkel frissítheti a keretet a Fehéroroszország és az Ausztrália elleni találkozóra.

 

A Kazahsztán (2–3) és Skócia (0–1) elleni vereség után a kritikák kereszttüzébe került Georges Leekens szövetségi kapitány, akit nemcsak a taktika, de a csapat összeállítása miatt is támadtak. Leginkább érthetetlen, miért nem kapott egyetlen percnyi lehetőséget sem az Egyesült Államokból hazautaztatott Stieber Zoltán, miért került a kazahok ellen a jobblábas Botka Endre a védelem bal oldalára, és miért vált a skótok ellen epizódszereplővé az MLS előző idényének gólkirálya, Nikolics Nemanja. Mivel a vereségek után a soron következő két júniusi felkészülési mérkőzésre vélhetően változtat majd a belga szakember, sorra vettük azokat a légiósokat, akikkel frissítheti a keretet a Fehéroroszország és az Ausztrália elleni találkozóra.

A 18-szoros válogatott Gyurcsó Ádám mellőzése érhető döntés volt, a szélső ugyanis ősszel létszámfelettivé vált a Pogon Szczecinnél, ám úgy tűnik, téli klubváltása után újjászületett. A horvát élvonalban szereplő Hajduk Splitben öt bajnokin két gól és két gólpassz a mérlege, és ha a folytatásban is így teljesít, minden bizonnyal kiérdemli a meghívót.

„Mélyről kellett felkapaszkodnom, sajnos az őszi idény csapatszinten és egyénileg is csalódást jelentett – mondta lapunknak Gyurcsó Ádám. – Ezek után szükségem volt a klubváltásra. Horvátországban már a felkészülés alatt éreztem, hogy fizikailag és technikailag is egyre inkább utolérem magam, s az edzőmeccseken a gólok sem maradtak el. Sajnos az első tavaszi bajnoki előtt megbetegedtem, de miután megkaptam a lehetőséget, mindent megtettem, hogy éljek a bizalommal. Ami a válogatottat illeti, márciusban nem kaptam meghívót, a júniusi meccsek pedig egyelőre távolinak tűnnek. Ha tartom a szintet, ha tavasszal csúcsformába lendülök, szerintem segíthetnék a nemzeti csapatnak, de erre majd júniusban térjünk vissza. Megtiszteltetés a címeres mezben játszani, mindent megteszek, hogy ismét lehetőséget kapjak, de a válogatottnak csak az a labdarúgó segíthet, aki rendszeresen lehetőséget kap és jó formában futballozik.”

HOLMAN DÁVID
– Vonzza a válogatottság?
– Mindenkinek a címeres mez az álma, de nem nekem kell megítélni, hogy készen állok-e rá. Fizikailag rendben vagyok, stabil kezdőnek számítok a klubomban, jó formában érzem magam, de a keret összeállítása a szövetségi kapitány feladata.
Georges Leekens megnézte már személyesen valamelyik meccsén?
– Nem tudok róla.
– Csalódott volt, amikor nem kapott meghívót a Kazahsztán és a Skócia elleni felkészülési meccsre?
– Ahogy már említettem, egyedül Georges Leekens dönt arról, kiket hív meg az összetartásokra.
– A júniusi két találkozó, illetve a szeptemberben induló Nemzetek Ligája motiválja a hétköznapi munkában?
– Minden futballista azért dolgozik, hogy a klubedzője mellett a válogatott szövetségi kapitányának is bizonyítson, ez alól én sem vagyok kivétel. Bízom benne, hogy egyszer majd tétmeccsen is pályára léphetek a nemzeti csapatban, de most elsősorban a bajnokságra koncentrálok, a Slovannak ugyanis reális esélye van az aranyéremre.
– A fejlődése töretlen Szlovákiában?
– Úgy érzem, jó döntést hoztam, amikor aláírtam. Megkaptam a bizalmat, egyelőre minden kerek körülöttem.

A szélső kölcsönszerződése június 30-ig érvényes, a jövő még bizonytalan.

„Bíztam benne, hogy a kemény edzéseknek meglesz az eredménye, és mivel így történt, már nem szívesen távoznék a Hajduktól – folytatta a 27 éves labdarúgó. – Hamar beilleszkedtem, a szurkolók fantasztikusak, de a jövő nemcsak rajtam múlik. A Hajduk csak akkor tart meg, ha hétről hétre jól futballozom, úgyhogy most csak az foglalkoztat, hogy bizonyítsak.”

A középpálya tengelyében a Slovan Bratislavában szereplő Holman Dávid is lehetőséget kaphat, a 25 éves futballista gyorsan alapemberré vált a jelenleg második helyen álló pozsonyi csapatban.

Hozzá hasonlóan a kilencszeres válogatott Kalmár Zsolt is stabil kezdőnek számít szlovákiai klubjában: a Marco Rossi által edzett DAC-ban négy gólig és négy gólpasszig jutott az RB Leipzig 22 esztendős kölcsönjátékosa, aki tavaly júniusban, az Oroszország (0–3) elleni felkészülési meccsen lépett legutóbb pályára a nemzeti csapatban.

Az ősszel a Bajnokok Ligája csoportkörében szereplő Sallai Roland meghívása is kézenfekvőnek tűnik, ám az APOEL középpályásával kapcsolatban a kapitány sejtelmesen csak annyit mondott, hogy a jövőben „okosnak kell lennie.” Bővebb magyarázattal nem szolgált, a labdarúgót ciprusi klubja nem engedte nyilatkozni, így marad a feltételezés, a válogatottnál zokon vették, hogy a 20 esztendős futballista sérülésre hivatkozva hazautazott a tavaly novemberi, Costa Rica elleni meccs előtt, majd néhány nappal később pályára lépett klubjában.

Rajta kívül a Salzburgnál pallérozódó Szoboszlai Dominik is a jövő embere lehet. Bernd Storck tavaly májusban a felnőttválogatotthoz is meghívta a 17 éves középpályást, de ellene szól, hogy a Salzburg tartalékcsapatának számító Lieferingben csak az osztrák másodosztályban kap lehetőséget.

A támadók között idővel a Hajduk csatárát, Futács Márkót is kipróbálhatja Georges Leekens, ám az előző idény horvát gólkirályára még várni kell, az őszi keresztszalag-szakadása után múlt hétvégén tért vissza, a Rijeka elleni meccsen tizenegy perc jutott neki.

SIKERTELEN PRÓBÁLKOZÁSOK

Az Eb után több játékos is lehetőséget kapott Bernd Storcktól, majd Szélesi Zoltántól a bizonyításra, ám Georges Leekens már nem számított rájuk. A Videoton Brazíliában született középső védője, Vinícius tavaly márciusban lett magyar állampolgár, Bernd Storck irányítása alatt négy meccsen is pályára lépett, idén nem jutott szóhoz.

A Vasas középpályásának, Vida Máténak három meccs jutott a német kapitány idején, míg Balogh Norbert és Márkvárt Dávid kétszer lépett pályára, ám ezúttal egyikük sem kapott lehetőséget, ami érthető: a Vasas és a Puskás Akadémia egyaránt gyengén szerepel az NB I-ben, a Palermo csatárának pedig a mostani idényben mindössze hat perc jutott a Serie B-ben.

Balogh Balázs, Berecz Zsombor, a jelenleg sérült Kleisz Márk, Korcsmár Zsolt, Nagy Dominik, Tóth Bence és Varga József egyaránt pályára lépett az Eb után, ám a belga szakvezető egyiküket sem nevezte meg a szűk keretében.



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik