U19-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, MACEDÓNIA
ELITKÖR, 2. CSOPORT, 2. FORDULÓ
MACEDÓNIA–MAGYARORSZÁG 3–4 (2–2)

Szkopje. Vezette: Kozik (ukrán)
Macedónia: Sztevkovszki – Todorszki, Rufati, Trajanovszki, Manevszki – Fazlagikj, Atanaszov (Sztojcsevszki, 78.) – Kolevszki (Ferukoszki, 82.), D. Mitrovszki (Csurlinov, 71.), Trapanovszki – Elmasz. Szövetségi edző: Vujadin Sztanojkovikj
Magyarország: Bese – Krebsz, Mocsi, Bolla G., Berdó (Kiliti, 30.) – Schäfer (Májer, 62.), Lustyik, Banó-Szabó – Kiss T. (Bévárdi, 76.), Kundrák, Schön. Szövetségi edző: Németh Antal
Gólszerző: Kolevszki (12., 64.), D. Mitrovszki (45+2.), ill. Mocsi (4.), Schön (36.), Lustyik (67. – 11-esből), Bévárdi (82.)

A csoport másik mérkőzésén
Anglia–Lettország 3–0

A 2. csoport állása: 1. Anglia 6 pont (7–1-es gólkülönbség), 2. Magyarország 3 (5–7)  3. Lettország 3 (2–4), 4. Macedónia 0 (4–6)
Egyenlő pontszámnál az egymás elleni eredmény dönt.

Az utolsó forduló párosítása
Március 27.
14.00: Magyarország–Lettország
14.00: Anglia–Macedónia

ÖSSZEFOGLALÓ

Az elitkör 2. csoportjában a magyar és a házigazda macedón válogatott is vereséggel kezdett: a mieink a címvédő Anglia ellen a szünetben még 1–0-ra vezettek, végül 4–1-re kikaptak, míg a macedónokat meglepetésre 2–1-re megverték a lettek.

Javítanivalója tehát mind a két csapatnak volt, ez meg is látszódott a a mérkőzésen, amely jó iramban és magyar góllal kezdődött: a 4. percben Lustyik Levente szabadrúgása után a labda lejött a kapufáról, s a kipattanót Mocsi Attila a kapuba küldte. 0–1

„Helyén volt a szívük”
„Nem játszottunk igazán jól, sok védelmi hibát vétettünk, viszont helyén volt a szívük a játékosoknak, óriási akarattal futballoztak, és végül ez hozta meg a győzelmet. A macedónok több remek képességű futballistát vonultattak fel, akiket igazán nehéz volt tartani, de nálunk is akadt több jó egyéni teljesítmény elöl, amire szükség is volt a sikerhez. Az angolok elleni mérkőzést követően rendkívül csalódott volt az egész csapat, nagyon örülök, hogy játékosaim ezek után is maximális motivációval, hatalmasat küzdve futballoztak, és megnyerték a meccset. A célunk, hogy győzelemmel zárjuk az elitkört, és megszerezzük a második helyet a csoportban” – értékelt a lefújás után Németh Antal szövetségi edző az mlsz.hu-nak.

A macedónokat ez egyáltalán nem vetette vissza, sőt tíz perc sem kellett nekik az egyenlítéshez: jobb oldali akció végén Jani Atanaszov ívelte középre a labdát, amelyet az üresen érkező Bojan Kolevszki az öt és feles vonaláról a jobb alsó sarokba fejelt. 1–1

A folytatásban kissé visszaesett a színvonal, majd az első félidő hajrájára megint felpörögtek az események. A 36. percben Kiss Tamás lekészítése után Schön Szabolcs lőtte ki a tizenhatoson belülről a bal alsó sarkot (1–2). Az előnyt azonban megint nem sikerült sokáig megtartani: a ráadás második percében Dimitar Mitrovszki lövése után a labda a blokkolni igyekvő Kiliti Róbert lábáról a jobb alsó sarokba pattogott, így 2–2-es döntetlennel vonultak a pihenőre a csapatok.

A fordulás után egyértelműen a macedónok kerültek fölénybe, Krisztijan Trapanovszki a középkezdés után néhány másodperccel a lécet találta el, illetve Kolevszki előtt is több lehetőség adódott. Az 58. percben aztán büntetőhöz jutott a házigazda, Bese Balázs azonban remek vetődéssel oldalra nyomta a labdát Atanaszov lövése után. Ám a macedón támadások ezzel nem álltak le, sőt öt perccel később már gólt ünnepelhettek: Kolevszki óriási bombát küldött a jobb felső sarokba. 3–2

Az előnyt a macedónok sem tudták sokáig tartani, egészen pontosan három percig: egy kezezés után a csapatkapitányunk, Lustyik Levente váltotta gólra a büntetőt (3–3). Az egyenlítésünk után Kolevszki előtt két nagy helyzet is adódott, de vagy Bese, vagy a gólvonal előtt álló védőnk megakadályozta a támadó tripláját – ez megbosszulta magát.

A 82. percben Schön pazar szóló végén a bal oldalon érkező Bévárdi Zsombor elé tálalt, s a csereként beálló támadó a tizenhatoson belülről a léc alá bombázott. A hajrában már nem változott az eredmény, így rendkívül izgalmas találkozón 4–3-ra nyertek a mieink.

Mivel a csoport másik meccsén az angolok könnyed, 3–0-s sikert arattak a lettek felett, eldőlt, hogy biztosan nem leszünk ott a júliusi Európa-bajnokságon, amelyre az utolsó forduló eredményeitől függetlenül a címvédő angolok utazhatnak a csoportunkból.

A mieink kedden – 14 órától – Lettországgal találkoznak az elitkör utolsó fordulójában. Ha a magyar válogatott győz, vagy döntetlent játszik, akkor a második, ha vereséget szenved, akkor a harmadik helyen végez a csoportban.

TUDNIVALÓK AZ ELITKÖRRŐL ÉS AZ EB-RŐL

Az elitkörben hét darab egyaránt négycsapatos csoportban küzdenek meg a csapatok a 2018. július 16. és 29. között sorra kerülő finnországi Európa-bajnokságért. A korosztályos kontinenstornán a házigazda mellett az elitkör hét csoportgyőztese vehet részt.

A mérkőzéseken az 1999. január 1. és az után született futballisták léphetnek pályára. Az U19-es Eb egyben selejtező lesz a 2019-es U20-as világbajnokságra, amelyet Lengyelországban rendeznek meg.

 

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

95. perc: Véget ért a mérkőzés, a magyar válogatott egy rendkívül izgalmas és fordulatos találkozón 4–3-ra legyőzte az elitkör házigazdáját, Macedóniát.

95. perc: Trapanovszki távoli lövését gond nélkül megfogta Bese. Majd rutinosan ráfeküdt a labdára.

95. perc: Krebszről pattant szögletre egy labda egy bal oldali beadás után.

93. perc: Elmasz szöglete veszélytelen, Bese húzta le a labdát.

92. perc: Ferukoszki lövése után a blokkról pattant szögletre a labda. 

90. perc: Öt perc a ráadás.

90. perc: Rufati vágta fel a megiramodó Schönt a jobb szélen, teljesen jogos a sárga.

Az angolok 3–0-ra nyertek a lettek ellen.

89. perc: Mocsit kellett ápolni a pályán, így ideiglenes tíz emberrel voltunk.

87. perc: „Verd ki a stoplist nyugodtan, fújjál egyet, nagy levegő!” – kapja a kispad felől az utasításokat Bese egy kirúgás előtt. Most már tényleg nincs miért sietni…

86. perc: Trapanovszki szöglete veszélytelen volt.

82. perc: Azonnal cserél a macedón edző, a kétgólos Kolevszki helyére Ferukoszki állt be.

82. perc: GÓÓÓL! MEGINT MEGSZEREZTÜK A VEZETÉST! Schön egy kiváló szóló végén a balján érkező Bévárdi Zsombort hozta játékba, a csereként beálló támadó pedig állítgatás nélkül, 15 méterről a léc alá bombázott. 3–4

80. perc: Kolevszkit kellett ápolni a pályán.

78. perc: Cseréltek a macedónok is, Filip Sztojcsevszki érkezett Atanaszov helyére.

78. perc: Ezt is megúsztuk… Trapanovszki húzott el a bal oldalon egészen az alapvonalig, onnan visszagurította a labdát, amelyet Rufati szemben a kapuval, nagyjából tíz méterről a jobb oldali kapufa mellé rúgott.

Az angolok újabb gólt szereztek, már 3–0-ra vezetnek a lettek ellen.

76. perc: Németh Antal a harmadik cserelehetőségét is kihasználta, Kiss Tamás helyére Bévárdi Zsombor állt be.

71. perc: Cseréltek a macedónok, Mitrovszkit Csurlinov váltotta.

69. perc: Újabb óriási macedón helyzet: Kolevszki próbálkozott közelről, ám egy magyar védőben elakadt a labda, még éppen a gólvonal előtt. Ezek most meleg pillanatok voltak…

68. perc: A középkezdés után kis híján azonnal visszavette a vezetést Macedónia: Kolevszki lövését Bese nyomta a léc fölé.

67. perc: GÓÓÓL! BENT VAN! Lustyik Levente gólra váltotta a büntetőt. Csapatkapitányunk a kapu bal oldalába vágta a labdát. 3–3

66. perc: Újabb tizenegyes, de ezt most mi kaptuk! Mitrovszki kezezett a tizenhatoson belül.

64. perc: BOMBAGÓL! VEZETÉST SZEREZTEK A MACEDÓNOK! Elmasz passza után Bojan Kolevszki indult meg, majd a tizenhatoson belül, kissé jobbról óriási erővel kilőtte a jobb felső sarkot. 3–2

62. perc: Megvolt a második magyar csere is, Schäfer helyére Májer Milán állt be.

59. perc: Fazlagikj vágta fel a kezdőkör közelében a megiramodó Schönt, villant a sárga.

58. perc: KIMARADT! A sértett Atanaszov állt a labda mögé, bal alsó sarokba tartó lövését azonban egy remek vetődéssel szögletre nyomta Bese.

58. perc: Tizenegyeshez jutott Macedónia! Krebsz vágta fel Atanaszovot a tizenhatoson belül.

57. perc: Elmasz lövése után Mocsi vetődött bele önfeláldozó módon a labda útjába. Nagyon kellett, veszélyes lövés volt.

56. perc: Három másodpercen belül két magyar sárga villant! Előbb Kundrák Norbert kapott veszélyes játékért, majd Schön Szabolcs rúgott oda ellenfelének a sípszó után.

55. perc: Lehetőség a másik oldalon is, Elmasz csak kevéssel tévesztett célt.

54. perc: Csak mondani kellett! Schön indult meg óriási lendülettel a jobb szélen, mindenkit maga mögött hagyott, majd Kisst ugratta ki, ő átemelte a kapujából kilépő kapust, a labda azonban az oldalhálóban kötött ki. Kár érte, ez nagy helyzet volt!

Egyértelműen a macedónoké eddig a második félidő, a felezővonalat is alig léptük át eddig a második 45 percben…

52. perc: Atanaszov próbálkozott a tizenhatos vonaláról, szemben a kapuval, de szerencsére a léc fölé lőtte a labdát.

50. perc: Mitrovszki szabadrúgása után Bese öklözte a mezőnybe a labdát.

Közben az angolok megszerezték a második góljukat a lettek ellen.

49. perc: Kiss vágta fel Todoroszkit a jobb szélen, a macedón védő ápolni is kellett.

48. perc: Macedón rohamokkal indul a második félidő, egymás után két szögletet végezhettek el, a másodikat követően Kolevszki közeli, de kissé gyenge lövését Bese fogta meg egy könnyed vetődéssel.

46. perc: LÉC! Kis híján azonnal gólt kaptunk. Trapanovszki tört előre, majd a tizenhatos előteréből lőtt, de a labda a lécről a kapu fölé pattant.

46. perc: A mieink kezdték a második félidőt.

A szünetben az angolok továbbra is 1–0-ra vezetnek a lettek ellen.

1. FÉLIDŐ

45+2. perc: Véget ért az első félidő, kétszer is vezetést szereztünk, de a macedónok mind a kétszer válaszoltak, így a szünetben 2–2 az állás.

45+2. perc: GÓL! MEGINT EGYENLÍTETTEK A MACEDÓNOK! Trapanovszkit szerelték a mieink a tizenhatos előterében, ám a labda pontosan Dimitar Mitrovszki elé pattant. A macedónok tízese a tizenhatos vonaláról ballal tüzelt, a labda a blokkolni igyekvő Kiliti jobb lábáról a jobb alsó sarokba pattant. Bese a másik irányba indult, nem volt esélye védeni. 2–2

45. perc: Kettő perc a ráadás az első félidő végén.

43. perc: Jobb oldali beadás után Schäfer bombázta a kapu fölé a labdát a tizenhatoson belülről.

41. perc: Ezúttal Schön végzett el egy szögletet a bal oldalról, a labda ezúttal a kapus zsákmánya lett.

40. perc: Banó-Szabó ugratta ki Schönt a bal szélen, utóbbi azonban lesről indult.

39. perc: Banó-Szabó bal oldali szöglete veszélytelen volt.

36. perc: GÓÓÓL! ISMÉT VEZETÉST SZEREZTEK A MIEINK! Hosszú indítás után Todoroszki nem tudott felszabadítani, így Kiss elé került a labda a bal szélen. A Haladás fiatal támadója betört a tizenhatoson belülre, majd lekészítette a labdát a második hullámban érkező Schön Szabolcsnak, aki nagyjából 14 méterről, ballal a bal alsó sarokba lőtt. 1–2

33. perc: Mitrovszki vágott a sorfalba egy, a jobb szélről elvégzett szabadrúgást.

31. perc: Banó-Szabó kapott bele jobb oldali beadás után a labdába, de így nem tudott elég erőt belerakni, Sztevkovszki könnyedén begyűjtötte a labdát.

30. perc: Csere a mieinknél, Berdónak nem ment a játék, Kiliti Róbert váltotta.

27. perc: Berdó rúgta fel csúnyán Mitrovszkit a bal szélen, még a macedónok térfelén. Ez akár sárga is lehetett volna, de a magyar védő most megúszta szóbeli figyelmeztetéssel.

24. perc: Todoroszki jobb oldali beadása után ismét Kolevszki fejelt tisztán, ezúttal azonban nem találta el a kaput.

Közben Anglia vezetést szerzett Lettország ellen. Ha mindkét meccs így marad, akkor az Eb-kijutást érő első helyen már biztosan nem végezhetünk, hiszen az az utolsó forduló eredményeitől függetlenül az angoloké lesz.

21. perc: Bese lépett ki jó ütemben a kapujából, lábbal sikerült mentenie a kiugró csatár elől.

17. perc: Ezt megúsztuk… A nagyon jó helyről járó szabadrúgást Mitrovszki végezte el: ballábas tekerése után a labda csak centikkel kerülte el a bal felső sarkot.

16. perc: Bolla Gergő kapott sárga lapot, mivel – néhány centivel még a tizenhatos vonalán kívül – szabálytalanul állította meg Atanaszovot.

15. perc: Banó-Szabó jobb oldali szögletét elfejelték a macedónok, majd a kipattanót begyűjtő Kiss lőtte a kapu fölé a labdát.

14. perc: Banó-Szabónak gurították vissza a labdát, a Honvéd játékosa 17 méterről a kapu fölé bombázott.

12. perc: GÓL! EGYENLÍTETTEK A MACEDÓNOK! Jobb oldali akció végén Atanaszov senkitől sem zavartatva, az alapvonal közeléből, a tizenhatoson belülről adta be a labdát, a középen teljesen üresen érkező Bojan Kolevszki az öt és feles vonaláról a jobb alsó sarokba fejelt. 1–1

9. perc: Hazai helyzet! Todoroszki a jobb oldalról, két magyar játékost maga mögött hagyva tört be a tizenhatoson belülre, ballábas lövése a kapu fölé szállt.

6. perc: Bal oldali macedón szöglet után nem sikerült felszabadítania a magyar védelemnek, így Mitrovszki tekerhette ismét középre a labdát. A beadás veszélyesen érkezett, a kapunk előterében azonban egymást zavarta két macedón játékos, így nem sikerült a kaput eltalálniuk.

4. perc: GÓÓÓL! MEGSZEREZTÜK A VEZETÉST! Lustyik tekerte kapura a szabadrúgást, a labda elszállt a sorfal fölött, de a jobb oldali kapufáról kifelé pattant. A berobbanó játékosok közül Mocsi Attila eszmélt a leggyorsabban, és kapásból a kapuba belsőzte a labdát. 0–1

3. perc: Kiss Tamást vágták fel a hazaiak még éppen a tizenhatoson kívül, majdnem szemben a kapuval.

2. perc: Kolevszkit állították meg lesen.

A macedónok piros és sárga, a mieink tiszta fehér szerelésben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a macedónok indították útjára a labdát.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Macedónia–Magyarország összecsapás az U19-es Európa-bajnoki selejtező elitkörének 2. csoportjából. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott vereséggel kezdte az elitkört: a mieink a címvédő Anglia ellen a szünetben 1–0-ra vezettek, ám 4–1-re alulmaradtak. Részletek a meccsről itt!

Elitkörös csoportunk házigazdájának, Macedóniának szintén rosszul sikerült a nyitány, hiszen 2–1-re kikapott Lettországtól.

A magyar válogatott 2017 októberében, Hollandiában harcolta ki az elitkörben való részvételt. A mieink a négycsapatos tornán először legyőzték Szlovéniát (2–1), majd kikaptak a házigazda Hollandiától (0–2), végül kiütötték Máltát (5–1). Ez kis híján kevésnek bizonyult, hiszen az utolsó fordulóban a szlovénok sokáig vezettek Hollandia ellen, a házigazda azonban a 95. percben egyenlített, így a mieink végeztek a csoport második helyén, s továbbjutottak.

AZ U19-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
 Bese Balázs (MTK Budapest), Varga Ádám (PFLA), Varga Ádám (Ferencváros)
Védők: Krebsz Máté (FC Ajka), Mocsi Attila (Videoton FC), Berdó Máté (Paksi FC), Bolla Gergő (Haladás), Bolla Bendegúz (Videoton FC), Schindler Olivér (Paderborn – Németország), Kiliti Róbert (Vác FC) 
Középpályások: Lustyik Levente (Békéscsaba), Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Kun Bertalan (PSV Eindhoven – Hollandia), Schäfer András (MTK Budapest), Stoiacovici Dávid (Budapest Honvéd), Banó-Szabó Bence (Budapest Honvéd)
Támadók: Bévárdi Zsombor (Siófok), Májer Milán (Budapest Honvéd), Schön Szabolcs (Ajax – Hollandia), Kiss Tamás (Haladás), Kundrák Norbert (Soroksár), Lakatos István (Soroksár)