U19: „Valami megváltozott, valami történt a játékosokkal”

Vágólapra másolva!
2014.12.01. 08:43
Az U19-es magyar válogatott szövetségi edzője, Pisont István volt a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendége. A szakember úgy véli, a legutóbbi két évben valami történt a magyar játékosokkal, az egyéni teljesítmények elmaradtak a várakozásoktól, így fordulhatott elő, hogy a korosztályos nemzeti csapat nem jutott tovább Európa-bajnoki selejtezőcsoportjából.

„Összeszedett támadófutballt szerettünk volna felmutatni, de nem jött össze” – kezdte Pisont István, aki szerint normális esetben a szlovák és a magyar korosztályos válogatottnak kellett volna továbbjutnia a selejtezőcsoportból, de északi szomszédunk mellett ez végül az azerieknek sikerült, míg a mieink és a szlovénok búcsúztak a küzdelmektől.északi szomszédunk mellett ez végül az azerieknek sikerült, míg a mieink és a szlovénok búcsúztak a küzdelmektől.

„Valami megváltozott. Az elmúlt két évben történt valami a játékosokkal, az egyéni teljesítmények is elmaradtak a várakozásoktól. Ebben a korban mások az életkori sajátosságok, most jött el számukra a nagy pillanat, hogy a felnőttfutball felé vegyék az irányt” – vélekedett Pisont. A szakvezető hozzátette, a szisztematikus munkát folytató azeriek nem játszottak látványosan, de arra elegendő volt a produktumuk, hogy pontot raboljanak tőlünk.

„Nem szeretném áltatni magamat, nem játszottunk jól. Folyamatosan elemezzük a történteket, s azt figyeltük meg, hogy több okból kifolyólag a legutóbbi egy évben a csapat teljes létszámban nem tudott együtt dolgozni. A szlovákok elleni meccsen hét meghatározó játékosunkkal nem számolhattunk. Dárdai Pál is azt hangoztatta, hogy akkor lehet eredményeket elérni, ha jó formában lesznek a futballisták és nem esnek ki a ritmusból. Nem mellékesen Zsótér Donátot, aki az NB I-ben állandó játéklehetőséghez jut és tud váratlant húzni, kiállítás miatt az első mérkőzésen elveszítettük. Nagyon csalódott vagyok, mert ennél sokkal többre vagyunk képesek, de nem voltunk megfelelő állapotban” – elemzett Pisont, aki arra is kitért, hogy a korosztályos bajnokságok versenyeztetési rendszerének megváltoztatása jót fog-e tenni a magyar futballnak.

„Nem tudom, ezt majd az élet eldönti” – mondta Pisont, aki kiemelte, hogy a magyar bajnokikat nem lehet egy lapon említeni a nemzetközi mérkőzésekkel, amelyek sokkal gyorsabb gondolkodást igényelnek.

Az U19-es válogatott szövetségi edzője szót ejtett a Bayer Leverkusen játékosáról, az 1997-es, szegedi születésű szerb-magyar Senic Milánról is, aki nemrégiben az U18-as nemzeti együttes összetartásán tűnt fel.

„Kiválasztórendszerünknek köszönhetően találkoztam először a nevével. Megfogott a teljesítménye, láttam benne nagyon értékes tulajdonságokat. Figyelni kell a külföldön pallérozódó fiatal magyarokra, mert mindig felbukkanhatnak tehetségek. Személyesen is meggyőződtem róla, hogy Senic jó futballista” – mondta Pisont.

„Az utóbbi időszakban becsületesen, felelősségteljesen, rengeteget dolgoztam a szövetségnek, az előző fél évben három korosztálynál is tevékenykedtem, tehát sok a teendőm, de szeretem ezt csinálni. Hogyan tovább? Az elnökségi ülésen eldől a sorsom, mérlegeljük, hogy a felnőtteknél vagy az utánpótlásban szeretnék-e dolgozni” – szögezte le Pisont, aki az egész országgal egyetemben örülne, ha Dárdai Pál maradna az A-válogatott élén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik