Válogatott: ha bajba kerülünk Walesben, biztos a pótselejtező!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.11.15. 23:17
null
A magyar játékosok köszöntik a szurkolókat a Puskás Aréna avató mérkőzése után (Fotó: Szabó Miklós)
Biztossá vált, hogy esetleges cardiffi vereség, az E-csoport első két helyéről való lemaradás esetén sem ér véget a magyar labdarúgó-válogatott számára a versenyfutás a jövő évi Európa-bajnoki részvételért: eldőlt ugyanis, hogy ez esetben a mieink részt vehetnek a 2020. márciusi Nemzetek Ligája-playoffban, amelynek sikeres teljesítéséhez két mérkőzést kell megnyerni – két különböző válogatott ellen.

 

Ha Walesben nem sikerül kivívni az Eb-részvételt, kétfelvonásos pótselejtező vár a magyar válogatottra, ám még nem tudni, melyik Nemzetek Ligája-ágon. A Nemzetek Ligájában a 31. helyen végző magyar válogatott feltöltés révén kerülne be a playoffmezőnybe, és a november 22-i sorsoláson dőlne el, hogy az A- vagy a C-liga mini tornáján vesz-e részt.

Ha marad a C-ligában, akkor az elődöntőben Skócia lesz az ellenfele idegenben. Ha az A-ligába sorsolják két további C-ligás csapattal, akkor az első ellenfele lehet az A-ligás Izland, de lehet a C-ligás Bulgária és Izrael is – csak annyi biztos, hogy a mérkőzés idegenben lesz. A vereség egyenlő a kieséssel, az Eb-álmok szertefoszlásával.

Szintén a november 22-i sorsoláson dől el, hogy melyik elődöntő győztese lesz a mini torna fináléjának házigazdája – azaz ha sikerülne túljutni az első akadályon, a döntőt akár hazai pályán is vívhatnánk. A C-ligában a Norvégia–Szerbia csata győztese lenne az ellenfél, az A-ligában egyelőre szélesebb a kínálat: Izland, Bulgária, Izrael vagy akár Románia is felsorakozhat a túlsó térfélen.

 

A PLAYOFF MENETRENDJE

A Nemzetek Ligára-rájátszásban négy playofftorna lesz egyenként négy csapattal, két egymeccses elődöntővel, egymeccses döntővel. Minden tornán az abszolút NL-rangsor szerint alakul ki az elődöntő párosítása: a legmagasabban rangsorolt csapat fogadja a legalacsonyabban rangsoroltat, a második legmagasabban rangsorolt a harmadikat.

Kulcsdátumok
2019. november 22.:
a feltöltött csapatok playoffágra sorsolása, ami abban az esetben szükséges, ha egy ligából négynél több csapat szerez jogosultságot a playoffra. A mieinket magában foglaló C-liga már biztosan ilyen, azaz ha Magyarország pótselejtezőt vív, akkor sorsolással döntik el, hogy az A- vagy a C-liga ágán játszik-e. Ekkor sorsolják a négy playoffdöntő helyszínét is – mind a négy playofftorna vonatkozásában eldöntik, hogy az elődöntő melyik párosának továbbjutója lesz a házigazda.
2020. március 26.: 8 egymeccses elődöntő a magasabban rangsorolt válogatottak otthonában.
2020. március 31.: 4 egymeccses döntő.

 

A 16 CSAPATOS PLAYOFF EDDIGI BIZTOS RÉSZTVEVŐI
(a hétfői mérkőzések után 14 csapat)

A-liga: Izland
B-liga: Bosznia-Hercegovina
C-liga: Skócia, Norvégia, Szerbia (az egyik elődöntő párosítása már ismert: Norvégia–Szerbia)
D-liga:
Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország (már mindkét elődöntő párosítása ismert: Grúzia–Fehéroroszország, Észak-Macedónia–Koszovó)
Résztvevő feltöltéssel: Észak-Írország, Írország, Bulgária, Izrael, Románia (besorolásuk a pénteki sorsoláson dől el – ha a magyar válogatott is NL-playoffos lesz, szintén akkor tudja meg, melyik liga playoffjában játszik, és ott kik lesznek a riválisai).

A Nemzetek Ligájára szervezett Eb-pótselejtező három alapelve:
• az Eb-selejtező lezárulta után a kvótához nem jutó válogatottak közül az eddigieknél több kapjon javítási lehetőséget (az eddigi nyolc helyett 16 csapat indul harcba a még szabad négy helyért);
• a javítási lehetőséget kapók többsége (12 csapat) lehetőleg olyan legyen, amelyik erejét tekintve közvetlenül az Eb-selejtező továbbjutói mögött helyezkedik el (könnyen belátható, hogy az A-, a B- és a C-liga rájátszásában ez hellyel-közzel megvalósul);
• az Európa-bajnokság 60. születésnapját köszöntő 24-es döntő egyik résztvevője a kontinens leggyengébb válogatottjai, azaz a „kicsik″ közül kerüljön ki (ezt a csapatot termeli majd ki a D-liga rájátszása).

 

EDDIGI SZEREPLÉS A 2018-AS NEMZETEK LIGÁJA BEOSZTÁSA ALAPJÁN

A-LIGA (12 csapat)
EB-KVÓTÁT SZERZETT (11):
Anglia, Belgium, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc
PLAYOFFRÉSZTVEVŐ (1): Izland

B-LIGA (12 csapat)
EB-KVÓTÁT SZERZETT (7):
Ausztria, Csehország, Dánia, Oroszország, Svédország, Törökország, Ukrajna
MÉG SZEREZHET EB-KVÓTÁT (2): Wales, Szlovákia
PLAYOFFRÉSZTVEVŐ (3): Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Írország

C-LIGA (15 csapat)
EB-KVÓTÁT SZERZETT (1):
Finnország
MÉG SZEREZHET EB-KVÓTÁT (1): Magyarország
PLAYOFFRÉSZTVEVŐ (6): Skócia, Norvégia, Szerbia, Bulgária, Izrael, Románia
NEM LEHET OTT AZ EB-N (7): Albánia, Ciprus, Észtország, Görögország, Litvánia, Montenegró, Szlovénia

D-LIGA (16 csapat)
PLAYOFFRÉSZTVEVŐ (4): Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország
NEM LEHET OTT AZ EB-N (12): Andorra, Azerbajdzsán, Feröer, Gibraltár, Kazahsztán, Lettország, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Moldova, Örményország, San Marino

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik