Szoboszlai győzelemre vezette az U19-es válogatottat Szlovénia ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.10. 20:05
null
Schön szerezte a győztes gólunkat (Fotó: Török Attila)
A másfél éve az U17-es Európa-bajnokság hatodik helyét megszerző korosztály győzelemmel kezdte U19-es Európa-bajnoki selejtezőcsoportját Szlovénia ellen. Németh Antal csapata ugyan az első félidőben hátrányba került, de a második játékrészben sikerült a fordítás.

U19-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
7. CSOPORT
Magyarország–Szlovénia 2–1
(0–1)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 500 néző. V: Tomasz Musial (lengyel)
MAGYARORSZÁG:
Ásványi – Kovács K., Mocsi, Csóka, Majnovics – Schön, Szendrei, Bokros, Szoboszlai, Szerető (Kiss T., 58.; Bencze M., 82.) – Tímári (Torvund, 74.). Edző: Németh Antal.
SZLOVÉNIA: Gril – Trontelj, Zec, Stojinovic, Kurtovic (Urbancic, 87.) – Stusej (Demirovic, 77.), Maher, Stravs (Simic, 77.) – Prelec, Matko (Kolobaric, 62.), Kregar (Kolmanic, 62.). Edző: Agron Salja.
Gól: Szoboszlai (60.), Schön (66.), ill. Matko (14.)
Sárga lap:
Schön (25.), Szendrei (85.), ill. Zec (57.), Stojinovic (85.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A magyar U19-es válogatott Szlovénia ellen kezdte meg a hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtezőcsoportbeli szereplését, és nem állítjuk, hogy túl pozitívan indult a torna Németh Antal csapatának.

A körítésen nem sok minden múlt, hiszen röviddel a kezdés előtt befutott a Carpathian Brigade szurkolói csoport, így igazán remek hangulatban indult a mérkőzés. Alig negyedóra múlva viszont viszonylag gyorsan lehűtötte a kedélyeket Aljosa Matko: remek szabadrúgással talált a jobb alsó sarokba, Ásványi Balázs nem védhette.

A kapott gól után nem sokkal kis híján ismét a magyar kapuban kötött ki a labda, de Ásványi jó helyen volt, vagy a szlovén támadók céloztak rossz helyre, nézőpont kérdése. Ezzel azonban jó húsz percre ellőtték a puskaporukat a vendégek, s miután Schön Szabolcs és Szerető Krisztofer helyet cseréltek a két szélen, a hajrában már egyre több magyar helyzetet is láthatott a lelkesen szurkoló közönség.

A magyar csapat a második félidőt nagy lelkesedéssel kezdte – a szlovénok percekig nem is találkoztak érdemben a labdával –, ám igazán nagy gólhelyzettel nem párosult a labdabirtoklási fölény. Negyedóra után aztán Szoboszlai harcolt ki szabadrúgást, s a 25 méterről védhetetlenül bombázott a szlovén kapuba.

Néhány perccel később aztán meglett a magyar vezetés is: Szoboszlai indítása után a gól előtt pár perccel korábban csereként beállt Kiss Tamás beadását Schön lőtte okosan a hálóba. A Puskás Akadémia játékosa a két találat között egy remek ollózással is észrevétette magát, ám rosszul fogott talajt, így óvatosságból alig 24 perc játék után lehozta őt Németh Antal szövetségi edző.

A hajrában a szlovénoknak is lett volna lehetőségük egyenlíteni, a mieink is szerezhettek volna újabb gólt, ám végül már nem változott az eredmény.

A magyar válogatott győzelemmel kezdett, így a csoport első helyéről várhatja a Koszovó elleni második mérkőzést szombaton.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Ausztria–Koszovó 0–0

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország
1
1


2–1
3
2. Ausztria
1
1

0–0 1
Koszovó
1

1

0–0 1
4. Szlovénia
1

1
1–2
0

 

A TORNA TOVÁBBI PROGRAMJA

OKTÓBER 13., SZOMBAT
15.30: Ausztria–Szlovénia
Csákvár
19.30: Magyarország–Koszovó
Telki

OKTÓBER 16., KEDD
15.30: Koszovó–Szlovénia,
Csákvár
15.30: Magyarország–Ausztria
Telki

PERCRŐL PERCRE

94. perc: Vége! Hátrányból tudott győzni a magyar válogatott!

92. perc: Demirovic kapott sárga lapot műesésért. A tizenhatos vonala előtt centikkel esett hasra Mocsi szerelési kísérlete után.

89. perc: Négy perc lesz a hosszabbítás.

88. perc: Mit hagytak ki... Egy balról beívelt szabadrúgás után a továbbcsúsztatott labdát Stojinovic 3 méterről rúgta a kapu fölé.

87. perc: Urbancic váltotta Kurtovicot.

85. perc. ÁLL A BÁL! Szoboszlai és Trontelj csaptak össze a labdáért, aztán összeakaszkodtak egymással, sebtében ott termett minden játékos, és a lökdösődés végén a játékvezető sárgával díjazta Szendrei és Stojinovic erőfeszítéseit.

82. perc: Kiss Tamás számára ennyi volt, nem kockáztat a szakmai stáb, Bencze Márk váltja.

80. perc: Kiss Tamás szerzett labdát egy rossz kirúgás után a szlovén tizenhatos előtt, de Grill javította hibáját és elpiszkálta előle, így éppen Torvund elé került aki 15 méterről az üres kapu mellé lőtt.

80. perc: Torvund jól szállt be a meccsbe... Első két megmozdulása szabálytalan volt, a harmadikat akkor jegyezte, amikor Szoboszlai szép cselek után leadott lövése eltalálta őt a tizenhatoson belül...

79. perc: Ásványi mozdult ki egy aláhulló labdára és öklözte el, s közben vitte magával Kolmanicot.

77. perc: Cserék: Stravs és Stusej le, Simic és Demirovic be.

74. perc: Tímári helyett jön Torvund. A csere után rögtön Prelec okozott zavart a magyar tizenhatoson belül, de középre adását hatástalanítja a védelem.

69. perc: Újabb cserére készülődik a magyar válogatott Torvund fog beállni.

66. perc: Kiss Tamás jól van, sőt, gólpasszt ad! Szoboszlai szöktetésével remekül lép ki a jobb szélen, laposan középre gurít, ahol tökéletesen érkezik Schön és 10 méterről a kapu bal oldalába helyez a tehetetlen kapus mellett, 2–1!

63. perc: Kiss Tamás! Majnovics balról emelt középre, ő meg ollózó mozdulattal küldte kapura a labdát 13 méterről, fölé. Szépségdíjas mozdulat volt, bár nagyon rosszul fogott talajt. Ápolni kell.

62. perc: Két szlovén csere: Kregar és Matko le, Kolmanic és Kolobaric be.

60. perc: SZOBOSZLAI!!! Óriási szabadrúgásgóllal egyenlít! A kaputól 25 méterre, kissé balról harcolt ki szabadrúgást, és ő is végezte el: jobbal nagy erővel a jobb felső sarokba bombázott, 1–1!

58. perc: Szerető helyére érkezik Kiss Tamás.

57. perc: Zec lépett rá Szoboszlai lábfejére, a játékvezető tovább engedte a játékot, majd az első játékmegszakítás során sárgát adott neki.

55. perc: Öt cserét hajthatnak végre a csapatok, lassan készülünk az elsőre, Kiss Tamás fog beállni.

53. perc: Nem titok, hogy érkeztek megfigyelők is a mérkőzésre, az egyikük a QPR-tól érkezett. Hogy magyar vagy szlovén labdarúgót figyel, azt nem tudni.

51. perc: Egy les a túloldalon is, Matko volt az.

49. perc: Schön... Hát ez nem volt szép. Szoboszlai passza után 13 méterről csúnyán eltörte a labdát, és messze a kapu mellé lőtt. Meg még lesen is volt.

48. perc: Eltelt két perc a meccsből, mire az első szlovén passzt regisztrálhattuk a második félidőben.

46. perc: Folytatjuk. Csere nem volt egyik oldalon sem.

A magyar csapat ért vissza hamarabb a pályára, a szlovénok egy perccel később jönnek.

 

45. perc: Letelt az egy perc, vége az első félidőnek.

44. perc: Egy perc lesz a hosszabbítás.

42. perc: Szerető küzdött meg egy labdáért a jobb szélen, beadása után Szendrei gurított vissza Tímárinak lövésre, Gril vetődve védett.

41. perc: Majnovics passza után Schön tolt egyet rajta középen, majd 18 méterről élesen lőtt, a labda a bal kapufa külső élét súrolva hagyta el a pályát.

39. perc: Kovács sprintelt nagyot a jobb oldalon, betört a tizenhatoson belülre, majd Stusej szorításában elesett. Salamoni döntés a lengyel bírótól: kirúgás.

38. perc: Újítással próbálkozik a magyar csapat a félidő végén,. Schön és Szerető helyet cseréltek a két szélen.

36. perc: Mi maradt ki... Köszönjük. Kregar balról laposan játszott Stusejhez, aki továbbtette Matkónak, ő meg 11 méterről mellbe lőtte Ásványit.

35. perc: Ásványi könnyen lekapott egy gyenge lövést, aztán rossz helyre dobta a labdát, az előrehúzódó Zec visszaszerezte, majd Matkóhoz játszott, de ő estében mellé lőtt.

34. perc: Hamarabb kellett volna mondani... Szoboszlai szép cselek után kiosztott egy kötényt is a szlovén tizenhatos előtt, majd Szendreihez játszott, aki 16 méterről alig csavart a bal felső sarok mellé.

33. perc: Az elmúlt percekben a szlovénok nagyon jól védekeznek, s eddig nem nagyon sikerült ezzel mit kezdeni a magyar támadóknak.

29. perc: Bokros vállalkozott lövésre: 30 méterről méterekkel a kapu fölé, mellé lőtt.

28. perc: Dacára annak, hogy a vendégek vezetnek, a szlovén edző végig hevesen mutogat játékosainak a kispad előtt, míg Németh Antal sokkal nyugodtabban szemléli az eseményeket.

25. perc: Schön lerántotta Kregart, sárga.

23. perc: Szoboszlai kapott egyet Stojinovictól, szabadrúgás. Schön beívelését kifejelték Csóka elől.

20. perc: Hűha... Szerető újabb hibája után Prelec passza után Matko lőtt balról, 13 méterről, Ásványi öklözte a labdát, Prelec pedig egyből Ásványi ölébe lőtte a kipattanót.

16. perc: Egy szögletből válaszolhatnánk hamar, de Gril most jól jön ki és üti el Szerető szögletét.

14. perc: Vezetnek a szlovénok. Szendrei rúgta meg Prelecet a tizenhatos előterében, szabadrúgás. A kaputól 20 méterre letett labda mögé Matko állt és a sorfal mellett védhetetlenül csavart a jobb alsó sarokba, 0–1!

11. perc: Stojinovicot kell ápolni, a bokájával van némi problémája.

10. perc: Megint jött a gyors válasz: Prelec csavart 17 méterről, kissé jobbról, ballal a jobb felső mellé.

8. perc: Nagy helyzet! Szerető szögletére Gril rosszul mozdult ki, így Csóka lőhetett közelről, de egy védőben elakadt a labda, majd Szendrei passzolt a lecsorgót Szoboszlai elé, aki jobbról, éles szögből az oldalhálóba lőtt.

6. perc: Csóka hatástalanít fejjel egy balról érkező szlovén beadást.

5. perc: Gyors magyar kontra halt el, amikor Szerető passza után Bokros lövés helyett passzolt – rosszul.

4. perc: Itt a gyors válasz: Matko lőtt 10 méterről, kissé jobbról, Ásványi vetődve hárított.

3. perc: Trontelj rossz hazagurítása után Tímári csapott le majdnem a labdára, de Gril takarított.

1. perc: A vendégek kezdték a mérkőzést.

A csapatok már a pályán, a mieink tiszta pirosban, a vendégek kék-fehér felsőben, fehér nadrágban játszanak majd.

A lelátókon körülbelül 500 néző foglal helyet – köztük a Carpathian Brigade szurkolói csoportja is.

A mieinknél ott van a kezdőben Szoboszlai Dominik, aki megkapta a csapatkapitányi karszalagot. Az osztrák Red Bull Salzburg légiósa másfél éve, az U17-es Európa-bajnokság óta nem játszott ebben a korosztályban – amely egyébként a „sajátja”.

Köszöntjük olvasóinkat! A szlovénok érkeztek hamarabb a melegítéshez, méghozzá Bob Marley Bad Boys című számára. Pár perccel később a mieink is kivonultak melegíteni.

Szoboszlai másfél év után játszik újra a saját korosztályában (Fotó: Török Attila)

ÉRDEKESSÉGEK

A 2000-es születésű játékosokból álló válogatott másfél évvel ezelőtt, még az U17-es korosztályban, kijutott az Európa-bajnokságra, ahol a hatodik helyet szerezte meg. A csapat most ismét nekifut egy Eb-selejtező sorozatnak, ezúttal már U19-es válogatottként. Ebben a korosztályban jóval nehezebb a részvétel kiharcolása, hiszen nem tizenhat, hanem csak nyolc ország lehet ott az Európa-bajnokságon.

A részt vevő válogatottakat 13 négyes csoportba osztották, és az első két helyezett minden csoportból továbbjut az elitkörbe. Az ott szereplő csapatokat hét darab négyes csoportba sorsolják idén decemberben, s a jövő márciusban rendezendő minitornák csoportgyőztesei jutnak ki az Eb-re, amelyet 2019. július 14–27. között rendeznek Örményországban.

A Németh Antal vezette együttes a másfél éve az Eb-n szereplő játékosokra épül, alig változott a keretünk a horvátországi tornához képest, az ottani kulcsemberek közül egyedül a sérült Csoboth Kevinre nem számíthat most a szakmai stáb. Ott lesz azonban a meccseken Szoboszlai Dominik, aki az elmúlt időszakban már az U21-es válogatottban kapott szerepet, és több alkalommal kerettag volt az A-válogatottnál is.

„A másfél évvel ezelőtti Eb-szereplés miatt magasak az elvárások a csapattal szemben, de szeretnénk megfelelni ezeknek a selejtezők során – nyilatkozta az mlsz.hu-nak Németh Antal, szövetségi edző. – Az elmúlt időszakban 35 fős bő keretet alakítottunk ki, és igyekeztünk minden játékosnak megadni a lehetőséget a bizonyításra. A csoport nagyon erős, s ezt nem csak az udvariasság és óvatosság mondatja velem. A negyedik kalapból például Koszovót kaptuk, amelyet mindenki szeretne elkerülni, de az osztrákok és a szlovénok is rendkívül erős gárdával érkeznek, mindkettő számára reális célkitűzés a továbbjutás kiharcolása. Első ellenfelünk, a szlovén együttes remek eredményeket ért el mostanában, legutóbb például három hármat játszott a franciákkal. Várakozásom szerint óriási csata lesz az első két helyért, és ebben reményeim szerint mi is sikeresek leszünk.”

A csoport másik meccsét délután fél négyes kezdettel rendezték: Ausztria–Koszovó 0–0.

A TORNA TOVÁBBI PROGRAMJA

OKTÓBER 13., SZOMBAT
15.30: Ausztria–Szlovénia
Csákvár
19.30: Magyarország–Koszovó
Telki

OKTÓBER 16., KEDD
15.30: Koszovó–Szlovénia,
Csákvár
15.30: Magyarország–Ausztria
Telki

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik