Orbán Viktor köszöntötte a korábbi klasszis labdarúgókat – Fotók

MALONYAI PÉTER, THURY GÁBORMALONYAI PÉTER, THURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.12.17. 20:23
Tizenegyedszer hívta meg karácsonyt köszöntve a korábbi remek futballistákat Jakab János, az idei összejövetelnek a Puskás Aréna volt a helyszíne, és Orbán Viktor miniszterelnök is megtisztelte jelenlétével a klasszisokat.
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG! (Fotók: Szabó Miklós, Miniszterelnökség)
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG! (Fotók: Szabó Miklós, Miniszterelnökség)

Ahogy az már lenni szokott, a megjelentek ki sem fogytak a történetekből, miközben örömmel lapogatták egymás hátát, ezerszer is elmondva: jó újra együtt lenni! Lévén a Puskás Aréna a helyszín, a meghívottak közül néhányat arról kérdeztünk, mi az első élményük – a Népstadionról.

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntötte a korábbi klasszis labdarúgókat (Fotó: Miniszterelnökség)
Orbán Viktor miniszterelnök köszöntötte a korábbi klasszis labdarúgókat (Fotó: Miniszterelnökség)

ESTERHÁZY MÁRTON, 29-szeres válogatott (született: 1956, főbb magyar csapatai: Ferencváros, Vasas Izzó, Bp. Honvéd)

„Első NB I-es bajnokimon, 1977 augusztusában a Fradival a Bp. Honvéddal játszottunk. Nyertünk 2–1-re, engem a 65. percben lecseréltek, később azonban voltak jobb meccseim is a Népstadionban. Például a brazilok elleni, a nyolcvanhatos vébé előtt. De az elsőre is mindig emlékezni fogok.” (Népsport, 1977, FTC–Bp. Honvéd 2–1: „Esterházynak a szélsőjátékhoz nincs meg a megfelelő gyorsasága. 1986, Magyarország–Brazília 3:0: „Esterházy (...) viharos gyorsasággal futott el a széleken, jól cselezett, jók voltak a beadásai.”)

Honvédosok egymás közt: Esterházy Márton, Nagy Antal és Pintér Sándor
Honvédosok egymás közt: Esterházy Márton, Nagy Antal és Pintér Sándor

GÖRÖCS JÁNOS, 62-szeres válogatott (született: 1939, főbb csapatai: Újpesti Dózsa, Tatabánya)

„Ötvenhét augusztusában itt mutatkoztam be az NB I-ben, az én gólommal szereztünk vezetést a Salgótarján ellen, aztán kaptunk rá hármat. Tizennyolc éves voltam, nem is ment rosszul, de hát kikaptunk... Nem úgy a svédek ellen ötvenkilencben, amikor a két gólommal és a gólpasszommal nyertünk három kettőre. Egyébként imádtam a Népstadionban játszani.” (Népsport, 1957, Ú Dózsa–SBTC 1:3: „Göröcs volt a legjobb, ez azonban csak néhány szép alakításában és a góljában nyilvánult meg.” 1959, Magyarország–Svédország 3:2: „Göröcs változatos, színes csatárjátékot nyújtott. Két gólt lőtt, közülük az első klasszis csatárra valló teljesítmény volt.”)

Szűcs Lajos, Jakab János, Orbán Viktor és Rákosi Gyula
Szűcs Lajos, Jakab János, Orbán Viktor és Rákosi Gyula

NYILASI TIBOR, 70-szeres válogatott (született: 1955, magyar csapata: Ferencváros)

„Egy csehszlovákiai ifitornát megnyertünk, s jutalmul Csanádi Feri bácsi becserélt a Komló ellen 1973 májusában. Annyira izgultam, hogy melegítés közben elbújtam, hátha mégsem kell bemennem, de aztán nem volt mese, én pedig csetlettem-botlottam izgalmamban, elügyetlenkedtem sok mindent. De a Népstadionban játszhattam!” (Népsport, 1973, Ferencváros–Komló 1:0: „A fiatal Nyilasi szemmel láthatóan lámpalázas volt, így nem tudta azt a játékot nyújtani, amit tehetsége révén elvárhatunk tőle.”)

STRASSZER LÁSZLÓ (született: 1944, csapata: MTK)

„Első meccsem az MTK-ban a Ferencváros ellen volt a Népstadionban, nulla nulla lett a vége, védő lévén nem lehettem elégedetlen. Főként, hogy a Fradi végül bajnok lett, mi viszont csak tizenegyedikek. Izgultam, de Jenei Pista azzal nyugtatgatott, hogy odaát is emberek futballoznak... Közhely, de hatott.” (Népsport, 1968, Ferencváros–MTK 0:0: „Strasszer fegyelmezetten fogott embert, jól tartotta Branikovitsot.”)

NOVOTNY ZOLTÁN rádióriporter:

„Nem tudom, mikor közvetítettem először a Népstadionból, de az első válogatott meccsem a Magyarország–Hollandia volt 1967 májusában. Az első félidő volt az enyém, a második Szepesié. Nyertünk 2:1-re, mindkét gólunk a szünet előtt esett, így nekem jutott. Ez azért örök élmény.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik