Válogatott: elhárult az akadály, Nego bekerült Marco Rossi keretébe

H. K.H. K.
Vágólapra másolva!
2020.10.02. 16:19
null
Loic Nego immár magyar válogatott lehet (Fotó: Balogh László)
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) pénteken a hivatalos honlapján jelentette be, hogy a FIFA szabálymódosításainak értelmében Loic Nego is magyar válogatott lehet a jövőben – Marco Rossi szövetségi kapitány élt is a lehetőséggel, és beválogatta a Fehérvár játékosát a nemzeti együttes friss keretébe.

 

„A FIFA szövetségváltással kapcsolatos eddigi szabálya túl merev volt, ezáltal sokszor indokolt és méltányolandó esetekben sem tette lehetővé az országváltást. Például ha egy játékos akárcsak tíz percet is játszott egyetlen tétmérkőzésen bármely utánpótlás-válogatottban, akkor ez általános esetben meggátolta abban, hogy felnőttként egy másik ország válogatottját erősítse. Az új szabályozás változatlanul szigorú és precíz, de rugalmasabb és részletesebb, mint a korábbi. Mostantól a különböző élethelyzetekre meghatározott eltérő előírások szélesebb körben teszik lehetővé a futballhonosítást, természetesen megfelelő indokoltság esetén, a FIFA engedélyével” – ecseteli a változtatás hátterét az mlsz.hu.

„Loic Nego – aki 2010. augusztus 17-én Portugália ellen játszott utoljára a francia U20-as csapatban, és több mint öt éve Magyarországon él, miközben felvette a magyar állampolgárságot – ennek a szemléletváltozásnak köszönheti a lehetőséget.”

A módosításra elsőként Csányi Sándor tett javaslatot.

„Az eddigi merev szabályozás enyhítését először Csányi Sándor vetette fel a FIFA Tanácsban, majd az MLSZ hivatalosan is kezdeményezte az alapszabály módosítását, amelyet végül a nemzetközi szervezet illetékes testülete terjesztett a FIFA kongresszusa elé, ahol a részt vevő országok gyakorlatilag egyhangúan támogatták a változtatást.”

Nego korábban többször is elmondta már, hogy szívesen játszana a magyar válogatottban, Marco Rossi, a nemzeti együttes szövetségi kapitánya pedig azok után, hogy minden akadály elhárult, meghívta a 29 esztendős futballistát a keretbe.

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a magyar válogatott tagja lehetek. Mikor értesültem arról, hogy bekerülhetek a válogatottba, úgy éreztem, egy nagy álmom válhat valóra. A nemzeti csapatban való szerepléssel új fejezet kezdődik a pályafutásomban. Ajándék lesz, ha pályára léphetek a soron következő mérkőzések valamelyikén. Azon leszek, hogy a tőlem telhető legtöbbet hozzátegyem a csapat sikeréhez, természetesen minden meccset meg akarok nyerni” – idézi az MLSZ honlapja Loic Negót.

Döntéséről szót ejtett Marco Rossi is.

Nego 2013 óta játszik Magyarországon, és régi álma, hogy a magyar válogatottban szerepelhessen. Az utóbbi hét év alatt számtalanszor bizonyította, hogy az OTP Bank Liga egyik legkiemelkedőbb labdarúgója. Éppen ezért én magam is régóta vártam a lehetőségre, hogy végre meghívót küldhessek neki, hiszen nem is kérdés, hogy ha a válogatottban is tudása legjavát nyújtja, akkor nagy hasznára lehet az együttesnek. Örülök, hogy végre nem kényszerűségből kell módosítanom a kereten annak kihirdetését követően. Ebben az időszakban, amikor minden bizonytalan, hiszen a koronavírus-járvány miatt bármikor előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban le kell mondanom egy-egy játékosról vagy akár stábtagról, ez egy igazi ajándék. Különös tekintettel arra, hogy a Nemzetek Ligája-mérkőzések mellett az Eb-pótselejtezőben egy velünk egy szinten lévő bolgár válogatottat kell legyőznünk, majd pedig ha ez sikerül, akkor egy nálunk erősebb és előrébb rangsorolt izlandi vagy román csapatot.”

Ahogy a válogatott többi tagja, úgy Nego is vasárnap este csatlakozik a kerethez.


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Loic Nego (Mol Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók: Babati Benjámin (ZTE FC), Könyves Norbert (ZTE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

AZ EB-PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
A-LIGA

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45:
Izland–Románia
20.45:Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45: Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik