Leekens: A szurkolót nem lehet becsapni; beszéltem Nikoliccsal…

Vágólapra másolva!
2018.01.25. 12:22
null
Georges Leekens kiegyenlített meccsekre számít a Nemzetek Ligájában (Fotó: Török Attila)
Sajtótájékoztatót tartott Telkiben Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki többek között a Nemzetek Ligája csoportbeosztásáról is elmondta véleményét. Mint ismert, a mieink Észtországgal, Görögországgal és Finnországgal kerültek össze. 

 

Georges Leekens a Nemzetek Ligája sorsolásáról

„Jó napot – kezdte magyarul a kapitány, majd angolul folytatta. – Sűrű időszak végére értünk. Jó érzés volt ott lenni tegnap a sorsoláson. Már csak azért is, mert ez új sorozat, és ezért is mindenki nagyon izgatott volt. Megvalósult, amit korábban szerettem volna, hogy négycsapatos csoportba kerüljünk. Ez nagyon kiegyenlített csoport Magyarország mellett Finnországgal, Észtországgal és Görögországgal.

Mindhárom csapat jó játékerőt képvisel. A görögök kicsit hullámzó teljesítményt nyújtottak a világbajnoki selejtezők során, amikor egy csoportban szerepeltek Észtországgal. Finnország azért is ismerős számomra, mert korábban is ellenük játszottam az első meccsemet, még Belgiummal, és most is ellenük kezdünk. S tudom, hogy a magyar–finn csatáknak külön történetük van. Mire a finnekkel szeptemberben találkozunk, tudnunk kell, hol állunk. A korábbi, finnek elleni meccsekkel, amikor többször is szerencséje volt a magyar válogatottnak, már nem érdemes foglalkozni, most mindenki nulla pontról indul. Tudom, hogy a finnek fizikailag erősek, erre fel is készülünk. Tisztában vagyok azzal, hogy egy ideje veretlenek a finnek, ez is mutatja az erejüket.”

A görögök elleni zárt kapus meccsről

„A görögök jó néhány játékosa topligákban futballozik. Szomorú vagyok, hogy ellenük zárt kapus meccsen játszunk először, és az lesz az első hazai találkozónk. Így nehéz visszaszerezni a szurkolók bizalmát. Dupla erőfeszítésre lesz szükség, hogy így is sikerrel vegyük ezt az akadályt. Azért is, mert utána, a sorozat végén nagy szükségünk lesz szurkolóinkra az észtek és a finnek elleni hazai mérkőzésen.”

A célokról, feladatokról

„Már tegnap elkezdtük a felkészülést. Belgiumból megkaptam a belga–görög meccs felvételét, azon a találkozón egyébként kimondottan jól játszottak a görögök. Nekünk a következő állomás a márciusi két felkészülési mérkőzésünk, méghozzá itthon Kazahsztán és Skócia ellen, utóbbi a finnek elleni NL-találkozó szempontjából is hasznos lehet a hasonló stílus miatt. Ezeken kívül júniusban két meccset tervezünk, de ezekről még nincsenek konkrétumok. Addig is fel kell mérnünk a saját csapatunkat, hol áll most a válogatott, milyen a játékosok hangulata, formája, milyen szerepet töltenek be klubjaikban. Megpróbálunk minél több adatot begyűjteni, elemezni, ezekkel növelhető a csapat teljesítménye. Nagyon sokat tudnék beszélni, akár estig is, az a lényeg, hogy nagyon keményen kell dolgoznunk. Én a futball megszállottja vagyok, ez az életem, és látom, hogy az emberek Magyarországon is imádják a labdarúgást, de pesszimisták és kritikusak, ha a klubok és a válogatott nem sikeres. De rendben van a kritika, megértem ezt, és mindent megteszek a sikerért, hiszek abban, hogy kemény munkával lehet eredményt elérni. A szurkolót nem lehet becsapni.”

Az utánpótlás-válogatottakról


„A fiatalok is megkapják a lehetőséget, de nem biztos, hogy mindjárt az elején, hiszen az utánpótlás-válogatottakra is nagy feladatok várnak. Viszont azt leszögezném, hogy ajándékba senki sem fog válogatottságot kapni. Meg kell dolgozni érte.”

A szakmai stábról – nagy nevek is lesznek, csak magyarok

„Van egy csapat, jó nevekből áll, de két-három hét múlva fogjuk ezt nyilvánosságra hozni, amikor a teljes névsor kialakul. Hozhattam volna Belgiumból segítőket, de én nem ezt az utat járom. Olyan segítői csapatot szeretnék, amelynek tagjai azonosulni tudnak az én gondolataimmal, azzal, amit képviselek. Szükség van nagy nevekre, mint például Róth Antal, aki nagyon jól ismeri a játékosokat, de lesznek kevésbé ismert tagok is. Nem vagyok könnyű ember, most megpróbálom felmérni, kik tudnak segíteni nekem. Fontos, hogy az én elveim szerint tudjanak dolgozni és magyarok legyenek – ez rendkívül fontos a szövetség számára. Sokan jelentkeznek, szeretnének velünk dolgozni, nekem azt kell megítélnem, hogy kivel tudunk javítani a munkánk minőségén.”

A keretről

„Mindenkire számítok, aki csak szóba jöhet. U17-től kezdve mindenkit figyelek. Az a legfontosabb, hogy lássam a játékoson, valóban akar a válogatottban szerepelni és ennek megfelelően teljesít a klubjában. Azt is nézem, ki tud beilleszkedni abba a szerkezetbe, abba a csapatszellembe, amiben én gondolkodom. Látnunk kell, melyek azok a labdarúgók, akik a ránk váró nagyon sűrű programot végig tudják játszani. A felkészülési mérkőzésekre egy nagyobb, huszonhét-huszonnyolc fős kerettel megyünk neki.”

A fogadtatásról a szerdai sorsoláson

„Először is büszke voltam, hogy Magyarországot képviselhetem, legalább tíz centit nőttem gondolatban.
Sok régi ismerőst köszönthettem. Beszéltem Joachim Löwvel a németektől, aztán a skótok kapitányával és a belga kapitánnyal is. Úgy éreztem, hogy Magyarországnak ott a helye ezekben a körökben, kiérdemeltük a tiszteletet, és úgy vélem, el tudjuk érni, hogy a Nemzetek Ligájában is legközelebb a B-divízióba kerüljünk, ahonnan éppen csak kicsúsztunk.”

Az amerikai légiósokról, hogy a sűrű őszi program miatt számol-e velük a kapitány mindegyik meccsen a Nemzetek Ligájában (az NSO kérdésére)

„Az ő szerepeltetésük egyben logisztikai kérdés is. A dátumok a FIFA által meghatározott dátumok, ezekkel kell együtt élni. Nikolics Nemanjával találkoztam az Év Sportolója Gálán, beszéltünk, és úgy látom, szeretne a válogatottban szerepelni. Akire számíthatok és megfelelően teljesít, azt be is hívom, és a klubjának el kell engednie. Úgy gondolom, hogy akit meghívok, az jönni fog.”

Az esélyekről

„Nekem nem az a feladatom, hogy jósoljak, hanem az, hogy megfelelően felkészüljünk az első, finnek elleni meccsre, ezt fogják szolgálni a felkészülési meccsek is. Lelkesedés, elkötelezettség, felkészülés, ebben hiszek, és a játékosoknak kell bizonyítaniuk ezen a téren. Posztonként két-három labdarúgóban gondolkodom, akik egymás versenytársai lehetnek. Jó kérdés, hogy melyik a nehezebb, az Eb-selejtezőn vagy a Nemzetek Ligáján keresztül kvalifikálni magunkat az Európa-bajnokságra. De most a Nemzetek Ligája az első feladat.”

A játékosok hozzáállása kapcsán Gera Zoltánt emelte ki, mint aki példa lehet a fiatal futballisták számára.

A magyar válogatott mérkőzései a Nemzetek Ligájában:

2018. szeptember 8., 18.00: Finnország–Magyarország
2018. szeptember 11., 20.45: Magyarország–Görögország*
2018. október 12., 20.45: Görögország–Magyarország
2018. október 15., 20.45: Észtország–Magyarország
2018. november 15., 20.45: Magyarország–Észtország
2018. november 18., 20.45: Magyarország–Finnország
*zárt kapus

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik