Válogatott: A magyarok azt várják, hogy holnap már világbajnok legyél – Leekens

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.12. 08:27
null
Leekens tudja, hogyan kell egy csapatot felépíteni (Fotó: Dömötör Csaba)
Hiába tervezett hosszú távra, a Magyar labdarúgó-szövetség nem adott neki elég időt, mondta Georges Leekens, a magyar válogatott közelmúltban leváltott szövetségi kapitánya, aki az M4 Sportnak úgy nyilatkozott, el kell felejtenünk, hogy világklasszis csapatunk lehet.

„Amikor Storcktól átvettem a válogatott irányítását, akkor nagyon különleges és nehéz feladatom volt: ahhoz, hogy a játékosoknak visszahozd az önbizalmukat, idő kell. Idő és türelem. A magyarok viszont nem türelmesek: egyből azt várják, hogy holnap már világbajnok legyél! Lépésről lépésre kellett haladnunk: az első mérkőzésünk Kazahsztán ellen csapnivaló volt, a másodikon, Skócia ellen már jobb volt, igaz, nem nyertünk, de felkészülési mérkőzésről volt szó. Fehéroroszországban már néztük az eredményt is, 1–1-et játszottunk, míg végül Ausztrália ellen nagyon jól ment a játék, két góllal is nyerhettünk volna akár. A felkészülési mérkőzéseknek az az értelme, hogy kipróbálj dolgokat. De itt fontosabbak voltak az eredmények, mint hogy felépítsünk valamit” – mondta Leekens az M4 Sportnak.

Hozzátette, nagyon csalódott volt, amikor Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a menesztése mellett döntött, mert úgy érezte, rengeteget dolgozott.

„Profi vagyok, tudom, hogyan kell egy csapatot felépíteni, de kevés időt kaptam: én voltam a megfelelő ember a megfelelő helyen, de azt gondolom, hogy nem a megfelelő időben. Szerintem nem az én hibám, hogy az elmúlt tíz évben a magyar labdarúgás nem ért el nagy eredményeket.”

Szerinte kevesebb beszéd és több munka kell. „Nagyon sok munka lesz a csapattal. Pozitívabb hozzáállásra van szükség, hinnünk kell abban, hogy magasabb szintre emelkedhetünk. Azt, hogy világklasszis csapat lehetünk, már az első pillanatban el kell felejteni, de keményen kell dolgozni.”

Amikor elvállalta a munkát, órákat beszélt elődjével, Bernd Storckkal, és azt üzente, ha kell, szívesen áll Marco Rossi rendelkezésére.

„A magyarok mentalitása kicsit hasonló a belgákéhoz. Belgium 2010 és 2018 között rengeteget lépett előre, de ehhez 7-8 évre volt szükségük, és el kellett követniük a tanulóhibákat, hogy a vesztesekből győztesek lehessenek. Ezen dolgozni kell, de remélem, önök is sikerrel járnak majd” – nyilatkozta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik