Válogatott: amikor még címvédőként hoztuk a „kötelező” olimpiai aranyat

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.10.15. 09:54
null
Labdarúgóink átveszik az aranyérmet, balról Szarka, Básti, Sárközi, Szalay, Juhász, Noskó, Keglovich, Nagy L., Dunai II A., Kocsis L., Fazekas, Szűcs L., Menczel, Páncsics, Dunai L., Fatér és Novák. A díjat átadók sorában jobbra Sir Stanley Rous, a FIFA elnöke (Fotó: MTI)
Válogatottunk címvédőként utazott az olimpiára, selejtezőn sem kellett pályára lépnie. A csapat lassan melegedett játékba, végül megnyerte a tornát. Szinte kötelező volt...

 

VÁLOGATOTTUNK AZ OLIMPIÁN

Magyarország–Salvador 4:0 (1:0)
1968. október 13., Guadalajara. Gól:
Fazekas, Sárközi, Menczel, Dunai II

Magyarország–Ghána 2:2 (2:2)
1968. október 15., Guadalajara. Gól:
Menczel, Dunai II

Magyarország–Izrael 2:0 (1:0)
1968. október 17., Guadalajara. Gól:
Dunai II (2)

Magyarország–Guatemala 1:0 (0:0)
1968. október 20., Guadalajara. Gól:
Szűcs L.

Elődöntő: Magyarország–Japán 5:0 (1:0)
1968. október 22., Mexikóváros. Gól:
Szűcs L. (3), Novák (2)

Döntő: Magyarország–Bulgária 4:1 (2:1)
1968. október 26., Mexikóváros
Magyarország: Fatér – Novák, Dunai L., Páncsics, Noskó – Juhász I., Szűcs L. – Fazekas, Menczel, Dunai II A., Nagy L.
Gól: Dunai II (2), Juhász I., Menczel

Lakat Károly naplója arról tanúskodott, hogy a szakember már 1967-ben papírra vetette elképzeléseit az összeállításról, igaz, a munka csak az ötkarikás játékokat megelőző nyáron, Tatán fordult keményre. A csapat mestere szinte orrvérzésig hajtotta futballistáit a nagy melegben, de megérte.

A 68 éves Nagy László alig múlt 19, amikor a nyakába akasztották az olimpiai aranyérmet. Első NB I-es bajnoki meccsét 1968. április 21-én játszotta az Újpesti Dózsában (3:0-s győzelem a Vasas ellen), rögtön góllal mutatkozott be – október 26-án pedig olimpiai bajnok lett. „Összesen tizenhárom első osztályú bajnokival a hátam mögött jutottam ki az olimpiára, amelynek döntőjében is pályára léptem – mondta Nagy László, aki egy nappal a japánok elleni elődöntő előtt, október 21-én ünnepelte a 19. születésnapját. – Klubedzőm, Baróti Lajos szólt, hogy »Kicsi, meghívtak az olimpiai keretbe«. Korrekt volt, mert hozzátette, amíg nem lesz biztos, hogy utazom-e vagy sem, lehetőséget ad, mert ha nem játszottam volna, automatikusan kiszorulok az együttesből.”

A keret Tatán napi két edzéssel készült, Nagy László itt ismerkedett meg a tó körüli futásokkal. „Este csak annyit mondott Karcsi bácsi, hogy üres a tornaterem, lehet menni játszani. Nem kötelező, de…”

Nagy László elmondta, a guadalajarai csoportmeccseken nem kellett megküzdeniük a magaslattal, de adódott más probléma. „Már egy kinti edzőmeccsen egy-egyes döntetlent játszottunk Nigériával. Ez még önmagában nem lett volna baj, de velünk volt a szövetségi kapitány, Sós Károly is, aki igen éles kritikát fogalmazott meg. A lényege az volt, hogy ne higgyük azt, hogy csak mi tudunk futballozni.” Az Universidad vegyes elleni 7:1-es győzelmet követően Hoffer József is dohogott, pedig „Lakat tisztában volt vele, hogy nem vagyunk csúcsformában, nem is lehettünk, mert éppen déli edzésekkel szoktatott a hatalmas meleghez.” Az első csoportmeccsen Salvador nem jelentett gondot, de a Ghána elleni 2:2 után Sós ismét kifakadt. „Térdig állnak a Nílusban, mégsem tudtuk legyőzni őket. Ha a következő meccsen nem nyerünk, utazhatunk haza – emlékezett a szövetségi kapitány szavaira Nagy László, aki hozzátette: – Azt azért tudtuk, hogy Ghána nem a Nílus partján fekszik, de azt is, hogy címvédőként minket otthon keresztre feszítenek, ha nem jutunk tovább, ahhoz pedig nyerni kellett.”

Nagy László az első két találkozón, majd az elődöntőben és a döntőben jutott szóhoz, a korabeli források szerint gólt lőtt a bolgárok elleni döntőben, pedig… „Ez félreértés, a második magyar gólt tulajdonították nekem, holott az elfutásom után Dunai Antihoz passzoltam, s ő szerezte meg a vezetést. Ezzel lett kettő-egy ide.”

Az Újpesti Dózsa csatárának a salgótarjáni Básti Istvánnal kellett megküzdenie a helyéért. „Pista is balszélső volt, de már akkoriban is olyan játékrendszer volt divatban, hogy a szélsők a pálya mélységében zakatoltak föl-le. Ő is négyszer lépett pályára, mint én, az, hogy a japánok elleni elődöntőben és a fináléban én játszottam, annak is tulajdonítható, hogy a belső csatár Dunai Antival a Dózsában is nagyon jól megértettük egymást, s azt se feledjük, a másik szélről a szintén újpesti Fazekas Laci adogatta be a labdát.”

Persze Mexikóban nemcsak a játék szerzett vidám perceket. A 19. születésnapját kint ünneplő Nagy László szólt Lakat Károlynak, hogy meghívná a csapatot egy koccintásra. A fröccsöt közismerten kedvelő Lakat csak annyit mondott neki: „Lacikám, neked nincs annyi pénzed!” A fiatal csatár az egyik iskolatársának megígérte, ha aranyérmes lesz, hoz neki ajándékba egy sombrerót. Nos, az illető első dolga volt, hogy az „aranygépről” leszálló Nagy Laci fejéről levegye a kalapot. „A fényképezésnél még az én fejemen volt, de aztán mit tehettem volna. Jobb így, mintha sombreróm lenne, de aranyam nem…”

A később 25 válogatott fellépésig jutó labdarúgó Varga Zoltán „disszidálásáról” elmondta, sajnálta, hogy Zoli így döntött. „Még Guadalajarában történt, elmentünk várost nézni, mert Lakat tanár úrnál ez kötelező volt, de Zoli valamire hivatkozva a szállodában maradt, s amikor visszajöttünk, hűlt helyét találtuk. Mindenki őt kereste a vezetők közül, nagy felfordulás volt. Sokan felvetették, hogy Zoli miért a torna előtt hagyta el a csapatot. Erre nagyon egyszerű a válaszom: nem biztos, hogy később lett volna rá lehetősége. Én csak tudom, mert akkor is a csapatban voltam, amikor Ladinszky Attila, később pedig Tóth Zoltán maradt kint…”

A 74 esztendős Básti István nem kertelt: „Nehezen tettem helyre a történteket. Zoli oszlopos tag volt, akkor és most is azt mondom, nem lett volna szabad a torna előtt lelépnie. Ha aranyérmesként megy el, még nőhetett is volna az ázsiója.” Básti és a Salgótarjáni BTC-ben klubtársa, Szalay Miklós sem a felkészülés elejétől készült a kerettel. „Nemhogy Dél-Amerikában nem voltunk 1967 telén (a túrázók közül Fatér Károly, Novák Dezső, Noskó Ernő, Juhász István és Fazekas László később aranyérmes lett – a szerk.), de az utolsó pillanatban dőlt el, hogy utazunk Mexikóba. A ruhapróbán még Pusztai Laci és Kozma Misi vett részt, aztán az utolsó felkészülési találkozó, az Egyetértés elleni meccs után az öltözőben hirdetett keretet Lakat Károly, és Szalay neve és az enyém is elhangzott. Meglepetésünkben meg sem tudtunk szólalni, csak néztünk egymásra. Mindig azt mondom, a sporthoz szerencse is kell. Mint ahogyan ahhoz is kellett, hogy játszhattunk is, Mikinek két, nekem négy meccs jutott.”

Dunai II Antal így emlékezett az 50 évvel ezelőtti eseményre: „Elsőre a döntő második gólja jut eszembe, amivel megszereztük a vezetést. Tipikus újpesti támadás volt, Noskó hosszan indította a bal szélen Nagy Lacit, én pedig középen elkezdtem sprintelni a rövid sarokra, jött is a labda, én meg bevágtam.” Az egykori csatár elmondta, neki kifejezetten elégtétel volt a mexikói aranyérem, mert azt követően, hogy négy évvel korábban játszott a selejtezőkön, és ki is vitték a tokiói játékokra, ott nem lépett pályára, így nem lett olimpiai bajnok. „Az azért bosszant, hogy Mexikóvárosban hat gólommal nem lettem gólkirály, mert a japán Kamamoto eggyel több gólt szerzett.”

Annyi baj legyen.

VÁROSNÉZÉS HELYETT

Egy nappal a megnyitó előtt Guadalajarában a csapat városnézésre ment, az FTC játékosa, Varga Zoltán beteget jelentett. Később az ebédnél sem jelent meg, szobatársa, Páncsics Miklós jelezte, hogy a szőke jobbösszekötő sehol sincs. Lakat Károly is csak hűlt helyét találta, s amikor kinyitotta a hotelszobában a szekrényt, csak a magyar csapat formaruhájának nyakkendőjét pillantotta meg… Varga taxival a repülőtérre ment, a mexikóvárosi járatra várt, miközben majdnem az őt kereső magyar sportvezetőkbe botlott. Mexikó fővárosában állítólag egy idős emigráns hölgynél bujkált, majd belga diplomáciai közbenjárásra ült fel az Európába tartó gépre. Brüsszelben várta várandós felesége, akinek lejáró vízuma miatt kellett Vargának lelépnie. A kiszemelt belga Standard Liege-ben eltiltása miatt egyetlen percet sem játszhatott. Itthon hazaárulásért 4 év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték, az olimpiai csapat fotóján fekete iksszel húzták át a portréját.

„Varga Zoltán megszegte olimpiai esküjét, hűtlenné vált hazájához és sportbarátaihoz. Cselekedete méltatlan magyar sportolóhoz és állampolgárhoz. Varga Zoltán magatartása minden becsületesen gondolkodó ember őszinte felháborodását váltja ki” – írta a Népsport október 12-én, a megnyitó napján. Varga később kifejtette: „Albert miatt disszidáltam! De nem Albertre haragszom!” A két zseni konfliktusát elsősorban Varga generálta, nem tudott megbékélni Albert szerinte konformista viselkedésével. Mai szóhasználattal élve, „dolgoztak rá” az ügynökök, már egy 1966-os jelentésben is nyoma volt, hogy kint akart maradni az angliai vb-n, de az információ „az intézkedést nem igényel” minősítést kapta. Ám egy 1968-ban kelt irat a szembenállás szimbólumaként jellemezte a 23 éves csatárt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik