Válogatott: Djokovics és az Eb-selejtező árnyékában – a szerb lapoknál Sallai is kezdő

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Belgrád)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2020.10.11. 12:29
null
Szalaiék készülnek a szerbek elleni meccsre (Fotó: Szabó Miklós)
Novak Djokovics szélesen mosolyog. Novak Djokovics akcióban. Novak Djokovics bravúrosnak tűnő fonákütése címlapon. A Belgrádban megjelent lapok ha foglalkoztak is sporttal, a Roland Garros döntőjét részesítették előnyben szemben a 20.45 órakor kezdődő Szerbia–Magyarország Nemzetek Ligája-találkozóval szemben. Persze néhány gondolat így is jutott a két futballválogatottnak. Lapszemle a helyszínről.

Novak Djokoviccsal nehéz versenyezni. A Szerbia–Magyarország futballmérkőzésnek nem is nagyon sikerült.

FUTBALL-LÁZ SZERBIÁBAN SINCS

A helyiek szerint – legyen szó újságíróról, vagy a labdarúgásról az átlagnál valamivel tájékozottabbnak bizonyult járókelőkről – a Norvégia elleni pótselejtezős siker kifejezetten felpezsdítette a futballéletet az országban. Csakhogy előtte, többek között a gyenge Nemezetek Ligája-rajt miatt is, nagyon mélyen volt a közhangulat ilyen szempontból. A lelkesedésnek pedig az sem tett jót, hogy a helyi szövetség a hatóságokkal egyeztetve végül úgy döntött, zárt kapus lesz a szerb–magyar összecsapás. Bár Bulgáriában lehettek nézők, annyiból nagyon hasonló Szófia és Belgrád hangulata, hogy a járókelők többsége nem is igazán tud a válogatott labdarúgó-mérkőzésről, s az utcákon sehol sem látni nyomát, hogy legalább a helyi kocsmák, pubok reklámoznák a találkozót. Persze ez lehet, hogy csupán a koronavírus miatt alakult így.

A Belgrádban vasárnap megjelent lapok sportrovatait átböngészve mindenhol a Roland Garros döntőjére készülő szerb klasszis arcképe köszön vissza. Mindez persze nem meglepő, főleg, hogy a 17-szeres Grand Slam-győztes ellenfele a korszak másik állócsillaga, a francia klasszikus királyának számító, 19-szeres GS-első, ebből Párizsban tizenkét győzelmet szerző Rafael Nadal lesz.

Bár a futball népszerűségét kár lenne vitatni Szerbiában – gondoljunk csak a két belgrádi óriás, a Crvena zvezda és a Partizan akár százezres tömeget is megmozgató derbijeire – a stábunk kezébe került lapok közül a Novosti és a Kurir is csak az aktuális kosárlabdahírek után foglalkozik a szerb válogatottra váró feladatokkal (sokszor nem is annyira a vasárnapi meccsre helyezve a fókuszt). A Blic hasábjain a szerb–magyar ugyan megelőzi Djokovicsékat, ám terjedelemben szintén elmarad a GS-döntő beharangozójától. A 40 oldalas lap kilencoldalnyi sportrovatában a kézilabdáról és egy múltidéző retró cikksorozatról is hamarabb olvashatnak a vásárlók, ha oldalról oldalra haladnak.

Novak Djokovics az egyébként közéleti tabloidnak számító Blic címlapján
Novak Djokovics az egyébként közéleti tabloidnak számító Blic címlapján

A Kurir címében – szabad fordításban – arra szólítja fel a szerb válogatottat, hogy zúzza szét a magyar csapatot Belgrádban. Mint írják: „A Norvégia és Bulgária ellen az Eb-pótselejtező-döntőbe jutott két válogatott optimistán várhatja az esti Nemzetek Ligája-mérkőzést (...) de csak egy lehet a végén boldog.”

A lap – a Nemzeti Sporthoz hasonlóan – megpróbálta megtippelni a várható kezdőcsapatot. A magyar válogatottnál egy az egyben bemásolták Marco Rossi szófiai kezdőjét, holott az ott 90 percet kapó Sallai Roland például már keretben sem lehet, mivel Bundesliga-csapata, a Freiburg csak egy meccsre engedte el a válogatotthoz. (Tegyük hozzá, ez még mindig kevésbé megmosolyogtató baki, minthogy Bulgáriában akadt olyan újság, amely Szoboszlai Dominikot várta a csütörtöki kezdőbe, teljesen lemaradva a magyarországi hírekről.) A helyzetet árnyalja, hogy a szerb kezdőcsapat is egy az egyben a Norvégiában hosszabbítás után 2–1-re nyert tizenegy ctrl-c, ctrl-v másolata.

A Kurir tippjei a várható kezdőcsapatokra – nem véletlenül tűnhet ismerősnek, mindkét összeállítás ugyanaz, mint a csapatok csütörtöki kezdője volt.
A Kurir tippjei a várható kezdőcsapatokra – nem véletlenül tűnhet ismerősnek, mindkét összeállítás ugyanaz, mint a csapatok csütörtöki kezdője volt.

„Ha ugyanolyan összetartóan, szervezetten játszunk, mint a norvégok ellen, akkor nem lehet problémánk” – idézi a Kurir az Ajax és a szerb válogatott karmesterét, Dusan Tadicsot.

A Novosti az 1990-es évek meghatározó jugoszláv/szerb klasszisát, az azóta már a helyi szövetség elnöki székét is megjárt Dragan Sztojkovicsot szólaltatta meg, az interjú olyannyira a norvég meccs lehetséges hatásaira, illetve a november 12-ei, Skócia elleni playoff-döntőre helyezi a hangsúlyt, hogy a vasárnapi meccsel egyáltalán nem is foglalkozik.

A mérkőzést magát egy keretes anyagban, a Ljubisa Tumbakovics szövetségi kapitány szombati, online-sajtótájékoztatójának összefoglalójával vezeti fel a lap.

A Crvena Zvezda stadionja, itt rendezik az esti mérkőzést (Fotó: Szabó Miklós)
A Crvena Zvezda stadionja, itt rendezik az esti mérkőzést (Fotó: Szabó Miklós)

A Blic úgy foglalkozik a vasárnapi mérkőzéssel, hogy igazából szintén nem arról ír. Az oldalpáron a magyar válogatottat összesen kétszer említik. A helyi publicista, Gorcsin Sztojanovics a „Remény mint Sors” című jegyzetében a szerb csapat kitartását, valamint a Norvégiában két góljával hőssé vált Szergej Milinkovics-Szavicsot méltatja. „A norvég kapus kiváló volt, biztos jól helyt állt volna kézilabdában is, de SzMSz kétszer is megtalálta a tökéletes megoldást. Kellő pimaszsággal, nagyszerű formában szállt be a játékba. (...) Visszahozta azt a reményt számunkra, amelyre szükségünk van a szétesés korszakában” – utalt a szerző a szerb futball viszonylagos eredménytelenségére az elmúlt tíz évben.

A korábban többek között a Valenciában és a Birmingham Cityben is futballozó, 40 esztendősen a válogatott segédedzőjeként dolgozó Nikola Zsigiccsel készült interjú foglalja el a lappár másik felét. Ebben a korábbi válogatott támadó a kiváló csapategységről beszél, no meg arról, hogy bár a jelenlegi szerb válogatottban kevés a klasszis futballista, csapatként mégis remek egységet tudnak alkotni – s hosszú idő után Zsigics szerint ez a keret ismét alkalmas arra, hogy sok örömet okozzon a szerb drukkereknek. „De ne szaladjunk a dolgok elé, most a válogatottnak Magyarország ellen kell még bizonyítania.”

NEMZETEK LIGÁJA, 3. FORDULÓ
VASÁRNAP

B-DIVÍZIÓ, 3. CSOPORT
20.45:
Szerbia–MAGYARORSZÁG, Belgrád (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Oroszország–Törökország, Moszkva

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 2 2 6–3 +3 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–3 0 3
3. Törökország 2 1 1 0–1 –1 1
4. Szerbia 2 1 1 1–3 –2 1

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE SZERBIA ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Hegedüs Lajos (Paksi FC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Loic Nego (Mol Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros)
Támadók: Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Babják Bence, Kocsmár-Tóth István(szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) ésSzabó Miklós(fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik