Leekens elbeszélgetett Elek Ákossal (Fotó: Tumbász Hédi)

„A fehéroroszok elleni meccs után rövid idő áll rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk az ausztrálok elleni összecsapásra – ezzel kezdte a sajtótájékoztatót Georges Leekens.Mindenekelőtt fizikailag kell formába hozni a játékosokat, mert eléggé fáradtak. Vannak sérültjeink, Botka Endre és Dzsudzsák Balázs szinte biztosan nem tud játszani holnap, s Elek Ákos már száz százalék, hogy nem képes pályára lépni. De mindannyian velünk maradnak, ami nagy pozitívum, hiszen azt is mondhatnák, hogy elmennek nyaralni.”

 FONTOS MÉRKŐZÉS JÖN
DIBUSZ DÉNES: „Fontos mérkőzés lesz, mert az első három nem sikerült úgy, ahogy szerettük volna. Könnyű gólokat kaptunk, nem voltunk elég határozottak, csak periódusaink voltak, amikor szervezetten játszott a csapat. Több labdát kell szerezni, többet birtokolni. De arra valók ezek a meccsek, az összetartások, hogy gyakoroljuk az összjátékot.”
 LOVRENCSICS GERGŐ: „Itt a lehetőség, hogy javítsunk, de nagyon erős ellenféllel találkozunk, aki a vébére készül. Masszívan kell játszanunk. Nagyon kevés időnk volt a felkészülésre, hiszen a szezon vége után két nappal már a fehéroroszokkal találkoztunk, és csupán két napunk maradt az ausztrálokra. A hibák ebből adódnak, a kvalitás megvan, ezt korábban is bizonyítottuk.”

Ezután kitért a szombati ellenfelünkre, az ausztrálokra: 

„Az ausztrálok a világbajnokságra készülnek, ezt megelőzően négy-nullára legyőzték a cseheket. Nekik ez az utolsó kihívás a világbajnokság előtt, ezért nyilván fontos számukra, hogy jól sikerüljön. Szeretem azt a mentalitást, amit képviselnek, emellett jól ismerem a szövetségi kapitányukat, Bert van Marwijket, aki korábban Szaúd-Arábiában is jó munkát végzett. Megfelelő időt szánnak a támadások felépítésére, szélen és rögzített helyzetekből is veszélyesek, kemény mérkőzésre számítok. De bízom benne, hogy meg tudjuk mutatni, mire vagyunk képesek.”

Leekens reagált Elek Ákosnak a fehéroroszok elleni meccs után tett nyilatkozatára, miszerint a csapat és a kapitány nem találja a közös hangot.

„A fehéroroszok elleni meccsen az volt a legfontosabb, hogy szervezetten játszunk. Elek Ákos eleve sérüléssel futballozott, de erről nem szólt sem az első félidőben, sem a szünetben, viszont láttam rajta, hogy teljesen kifutotta magát, ezért le kellett cserélnem. Nyilván elégedetlen és csalódott volt, miután nem volt jó mérkőzés, a középpálya nem működött úgy, ahogy szerettük volna, nem találtuk a kapcsolatot a támadókkal. A védelem többé-kevésbé rendben volt. Úgy gondolom azonban, nem a játékos dolga, hogy ezeket elmondja az újságíróknak. Beszéltem is Elekkel erről, mondtam neki, nem kell feltétlenül etetni az újságírókat, ők megtalálják így is, úgy is a maguk mondanivalóját. Soha nem hazudtam az újságíróknak, olyan viszont már előfordult, hogy kikerültem egy-egy kérdést. De mindannyiunknak profiknak kell lennünk a nyilatkozatainkban, megfelelő módon kell kommunikálnunk a véleményünket.”

 

Ezt mondta Elek Ákos a fehéroroszok elleni meccs után


Végül arról beszélt a kapitány, körvonalazódik-e már a fejében, hogyan áll fel a védelem a Nemzetek Ligájában, miután a védősorban eddig már kilenc labdarúgót kipróbált.

„Nyilván ez azért volt így, mert sérülések tizedeltek, de alapvetően a fontos játékosok itt vannak, mint például a kapus, Gulácsi Péter. Támadásban is javulnunk kell, ám főleg a középpályán kell egyensúlyt teremtenünk: nyugodtan bánjunk a labdával, jobban passzoljunk, tudjunk nyomást gyakorolni az ellenfélre. Ezen dolgozunk jelenleg is. Balhátvédjeink úgy hullanak, mint a legyek, ez meghatározza a jelenlegi védelmünket. De az nagyon tetszik, hogy a sérülések ellenére senki sem akart elmenni szabadságra – voltam már olyan helyen szövetségi kapitány, ahol egészen mást tapasztaltam.”

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
BUDAPEST, GROUPAMA ARÉNA
Szombat, 17.30:
MAGYARORSZÁG–Ausztrália* (Tv: M4 Sport)
* vb-résztvevő

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AUSZTRÁLIA ELLEN
KAPUS: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencváros)*, Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Hegedűs János (Puskás Akadémia), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korcsmár Zsolt (FC Midtjylland – Dánia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Szabó János (Paks), Tóth Bence (Videoton), Vinícius (Videoton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Videoton), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria), Vadócz Krisztián (Kitchee SC – Hongkong), Varga József (Videoton)
TÁMADÓK: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek)*, Eppel Márton (Budapest Honvéd), Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Kevin (DVSC), Varga Roland (Ferencváros)
* kérdéses a játékuk