Egy ponttal kezdte az elitkört Norvégia ellen az U19-es válogatott

BABJÁK BENCE (Dugopolje)BABJÁK BENCE (Dugopolje)
Vágólapra másolva!
2019.03.20. 12:46
Megkezdte a szereplését Horvátországban az U19-es magyar labdarúgó-válogatott, az Eb-selejtező elitkörében. A Norvégia elleni találkozó első félidejében a magyar válogatott dominált, de gólt nem sikerült szerezni. A második félidőben változott a játék képe, az északiak vették át az irányítást, és Csóka kiállítása miatt a 65. perctől emberelőnyben is játszottak. A magyar csapat viszont jó védekezéssel megőrizte kapuját a góltól, és egy pontot szerzett.
A 65. perctől emberhátrányban játszott a magyar csapat, de a döntetlen így is meglett (Fotó: Földi Imre) 
– A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
A 65. perctől emberhátrányban játszott a magyar csapat, de a döntetlen így is meglett (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

U19-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
ELITKÖR, 3. CSOPORT, 1. FORDULÓ
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 0–0
Dugopolje, 50 néző. Vezette: Karim Abed (francia) (Mikael Berchebru–francia, Alen Jaksic–horvát)
MAGYARORSZÁG: Kovács P. – Kovács K., Ujvárosi, Csóka, Majnovics – Nándori – Szendrei (Major, 84.), Bokros – Kiss T. (Csoboth, 83.) – Szerető (Temesvári, 66.), Torvund (Timári, 62.).
Szövetségi edző: Németh Antal
NORVÉGIA: Klaesson – Stenevik, Sandberg, Rosler, Fredriksen (Kitolano, 78.) – Hove, Solbakken (Krygard, 78.), Ugland – Larsen, Christensen, Tagseth.
Szövetségi edző: Gunnar Halle
Kiállítva: Csóka (65.)
MESTERMÉRLEG
Németh Antal:
– Nehéz szakmailag értékelni a mérkőzést, egyenlő erők küzdelmét vártuk, igazi ki-ki meccset vártunk, de az időjárás közbeszólt. Mindkét fél tudta, hogy le kell támadni a széllel szemben játszó ellenfelet, mert ilyen körülmények között a kapus képtelen átrúgni a labdát a másik térfélre. Tudtuk, hogy a második félidőben az időjárás miatt nehezebb helyzetbe kerülünk, de a különbséget az jelenthette volna, hogy ebben a helyzetben melyik csapat kontrázik eredményesebben. Szerintem az ellentámadások után mi voltunk veszélyesebbek, a hosszabbításban megszerezhettük volna a győztes gólt, de még egyszer mondom, a körülmények ismeretében pozitívan értékelem a döntetlent. A játékosaimnak is elmondtam, hogy büszke vagyok rájuk.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Németország–Horvátország 2–1
(Arp 41., Burkardt 90., ill. Blagaic 57.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1.
Németország*1
--2–13
2.
Magyarország
-
1
-0–0
1
2.Norvégia
- 1- 0–01
4.
Horvátország
- -
11–2
0
*A csoportból csak az első helyezett jut tovább az Európa-bajnokságra

AZ U19-ES VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA
Március 23., szombat, 17.00:
Magyarország–Horvátország
Március 26., kedd, 14.00: Magyarország–Németország

ÖSSZEFOGLALÓ

A közös reggelit követően délelőtt könnyed sétával hangolt az U19-es elitkör nyitómérkőzésére a korosztályos magyar válogatott, amely Schön Szabolcsra és Csonka Andrásra eltiltás miatt nem számíthatott – az MTK labdarúgója ráadásul sérüléssel is bajlódik –, míg Szoboszlai Dominik immár Marco Rossi keretével készül.

Az első félidőben Németh Antal együttese volt kezdeményezőbb a Dugopoljéban rendezett mérkőzésen, lendületesebben és pontosabban futballozott ellenfelénél, igaz, tiszta gólhelyzetet nem sikerült kialakítania. Hiába biztatta a szeles időjárás miatt időről időre lövésre a magyar játékosokat a szakmai stáb, az első kísérletig a 19. percig kellett várni, amikor egy remek labdaszerzést követően a Puskás Akadémia támadója, Kiss Tamás vette célba a bal felső sarkot, és nem is tévedett sokat, a labda néhány centiméterrel suhant el a bal felső sarok mellett. Hét perccel később Bokros Szilárd lőtt távolról a léc fölé, majd az első félidő végén a többször is bátran előremerészkedő Kovács Krisztián jobb oldali beadása után ismét a felcsúti játékos veszélyeztetett, ám szép kapáslövését védte a norvégok kapusa. A magyar együttes jobban futballozott a mindössze néhány esetleges kontrát vezető ellenfelénél, a védelem stabilan zárt, a szélső hátvédek gyakran bekapcsolódtak a támadásba, Torvund Alexander nagy harcot vívott a vendégek védőivel, Szerető Krisztofer pedig talán a legaktívabb játékos volt támadásban – ám az a pici plusz hiányzott a csapatból.

KISS TAMÁS
„A kiállítás után nagyot küzdöttünk – mondta Kiss Tamás. – Az első félidőben a szél inkább minket segített, akkor inkább nekünk voltak helyzeteink, ráerőltettük az akaratunkat a norvégokra, akkor megszerezhettük volna a vezetést. Sajnos nem sikerült, én is kihagytam egy helyzetet. A fordulás után is próbáltunk támadni, de akkor a norvégok is azzal próbálkoztak, ami nekünk működött: a csatárokra felpasszolt labdák után akciót indítani, valamint a széleken létszámfölényes helyzetet kialakítani, és abból a kapu elé ívelni a labdát. A kiállítás után értelemszerűen már elsősorban a védekezésre koncentráltunk. Emberhátrányban minden csapat visszaáll, de a labdaszerzések után próbáltunk kontrákat vezetni, ez olykor sikerült is, a végén Csoboth Kevin helyzetbe is került. Szerencsére kapott gól nélkül lehoztuk a mérkőzést, de picit csalódottak vagyunk, hogy nem szereztünk három pontot.”

A fordulás után megváltozott a meccs képe, a norvégok rákapcsoltak, így előbb Kovács Péternek kellett egy közeli kavarodás után észnél lennie, majd Tobias Christensen lőtt nem sokkal a bal alsó sarok mellé. Újabb intő jel volt, hogy egy norvég szöglet után a hosszú saroknál teljesen üresen maradt Markus Solbakken, ám szerencsére az ötös jobb sarkánál nem tudta átvenni a labdát...

Az igazi hideg zuhany a második félidő közepén jött, amikor a norvégok térfeléről adott passzt csípett el az ellenfél, a labdavesztés után Christensen indult meg a kapu felé, Csóka Dániel pedig testtel elsodorta – villant a piros lap.

A magyar válogatott emberhátrányban sem mondott le a támadásokról, Bokros Szilárd megharcolt a labdáért, majd remekül tálalt a középen érkező Szendrei Norbert elé, ám a Honvéd középpályása a jobb alsó sarok mellé lőtt. Az egyik labdavesztés utáni kontránál viszont a teljesen üresen hagyott Christensen előrevetődve az ötösről a léc fölé fejelt, és az utolsó percekben a norvégok már egyértelműen beszorították Németh Antal együttesét. A skandinávok közelről és távolról, fejjel és lábbal is próbálkoztak, ám a remekül és magabiztosan védő Kovács Péter eszén egyszer sem tudtak túljárni.

A magyar válogatott így gól nélküli döntetlennel kezdett az elitkörben, ami az első félidő alapján csalódás, ám az utolsó negyedórát nézve elismerésre méltó eredmény.

KOVÁCS PÉTER
„A mérkőzés előtti napokban Németh Antal azt kérte tőlünk, hogy minden részletre figyeljünk oda, mert csak így nyújthatunk száz százalékot. Mindenki megfogadta a tanácsot, ennek köszönhetően tudtunk közel fél órát emberhátrányban játszva döntetlent elérni. Végig magabiztosnak éreztem magam, és bár az utolsó negyedórában nagyon jöttek előre a norvégok, és egyre jobban fáradtunk, végül az egyik pontot megszereztük. Előzetesen a három pontban reménykedtünk, de a hátralévő két meccsen mindent megteszünk, hogy a maximumot hozzuk ki a szereplésünkből.”

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIKFÉLIDŐ

95. perc: Vége a meccsnek, tíz emberrel döntetlent harcolt ki a magyar csapat. 0–0
95. perc: Csoboth
szabadrúgását kifejelték a védők.
94. perc: Csoboth tört volna be a norvég tizenhatosra, amikor Sandberg elkaszálta. Sárga lap.
93. perc: Csoboth szerzett labdát a bal oldalon, megindult a kapu felé, de a lövésébe beleléptek. Szöglet.
90. perc: HÁROM PERC A HOSSZABBÍTÁS.
89. perc: Nagy védés! Egy élesen középre lőtt labdát állított meg Kovács Péter, mielőtt nagyobb baj lehetett volna.
88. perc: Larsen pörgette remek mozdulattal kapura a labdát, de Kovács Péter elkapta a bal sarok közelében.
85. perc: Hove vállalkozott távoli lövésre, de Kovács Péter magához ölelte a labdát.
84. perc: Ez pedig a negyedik. Szendrei helyett Major érkezett.
83. perc: Itt a harmadik magyar csere: Kiss helyett Csoboth a pályán.
82. perc: Larsen fejelhetett 11 méterről, de a gyenge próbálkozás nem okozott gondot Kovács Péternek.
78. perc: Kettőt is cseréltek a norvégok. Fredriksen helyett Kitolano, Solbakken helyett Krygard érkezett.
75. perc: Bokros tűnt fel a bal oldalon, megindult az alapvonalig, középre játszott, ahol érkezett Szendrei, aki 9 méterről lőhetett, de nem talált be a jobb alsóba, fél méterrel ment mellé a lövés.
A kispadról egyfolytában támadásra ösztönzik a magyar játékosokat.
72. perc: Nagy helyzet maradt ki a magyar kapu előtt. Bal oldali beadás után a kaputól hat méterre, teljesen egyedül álló Christensen fejelhetett, de ajtó-ablak helyzetben fölé fejelt.
71. perc: Kiss adta be a szabadrúgás után a labdát, amely mindenki felett elszállt.
70. perc: Kovács Krisztiánt
húzta vissza Tagseth, kapott érte egy sárga lapot.
Eddig sem volt könnyű a második félidő, de tíz emberrel még nehezebbnek tűnik a feladat...
66. perc: Cserélni kellet, Szerető helyett Temesvári jött a pályára.
65. perc: Kovács Péter reklamált, kapott egy sárgát.
65. perc: Megfogyatkoztunk... Eladott labdára csapott le Christensen, megindult volna a kapu felé, amikor Csóka buktatta. Piros lap.
62. perc: Cserélt a magyar csapat, Torvund helyett Timári a pályán.
60. perc: Gyors támadás után szöglettel jöhettünk, de Ujvárosi szabálytalanul csinált magának helyet, így a norvégoké lett a labda.
59. perc: Újabb norvég szöglet jöhetett a bal oldalról, de hiába jutott el a labda az üresen hagyott Solbakkenhez, szerencsére elpattant tőle, pedig az ötösön belül tanyázott.
58. perc: Szeretőt találta lesen a partjelző zászlaja.
A kispad felől több keresztmozgásra hívták fel az edzők a magyar fiatalok figyelmét.
56. perc: Christensen tartotta meg a labdát a tizenhatoson belül, majd tizenegy méterről, balról laposan lőtt, a labda viszont elgurult a bal kapufa mellett.
55. perc: Ugland került ismét helyzetbe, ezúttal 17 méterről lőtt, de a nem túl erős, pattogós lövés nem okozott gondot Kovács Péternek.
51. perc:
Nagyot változott a játék képe. Az első félidőben a norvégok szinte át sem jöttek a magyar térfélre, most azonban nagyon nyomnak.
50. perc: A szöglet egyáltalán nem volt veszélyes.
49. perc: Nagyon veszélyes norvég helyzet! Ugland tűnt fel a magyar ötösön belül, lőtt is, de Kovácsról szögletre pattant a labda.
47. perc: Ugland próbálkozott a bal oldalon, de a védők szögletre szerelték. A szögletnél valamilyen szabálytalanságot látott a bíró, így felszabadult a magyar kapu.

46. perc:Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Vége az első félidőben, kiegyenlített erők küzdelme, eddig nincs gól. 0–0
44. perc: Nándorit
kellett ápolni egy rövid ideig.
43. perc: Christensen került helyzetbe a magyar tizenhatos környékén, de hárman is körbevették, így a lövését sikerült blokkolni.
40. perc: Jobb oldali magyar szöglet után felszabadítottak a norvégok, majd villámgyorsan meg is indultak, de a magyar védelem visszazárt, Hove lövése pedig jócskán mellé gurult.
37. perc: Magyar helyzet! A jobb oldalon bontakozott ki a magyar lehetőség. Kovács indult meg, jól is adott laposan középre, Kisst meg is találta a labda, a csatár azonban 11 méterről, estében nem tudott elég erőt adni a lövésbe, így Klaesson könnyen védett.
30. perc: A norvégok megindultak volna, de Szendrei elütötte Uglandot. A bíró jelezte, hogy ez már a harmadik hasonló volt Szendreinek, ezért adott neki egy sárgát.
30. perc: A szögletet Szerető küldte a kapu elé, de a norvégok felszabadítottak.
29. perc: Szerető indult meg egy szép csellel a jobb oldalon, de mielőtt beadhatott volna, szögletre szerelték.
26. perc: Bokros indult meg középen, majd mivel senki sem támadta, 25 méterről lövésre szánta el magát, de a labdája elkerülte a kaput.
21. perc: Ez veszélyes volt... Ugland centerezett remekül balról, de szerencsére a magyar kapu előtt mindenki lemaradt a labdáról.
20. perc: Szendrei kerülhetett volna helyzetbe, de a lábáról mellé perdült a labda.
19. perc: Szép támadás végén Kiss kapta a labdát 18 méterre a norvég kaputól, majd egy csel után jobbal a bal kapufa mellé lőtt.
18. perc: Letámadjuk a norvégokat, akik nagyon keményen játszanak. Egyelőre nagyobb helyzet nem alakult ki az északiak kapuja előtt.
A meccs helyszíne, Dugopolje régi, történelmi település Dalmáciában. Többek között erre menekült IV. Béla király is a tatárok elől, és talált menedéket Klissza várában.
14. perc: Veszélyesen kanyarodott a magyar kapu elé egy norvég beadás, de a középső védők tisztáztak.
12. perc: A bal oldalon bontakozott ki a norvég akció, végül Solbakken adott középre, de Kovács lefülelte a beadást.
10. perc: Ujvárosi terült el a gyepen fájdalmas kiáltással, mert találkozott az ellenfél könyökével. Egy szabadrúgás azért járt érte, no meg egy sárga Larsennek.
8. perc: Bokros indult meg ígéretesen a jobb oldalon, de amikor középre játszott volna, a védők mentettek.
6. perc: Kiss próbált meg kapura törni, de elpattant tőle a labda.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A magyar csapat tiszta fehérben, a norvég piros-kékben játszik.

 

ELŐZMÉNYEK

Interjút adott lapunknak Németh Antal, az U19-es válogatott szövetségi edzője, amelyben elmondta, hogy bár az a német válogatott az esélyes a csoportgyőzelemre, egy meccsen bármi lehetséges. De odáig még a norvégokat és a horvátokat is le kell győzni, és ez sem lesz könnyű. Ennek ellenére bizakodik, és jó szereplésben reménykedik.

A Norvégia elleni találkozóról így vélekedett: „Az északiakról sokat elmond, hogy Angliában edzőtáboroztak, több felkészülési találkozót játszottak, a videoelemzőjük pedig figyelte a ciprusi edzőmeccseinket. Nagyon erős ellenfél, de van egy stílusunk, amelyet nem akarok feladni. Bunkerfutball helyett kezdeményezni akarunk, labdaszerzéssel kezdeni a védekezést, támadásban pedig szeretnénk minél többet birtokolni a labdát, és ívelések helyett passzokkal építkezni. Meglátjuk, mit enged meg az ellenfél, de nem azért megyünk fel a pályára, hogy mélyen visszahúzódjunk a kapunk elé.”

A teljes interjút ide kattintva lehet elolvasni.

 

Az U19-ES MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Kovács Péter (DVSC), Ásványi Balázs (Puskás Akadémia), Kiss Ágoston (Haladás)
Védők:Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Újvárosi Ádám (DVSC), Csóka Dániel (DAC), Majnovics Martin (Mattersburg), Major Gergő (Puskás Akadémia), Temesvári Attila (Budapest Honvéd), Bolla Gergő (Haladás)
Középpályások:Csonka András (Ferencváros), Szendrei Norbert (Bp. Honvéd), Nándori Botond (Csákvár), Bokros Szilárd (Puskás Akadémia), Bencze Márk (Vitesse), Szánthó Regő (ETO FC Győr)

Támadók:Kiss Tamás (Puskás Akadémia), Schön Szabolcs (MTK Budapest), Csoboth Kevin (Benfica), Szerető Krisztofer (FTC), Tímári Norman (Kelen), Torvund Alexander (Stabaek)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik