Válogatott: „Így jár, aki nem áll be a sorba” – Sallai édesapja

Vágólapra másolva!
2018.03.22. 09:48
null
Sallai Roland ezúttal nem kapott szerelést a válogatottnál (Fotó: Nemzeti Sport)
A korábbi élvonalbeli labdarúgó szerint Georges Leekens szövetségi kapitány rossz súgókra hallgatott, amikor kihagyta a ciprusi APOEL-ben légióskodó fiát, Sallai Rolandot a nemzeti csapat keretéből.

 

– Hogy van a fia?
– Profi játékosként nincs helye az érzelmeknek – mondta Sallai Tibor, a ciprusi APOEL Nicosiában futballozó Roland édesapja. – Remélem, a fiam is túllép az elmúlt napok eseményein. Muszáj neki! Azt persze elárulhatom, rosszulesik neki mindaz, amit most írnak, illetve mondanak vele kapcsolatban.

– A szurkolók talán nem is értik, mi ez az egész, hogy pontosan miért nem kapott meghívót a válogatottba Sallai Roland. Amit tudunk, a harminchét tagú keretnek sem tagja, míg a hétfői sajtótájékoztatón Georges Leekens szövetségi kapitány külön hangsúlyozta, hogy Sallai Rolandnak a jövőben okosnak kell lennie. Mit jelent ez?
– Próbálok higgadtan, visszafogottan beszélni, mert nem szeretnék senkit megsérteni. Ha Sanyi bátyámat kérdezné, ő alighanem most jól odamondogatna, s talán nem is alaptalanul. Na de tömören a lényeg: úgy érzem, a fiammal példát akartak statuálni.

GEORGES LEEKENS: AZ ÜGY LEZÁRVA!
A Sallai Tibor által elmondottakkal kapcsolatban megkerestük az MLSZ-t, s a szövetség következőképpen reagált: a FIFA szabályzata szerint, ha egy klub az előírt határidőig megkapja játékosa behívóját az adott ország szövetségétől a hivatalos játéknapokra vonatkozóan, nincs lehetősége mérlegelni, hogy elengedi-e játékosát, így arról sem dönthet, hogy például csak egy mérkőzésre engedi el.Az is tény, hogy Sallai Roland ilyen-olyan indokkal nem kívánt részt venni egy tavaly szeptemberi U21-es válogatott összetartáson és a felkészüléshez kapcsolódó mérkőzéseken.A helyzettel kapcsolatban Szabó Gergő, a válogatott sajtófőnöke a következőket mondta: „Georges Leekensszel egyeztettem, tud Sallai Tibor nyilatkozatáról, azonban az ügyet lezárta, így nem is szeretne reagálni az újabb nyilatkozatra. Egyébként a legfontosabb részletet a hétfői sajtótájékoztatóján már elmondta a szövetségi kapitány: ha Sallai Roland a jövőben a teljesítményével kiérdemlia válogatott meghívót, akkor a nemzeti csapat kapuja nyitva lesz előtte.”

– És ebben mi a logika?
– Éppen annyi, mint a kihagyásában. Egyszerűen nincs logika abban, hogy kimaradt. A hivatalos indoklás az, hogy korábban fegyelmezetlenséget követett el az U21-es válogatottnál. Ez a mondat így valótlanság. Arról beszélnek, Roli állítólag sumákolt. Sumákolt?! Még játszott Luxemburgban, a gyászos emlékű mérkőzésen, ám Costa Rica ellen Budapesten már nem lépett pályára, és voltak, akik ezt úgy élték meg, hogy a gyerekem alibizik, sérülésre hivatkozott, mert nem volt kedve játszani.

– Costa Rica ellen valóban nem lépett pályára a fia, viszont néhány nap múlva Cipruson a klubjában már igen.
– Ami ez ügyben lényeges részlet, hogy Rolit a klubja egy meccsre engedte akkor haza. A ciprusiak ezt előre megmondták a megbízott kapitánynak, Szélesi Zoltánnak. Szóval, nem volt sumákolás, kifogáskeresés.

– És Roland nem is volt sérült?
– Nem érezte jól magát, szúró fájdalmat érzett a gyomrában, emiatt még Budapesten elment orvoshoz, mert élt a gyanú, hogy prosztatagyulladása is lehet. Felesleges mellébeszélni, sőt jobb is, ha mindenki tisztán lát. Szerencsére nem volt nagy baj, Roland visszament Ciprusra, és beinjekciózva valóban játszott a klubcsapatában. Még egyszer hangsúlyozom, az APOEL-től a Luxemburg elleni találkozóra kapott engedélyt, és egy tizenkilenc éves gyereknek, de még a harmincéves, tapasztalt játékosnak is kötelessége végrehajtani azt az utasítást, amely a klubjától, a kenyéradójától érkezik.

– Mit gondol, valójában most miért mellőzték a fiát?
– Mondom, a példa miatt, hogy lám, így jár mindenki, aki – úgymond – nem áll be a sorba, akinek nem a magyar válogatott az első. Azt is sejtem, hogy Georges Leekens ezt a döntést – mármint hogy nem hívta be Rolandot – nem egyedül találta ki. Sőt, talán nem is ő találta ki. Amúgy erre azt mondom, ha az új szövetségi kapitány munkába áll, mindenki tiszta lappal indul. Még azok is, akik korábban valóban ilyen vagy olyan hibát követtek el. Leekens sok klubnál dolgozott, tapasztalt szakember, elvárná tőle az ember, hogy diplomatikus, profi gondolkodású legyen és a legjobbat akarja. Ehhez képest most rossz súgóra vagy súgókra hallgatott, hagyta magát befolyásolni.

– Kikre gondol?
– Nem akarok személyeskedni, de nem viselkedtek szépen a fiammal, lehordták mindennek, mintha valóban cserbenhagyta volna a válogatottat. Itt jegyezném meg, ha már fegyelmezik, ha úgy érzik, „árulást” követett el a nemzeti csapat ellen, lehetnének ilyen kemények mással szemben is, tudniillik Rolin kívül volt még olyan labdarúgó, aki Luxemburgban játszott, Costa Rica ellen sérülésre hivatkozva nem lépett pályára, néhány nappal később pedig bajnokin játszott. Ennek is nézzenek utána, mert csak így következetesek.

– Nem titok ez, akkoriban is téma volt, hogy Dzsudzsák Balázs sem játszott sérülés miatt… Láthatóan felkavarta az eset.
– Mert ez mondvacsinált ügy. Vártam, hogy Roli pályára léphet a soron következő két válogatott találkozón, bizonyíthatja az új kapitánynak, hogy valóban nagy tehetség, akire hosszú távon számíthat. Ehhez képest még az U21-es válogatottba sem hívták meg, pedig a korosztályos csapat épp Ciprussal mérkőzik. Az APOEL-nél rendszeresen játszik, gyakran főszereplő a meccseken, eddig hét gólt szerzett, kiharcolt több tizenegyest és adott hat gólpasszt. Mondják, most nem ez lenne a legfontosabb?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik