Válogatott: Berbatov sok sikert kíván a magyaroknak, de...

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2020.10.07. 16:36
null
Dimitar Berbatov nem szereti összehasonlítani magát más korok nagy alakjaival, például Hriszto Sztoicskovval (Fotó: AFP)
A bolgár futball közelmúltjának legnagyobb alakja a Manchester United csapatánál 2008 és 2012 között 149 mérkőzésen 56 gólig jutó csatár, Dimitar Berbatov, hazája válogatottjának gólrekordere. A bolgár–magyar Eb-pótselejtező előtt Kraszimir Balakov után Berbatov is exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak, köszönet az összeköttetésért bolgár kollégánknak, Najden Todorovnak.

 

– Két éve már, hogy abbahagyta a játékot. Hogyan telnek a napjai mostanában? Olvastam, hogy az önéletírása angolul is megjelent.
– Elvégeztem az UEFA A-tanfolyamot, és hamarosan elkezdem a pro-szintű kurzust, mert készen akarok állni az edzősködésre, ha úgy döntenék, hogy edző leszek. Van egy alapítványom, amely tehetséges gyerekeket támogat Bulgáriában különböző eszközökkel, mint az oktatás, a tehetséggondozás. A küldetésünk, hogy esélyt adjunk ezeknek a fiataloknak, hogy a kibontakoztathassák az adottságaikat, és hasznára lehessenek a világnak. És igen, megjelent az önéletírásom, My Way... címmel a sikeres bolgár kiadás után már angolul is megrendelhető a berbatov.com oldalról...

– Már klikkelek is. De ha már az angol: igaz, hogy a Keresztapa című filmből tanulta meg a nyelvet, még azelőtt, hogy Manchesterbe szerződött volna?
Igen! Valamennyit az iskolában is tanultam, de nem eleget. Aztán elkezdtem filmeket nézni angolul, leginkább a Keresztapát, és ragadt rám a nyelv... Meg újságokat, magazinokat olvastam, hogy tanuljak, kreatívnak kell lenni. És az angol könnyű nyelv!

– Tizenhárom éves volt, amikor Bulgária a legjobb négy közé jutott az amerikai vébén, futballtörténelmének legjobb eredményét elérve. Hogy emlékszik erre?
– Emlékszem, ahogy utcára tódultunk minden győzelem után, és ünnepeltük a csapatot. És az egész világbajnokság végén, a bronzmeccs után is, kész őrület volt, hatalmas siker volt ez a bolgár nemzetnek.

– De aztán több gólt szerzett a válogatottban, mint Hriszto Sztoicskov, 48 góljával ön a rekorder. Jobb futballista volt?
– Nagyon büszke vagyok erre a rekordra, hogy én lehetek a hazám első számú góllövője. Na, de összevetni magam Sztoicskovval... Különböző korszakban játszottunk, semmilyen összehasonlítás sem állja meg a helyét. Mindketten a legjobbak voltunk a magunk időszakában.

– Mire lehet képes a Manchester United ebben az idényben?
– Nagyon nehéz lesz... Főként, ha úgy folytatják, ahogy a Spurs ellen játszottak (vasárnap 6–1-re kaptak ki a Tottenhamtől – a szerk.). Vagyis sokat kell fejlődni, van miben előrelépni.

– Milyen emlékei vannak a magyar futballról?
Ki ne ismerné a régi, erős magyar válogatottat, a Puskás Ferenc vezette csapatot? Láttam pár gólját, és az valami egészen különleges szint, amit képviselt.

– De mit vár a mai magyar válogatottól? És a bolgártól persze... Mi lesz csütörtök este Szófiában?
Arra számítok, hogy Bulgária győz. Sok sikert kívánok önöknek is, de nem ezen a meccsen...

Dimitar Berbatov 48 gólt szerzett a bolgár válogatottban, ezzel hazája rekordere (Fotó: AFP, 2009)
Dimitar Berbatov 48 gólt szerzett a bolgár válogatottban, ezzel hazája rekordere (Fotó: AFP, 2009)

AZ EB-PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
A-LIGA

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45:Bulgária–MAGYARORSZÁG(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
20.45:Izland–Románia (Tv:Sport1) – élőben az NSO-n!
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45:Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Dibusz Dénes(Ferencváros),**Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Hegedüs Lajos(Paksi FC)
Védők:Bese Barnabás(Oud-Heverlee Leuven – Belgium),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC),Hangya Szilveszter(Mol Fehérvár FC),Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus),Loic Nego(Mol Fehérvár),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Szalai Attila(Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Budapest Honvéd),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kalmár Zsolt(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Schäfer András(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
Támadók:Könyves Norbert(Zalaegerszegi TE FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),*Sallai Roland(Freiburg – Németország),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Szőke Adrián(Heracles Almelo – Hollandia),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország)
*Sallai Rolandcsak a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn állhat a szakmai stáb rendelkezésére
**Gulácsi Pétera Szerbia elleni NL-mérkőzés után utazik vissza klubcsapatához

A BOLGÁR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Nikolaj
Mihajlov(Levszki),PlamenIliev(Ludogorec),GeorgiGeorgiev(Cserno More),MartinLukov(Lokomotiv Plovdiv)
Védők: Vaszil
Bozsikov(Slovan Bratislava – Szlovákia),SztrahilPopov(Hatayspor – Törökország), AntonNedjalkov(Ludogorec),GeorgiTerziev(Ludogorec),Cicinho(Ludogorec),KrisztianDimitrov(Hajduk Split – Horvátország),ValentinAntov(CSZKA Szófia),Dimitar Velkovszki(Cercle Bruges – Belgium)
Középpályások: Georgi Kosztadinov(Arszenal Tula – Oroszország),TodorNedelev(Botev Plovdiv),KrisztijanMalinov(OH Leuven – Belgium),GalinIvanov(CSZKA 1948),Alekszandar Cvetkov(Beroe),BirszentKaragaren(Lokomotiv Plovdiv),JaniszKarabeljov(Szlavija),Filip Krasztev(Szlavija),BoriszlavConev(Levszki),Dominik Jankov(Ludogorec)
Támadók: KirilDeszpodov(Ludogorec),BozsidarKraev(FC Midtjylland – Dánia), Dimitar Iliev (Lokomotiv Plovdiv), SzpaszDelev(Arda Kardzsali),Iszmail Isza(Cserno More),Georgi Jomov(CSZKA Szófia)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Babják Bence, Kocsmár-Tóth István(szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) ésSzabó Miklós(fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik