Válogatott: honvédos újoncok, Baráth és Holender is a keretben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.01. 15:14
null
Holender Filip az egyik újonc a magyar válogatott keretében (Fotó: Török Attila)
Négy kispesti futballista is meghívót kapott Marco Rossitól a magyar labdarúgó-válogatottba. Gróf Dávid és Nagy Gergő mellett újoncként ott van a keretben Baráth Botond és Holender Filip is. Az MLSZ tájékoztatása szerint három visszatérő is van a névsorban. 

 

Délelőtt már beszámoltunk róla, hogy az RB Leipzig csapatkapitánya, Willi Orban is meghívót kapott a magyar válogatottba. Több újonc került be a keretbe, így a lipcsei belső védő mellett a honvédos Baráth Botond és Holender Filip is, akikkel Marco Rossi szövetségi kapitány együtt dolgozott Kispesten.

Marco Rossi ezúttal is a szokásos elvek mentén választotta ki a nagyjából 50 megfigyelt játékos közül azokat, akikre az októberi két mérkőzésen számít.

„Ezúttal egy kicsit bővebb keretet állítottam össze, hiszen mindkét mérkőzésünket idegenben játsszuk, így gondolnom kellett arra, hogy az első mérkőzésen akár sérülés is előfordulhat, vagy valaki sárga lapok miatt nem léphet pályára Észtországban – mondta a szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak. – A nagyobb keretnek köszönhetően ilyen esetben nem a két meccs között kell az esetleges pótlásról gondoskodnunk. A kerettagok kiválasztásakor ezúttal is a fizikai állapot, az edzettség, illetve a szezonban eddig lejátszott meccsek száma volt az elsőszámú szempont, vagyis a nagyjából ötven folyamatosan figyelt játékosból a legjobb állapotban lévők kaptak meghívót.”

Vannak visszatérők is: Gyurcsó Ádám, Nagy Dominik és Németh Krisztián is újra kerettag – előbbi kettő tavaly júniusa óta nem játszott a nemzeti együttesben. Az Al-Ittihad Kalbához szerződő Dzsudzsák Balázs továbbra sincs a keretben.

A három újonc közül minden bizonnyal Willi Orban meghívása okozhatja a legnagyobb meglepetést. A magyar válogatottba történő szerepeltetésének lehetősége először Bernd Storck fejében fordult meg, akkor azonban a középhátvéd még azt mondta, megfontolt, jó döntést szeretne hozni azzal kapcsolatban, hogy mely nemzeti együttesben szeretne szerepelni, hiszen a német és a lengyel együttest is választhatta volna. Később Georges Leekens is szerette volna meggyőzni Orbant arról, hogy legyen tagja a keretnek, ám a játékos csak nemrégiben hozta meg végleges döntését. Marco Rossi szövetségi kapitány a napokban megkereste a hátvédet, aki arról tájékoztatta, örömmel játszana a magyar válogatottban.

„Nagyon boldog vagyok, hogy csatlakozhatok a magyar válogatotthoz – kezdte első nyilatkozatát az RB Leipzig védője. – Egy profi játékos számára – aki olyan helyzetben van mint én –, nagyon komoly és nehéz feladat arról dönteni, hogy mely válogatottban szeretne játszani. Én azonban meghoztam ezt az elhatározást, és örülök, hogy a magyar nemzeti csapatban játszhatok. Kifejezetten segítette a döntésemet, hogy csapattársamtól, Gulácsi Pétertől csak jókat hallottam a keret játékosairól és a szakmai stáb tagjairól is. Ugyanez igaz a szurkolókra is, akikről jól tudom, hogy milyen fantasztikusak. Nagyon szeretném, hogy a lehető legjobban és leghamarabb segíteni tudjam a csapatot, és hogy a szurkolók elégedettek legyenek a válogatott játékával, illetve a saját teljesítményemmel is. Kellemes izgatottság van bennem már most, a kerethirdetéskor is, és alig várom, hogy egy hét múlva megkezdjem a felkészülést a magyar válogatottal.”

Willi Orban „leigazolása” jól mutatja, hogy az MLSZ szakmai stábjai folyamatosan figyelemmel kísérik a határainkon túli, de a magyar válogatott számára érdekes, fontos játékosokat. Jelenleg sem csupán az RB Leipzig belső védője az egyetlen, akinek a pályafutását követik a szakmai stábok.

„Willi Orban döntésének természetesen nagyon örülök, és remélem, hogy jól fogja magát érezni a csapatunkban, no és persze sikeres lesz velünk – fogalmazott Marco Rossi. – Egy Bundesligában játszó labdarúgó kétségtelenül komoly erősítést jelent a válogatott számára. Régóta figyelik a magyar szövetségi kapitányok, és személy szerint és is figyeltem a teljesítményét. Nem árulok el titkot azzal, hogy Dárdai Palkó U21-es válogatottba történő meghívását is terveztük Michael Boris szövetségi edzővel, Palkó azonban még nem döntötte el, hogy a magyar vagy a német válogatottat szeretné erősíteni. Édesapjával egyeztettem és jeleztem felé, hogy Palkóról semmiképp sem szeretne lemondani a magyar válogatott. Abban maradtunk, hogy Palkó fejlődése érdekében hagyunk számára időt ennek megfontolására, hiszen – ahogy Willi Orban esetében is láthattuk – egy fiatal játékos számára ez nehéz döntés, ugyanakkor más nem határozhat ebben a kérdésben helyette.”

Willi Orban akár már október 12-én, Görögország ellen bemutatkozhat a magyar válogatottban, ami a gyorsított hivatalos eljárásnak is köszönhető. Ezúton is köszönjük a Külügyminisztérium ehhez nyújtott segítségét – írja az mlsz.hu.

A kerettagok többsége vasárnap este érkezik meg Telkibe. Athénba csütörtökön délelőtt utazik el a csapat. A görög fővárosból egyenesen Tallinnba, az Észtország elleni mérkőzés helyszínére utazik a válogatott.

A VÁLOGATOTT KERET
KAPUSOK:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
VÉDŐK: Baráth Botond (Budapest Honvéd), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Fiola Attila (Mol Vidi FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orban (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Nagy Gergő (Budapest Honvéd), Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
TÁMADÓK: Eppel Márton (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Holender Filip (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (TSG 1899 Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

NEMZETEK LIGÁJA
A C-LIGA PROGRAMJA

2. CSOPORT
Október 12., péntek
20.45, Athén: Görögország–MAGYARORSZÁG
Október 15., hétfő
20.45, Tallinn: Észtország–MAGYARORSZÁG

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik