Válogatott: 4 vereség szerzett gól nélkül – ilyen még nem volt

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.06.10. 00:42
null
Teljes döbbenet: Bernd Storck és a válogatott játékosai az andorrai zakó után (Fotó: AFP)
A magyar labdarúgó-válogatott péntek este története egyik legszégyenletesebb kudarcához ért Andorrában, mivel világbajnoki selejtezőn 1–0-s vereséget szenvedett a miniállam csapatától. Ez a negyedik mérkőzés egymás után, amelyen Bernd Storck válogatottja nem szerzett gólt – közel negyedszázada nem esett meg ilyen a nemzeti csapattal. Olyan meg még sosem, hogy a nemzeti tizenegy egymás után négy meccset veszítsen el nullára.

Négy egymás utáni vereség (Magyarország–Svédország 0–2, Portugália–Magyarország 3–0, Magyarország–Oroszország 0–3, Andorra–Magyarország 1–0), négy egymás utáni nullázás: a magyar válogatott 2016. november 13. óta nem talált be ellenfelei kapujába. Ezekhez hasonló negatív sorozat ritkán „jön össze” a nemzeti csapatnak – erre igazából nehéz lenne (és nem is kell) mentségeket keresni, különösen az arcpirító andorrai meccs után.

A legutóbbi négyes vereségcsokorig nem szükséges sokat visszalapoznunk az annalesekben, 2010-ben volt legutóbb ilyen hosszú kudarcszériája a válogatottnak. Ekkor Erwin Koeman szövetségi kapitányi állásába került a rossz évkezdés (Oroszországgal 1–1, majd Németország ellen 0–3, Hollandiával szemben 1–6), az őt váltó Egervári Sándor belépője pedig szintén két zakó volt (Anglia 1–2, Svédország 0–2). A sorozat végül négy vereség (és hat nyeretlen mérkőzés) után Moldova ellen, a Szusza Ferenc Stadionban szakadt meg (2–1).

Négy egymás utáni góltalan mérkőzésért már sokkal többet kell keresgélni: legutóbb 1993-ban fordult ilyen elő a válogatottal, Jenei Imre és Puskás Ferenc kapitánysága alatt. Az évet Japán ellen győzelemmel kezdő válogatott ikszelt az Egyesült Államokkal (0–0), majd kulcsfontosságú világbajnoki selejtezőt veszített el itthon Görögországgal szemben (0–1). Az eredmény Jenei Imre állásába került. Áprilisban már Puskás Ferenc irányította a nemzeti tizenegyet, Svédország ellen 0–2, Oroszország ellen 0–3 került az eredmények rovatba – hogy aztán Írország ellen idegenben megszakadjon a rossz széria (4–2-es siker, 0–2-ről fordítva).

Ami a legszomorúbb: négyes, szerzett gól nélküli vereségszériára még sohasem volt példa a magyar válogatott történetében, holott az andorrai 1–0-s égés már a 917. találkozója volt nemzeti csapatunknak. Ez a negatív rekord biztosan nem hiányzott...

Bernd Storck a 21. mérkőzésén ült az együttes kispadján, mérlege 6 győzelem, 7 döntetlen, 8 vereség. A 21 meccsből ez volt a kilencedik alkalom – és a legutóbbi kilenc összecsapáson a hatodik –, hogy gólképtelen maradt a gárda.

Az andorrai válogatott történetének második győzelme volt ez tétmérkőzésen. Magyarország az ötödik – Albánia, Fehéroroszország, San Marino és Macedónia után –, amelyet a miniállam le tudott győzni tét- vagy felkészülési meccsen.

BERND STORCK ÉS A FÖLÖSLEGES KÉRDÉS...
Bernd Storck szövetségi kapitányt még az oroszok elleni hétfői vereség után szembesítettük az akkor már három meccset számláló góltalan vereségszériánkkal. Felvetésünkre, illetve ezzel kapcsolatos kérdésünkre akkor így reagált: „Azt hiszem, hogy ez a kérdés fölösleges is...” Arra a kérdésre pedig még csak nem is reagált, hogy utólag mi a véleménye a válogatásról, adott körülmények között valóban a lehető legjobb keretet hívta-e össze a júniusi meccsekre. Tekintse meg az erről készült hétfői felvételünket!


VB-SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA

B-csoport

ANDORRA–MAGYARORSZÁG 1–0 (1–0)
Andorra la Vella,Nemzeti Stadion.Vezette:Kalogeropulosz (görög)
ANDORRA:J. Gómes – C. Rubio, Llovera, Lima, San Nicolás – Vales, Rebés – Clemente (Riera, 83.), Pujol (J. Ayala, 88.), A. Martínez – Aláez (Maneiro, 68.).Szövetségi kapitány:Koldo Álvarez
MAGYARORSZÁG:Gulácsi – Bese, Vinícus, Lang (Balogh N., 56.), Tóth B. – Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler, Stieber Z. (Nagy D., 21.), Gyurcsó (Sallai R., 71.) – Eppel.Szövetségi kapitány:Bernd Storck
Gólszerző:Rebés (26.)

A csoport többi pénteki mérkőzésén
Feröer–Svájc 0–2
Lettország–Portugália 0–3

AZ ÁLLÁS
1. Svájc6612– 3 +918
2. Portugália65122– 3+1915
3. MAGYARORSZÁG6213 8– 7 +1 7
4. Feröer6123 2–10 –8 5
5. Andorra6114 2–13–11 4
6. Lettország615 2–12–10 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik